Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Čo číta Samo Marec?

Tím Čo čítať? a Jablko.sk bol na Pohode 2017. Šestica zaujímavých ľudí prezradila, aká kniha ich (v poslednom čase) ovplyvnila a čo čítali ako deti. Ako prvý prinášame knižný tip Sama Marca.

Najčítanejší slovenský bloger Samo Marec tiež číta. Iných. V poslednom čase ho zaujala najmä kniha Michaila Zygara Všetci mocní Kremľa (Absynt 2016): "Je to veľmi komplexná a veľmi zaujímavá kniha. Mapuje cestu Vladimíra Putina k moci za posledných pätnásť rokov. Trošku sa zaoberá aj tým, aký je to človek, a kto sú ľudia v jeho pozadí."

Ako chlapec prepadol Krstnému otcovi od Maria Puza. A hoci, ako sám dodáva, to nie je vysoká literatúra, román mu otvoril cestu k ďalším knihám.

Keď bol malý, čítaval dlho do noci ilustrované staré grécke báje a povesti. A akú mal na nočné čítanie taktiku? Dozviete vo videu z trenčianskeho letiska.




Video vzniklo v spolupráci s jablko.sk. Jablko vzniklo preto, lebo jeho zakladatelia chceli ukázať, že sa deje veľa dobrého a pekného. Viac z ich pohľadu na svet môžete zachytiť TU.

Zobraziť diskusiu (0)

Všetci mocní Kremľa

Všetci mocní Kremľa

Michal Zygar

Aká veľká je moc, ktorá sa ukrýva v rukách Vladimira Putina? A ako ďaleko sú tie ruky schopné dosiahnuť? Otázok je v Rusku priveľa a ani kniha Michaila Zygara neponúka univerzálne odpovede. Istotne však môže pomôcť pri orientácii v spletitých labyrintoch politiky súčasného Ruska.

Kúpiť za 13,29 €

Staré řecké báje a pověsti

Staré řecké báje a pověsti

Eduard Petiška

Najznámejšia kniha Eduarda Petišky s legendárnymi a mimoriadne vydarenými ilustráciami Zdeňka Sklenářa. Nejedná sa len o prerozprávanie antických mýtov, ale o komplexné svedectvo o ľudskom živote a charaktere, zrozumiteľnom v každej dobe a vo všetkých jazykoch, do ktorých kniha bola preložená.

Kúpiť za 14,22 €

Podobný obsah

Odpadky neberieme, do budúcna nehľadíme!

Recenzie

Odpadky neberieme, do budúcna nehľadíme!

To najtragickejšie, čo môžeme v 21. storočí stretnúť na Zemi, vo významnej miere nájdeme zachytené v knihe s názvom Vylúčení. Autorom tejto nielen hrúbkou drvivej reportáže je Artur Domosławski, ďalší z dlhého radu výnimočných poľských novinárov, ktorému sa za ňu ušla i nominácia na najprestížnejšie domáce ocenenie Niké. Do slovenčiny ju výborne preložil Alexander Horák, takže už nejaký čas zaujíma čestné miesto medzi spravodajskými perlami v edícii Prekliati reportéri zo známeho vydavateľstva Absynt.

Internát

Recenzie

Internát

Internát možno vnímať ako novodobý ekvivalent vojnovej klasiky Na západe nič nové. Paralela týchto diel sa rôzni hádam iba v odstupe necelého storočia. Kým významné nadčasové dielo Remarquea je odkazom histórie, Internát je desivým obrazom, žiaľ, stále aktuálnych skutočností.

Polovica žltého slnka

Recenzie

Polovica žltého slnka

Chimamanda Ngozi Adichie je populárna spisovateľka, publicistka a občianska aktivistka pôvodom z Nigérie. Autorka slávnej Amerikánky, ktorou si vydobyla zaslúžené celosvetové uznanie, sa vo svojej druhej knihe otáča vzad. Smerom do minulosti ku generácii rodičov a starých rodičov. V dôležitom románe s názvom Polovica žltého slnka sa pokúša reflektovať udalosti z obdobia nigérijskej občianskej vojny, ktorá daný región brutálne zasiahla v rokoch 1967 – 1970. Tento vážny titul u nás vyšiel v Absynte v rámci výbornej edície 100% a preložila ho Kristína Karabová.