Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Čo je za horizontom?

​Všetci si pamätáme atmosféru školských družín, kde sme sa po vyučovaní hrávali s opotrebovanými spoločnými hračkami, otrávene riešili domáce úlohy, formovali skupinky z iných tried a v nádeji čakali na rodičov. David Vann prostredie takejto triedy vymieňa za podmorské akvárium Seattlu v 90. rokoch.

Caitlin čaká na svoju mamu a všade naokolo hučia filtre veľkých akvárií. V nich žijú podivuhodné morské tvory, ale aj notoricky známe ryby. Dvanásťročné dievča najviac lákajú také, ktoré sa vymykajú bežným predstavám o tom, ako by mala vyzerať pekná rybka v akváriu. Na príchod “undergroundového” tvora si niekedy treba počkať, pretože vďaka dokonalému maskovaniu sú ťažko viditeľné. Posiate machom s farbami svojho prirodzeného prostredia čakajú na správny moment. Domov opúšťajú zriedka. Ponúka im útočisko. Vychádzajú výhradne za potravou, alebo v chvíľach ohrozeného bezpečia.

Keď príde ten správny moment, Caitlin sa ocitne zoči voči škaredosti, na akej vidí absolútnu krásu a záhadnosť prírody. Orientuje sa v zložitých menách podmorského života. Tvary rýb aplikuje aj do obrazov každodennosti a pomáha si nimi pri hľadaní tvaru pre nepekné situácie. Hĺbka oceánov môže byť útočiskom pre čokoľvek čo vie plávať a dýchať pod vodou. Ľahko sa tomu verí, keď pozná toľko absurdných plávajúcich príšeriek. Ichtyológia. Slovo si Caitlin vryla do pamäte ako víziu budúcnosti vyplývajúcej z jej prirodzeného záujmu. Pod vodou je už možné hádam všetko.

„Celé dopoledne jsem ve škole nemyslela na nic jiného než na rybí faraony. Věděla jsem, že si je Steve vymyslel, ale strašně se mi líbila představa zlatých ploutví a šupin z mramoru. Úplně jsem viděla, jak si lebedí na dně řeky, břicha v písku.”

Pohľad od skiel vo vodnom svete hneď v úvode mladej protagonistke strhne prítomnosť starého muža prejavujúceho zvedavý záujem o pozornosť mladého dievčaťa v tak bizarnom prostredí. Ich pravidelné stretnutia začnú vyvolávať otázky a strach Caitlinej mamy. Cíti potrebu zakročiť a odborne si preveriť identitu starého muža. S jej odhalením vypláva na povrch séria tajomstiev.

Mama ťažko pracuje v prístave a k citom sa stavia neutrálne. Široké ramená jej umožňujú fyzickú kontrolu nad bezpečím svojej malej dcéry. Jej filozofia netkvie v úvahách nad svetom, ale v priamom boji s ním. Patrí k početnej skupine ľudí, ktorá mu vyčíta podstatu všetkých súkromných problémov. Caitlin rozumie, že nie je z najlepších pomerov, ale tento fakt prijíma pasívne vidiac všetku abnormálnu snahu jej mamy. Toleruje medzery vo výchove aj krátkodobé priateľstvá s mužmi. Vo vzťahu matka a dcéra musí byť podľa rodičky všetko otvorené, aby sa čo najviac maskovala minulosť.

Prudká povaha, bojovnosť, výrazná nálepka samostatnosti, chaotický sexuálny život, skepsa, cynizmus, vulgárnosť, opakované zlyhávanie v rôznych spoločenských rolách, zamotané rodinné väzby, trauma z výchovy, chronický pocit krivdy. Priveľa prvkov na to, aby sa v tak priamočiarej postave, akou je Caitlina mama, udržalo všetko pod hladinou. Každá látka je pripravená chemicky reagovať s okolím.

Školáčka nemá žiadne vzory, verí v podmorský svet, v školu do ktorej musí chodiť a domov, kde sa napriek všetkým problémom vracia ako do útočiska. Vždy má kam ísť - to je pre ňu dôležité. Tajomstvá modrej plochy našej Zeme jej pripadajú lákavejšie ako prostredie dospelých. Preferuje vrúcne priateľstvá a dokáže ich majstrovsky filtrovať. Preto v jej zornom poli zostáva len pár ľudí, na ktorých sa môže plne spoľahnúť. S ozajstnými priateľstvami sú späté aj autentické city hraničiace s čímsi vyšším, čo 12 ročnú Caitlin presahuje, zároveň jej to však ponúka ďalšiu bezpečnú zónu. Ak si chce ustrážiť lásku, musí sa ukrývať. V jej rodine sa ale začína diať čosi veľké a ona potrebuje zaujať stanovisko aj napriek možnej vzťahovej kolízii s vlastnou mamou.

Prozaik David Vann sa narodil na Aljaške, dokonale pozná divokú prírodu aj kontroverznú históriu panenskej zeme. S prístupom psychoterapeuta využíva metaforu podmorského života, aby poukázal na seriózne medzery v medziľudských väzbách. Takúto tradíciu dodržiava aj v ďalších svojich knihách. V českom preklade vyšiel napríklad aj Ostrov Sukkwan (Argo, 2011), kde odkrýva vzťah otca a syna počas pobytu v aljašskej divočine. V románe Zrub tiež pracuje s motívom neskrotenej prírody, pokračuje kalifornskou pustatinou v románe Dirt (2012), postupne sa prepracujeme až do Seattlu, kde má veľkosť prírody tiež svoju rezonanciu, hoci len v akváriách podmorského sveta. Stačí ísť o niečo ďalej a človek sa ocitne s rešpektom na pobreží, kde nedovidí za horizont.

Recenznú knihu poskytlo Kníhkupectvo Kosmas.

Zobraziť diskusiu (0)

Akvárium

Akvárium

David Vann

Dvanáctiletá Caitlin žije sama s matkou poblíž seattleského letiště. Každý den po škole čeká v místním akváriu a jako u vytržení pozoruje nejpodivnější ryby.

Kúpiť za 13,10 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.