Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Ďakujeme, že ju s vašou pomocou môžeme vydať

November ’89 oslávi budúci rok 30 rokov. K týmto narodeninám demokracie si chceme dať zmysluplný darček – knihu. Fedor Gál ju spolu s ďalšími „donkichotmi Nežnej revolúcie“ už napísal a my ju vo vydavateľstve Artforum spolu s vašou pomocou vydáme.

„Už desaťročia (od konca 80. rokov) sa obsesívne vraciam k téme dialógu ako metóde riešenia spoločenských problémov. Myslím dialóg cez ploty, bariéry, hranice… Je to do značnej miery naozaj naša vina, že žijeme v rozdelenej spoločnosti. Naša aj preto, že svoje kritické postrehy a frustrácie ventilujeme a vybavujeme medzi sebou. Nevieme – alebo nechceme – vystúpiť z bubliny. O inom však chcem hovoriť.

Budúci rok to bude 30 rokov od novembra '89. Bolo by fajn, keby sme dokázali reflektovať vlastné pokusy a omyly. Čosi ako generačné krédo adresované nastupujúcej generácii. Krátke texty malej skupiny autorov, ktorí majú čo povedať, by mi pripadali dôstojnejšie ako mozaika všehochuti, ktorú budúci rok vyplavia médiá a z ktorej mám už dnes zimomriavky.

Čo povieš?"

Takýmto e-mailom oslovil Fedor Gál budúcich spoluautorov knihy, ktorú vymyslel. Opäť dokázal zmobilizovať a nadchnúť ľudí pre spoločnú vec, aby osviežil našu kolektívnu pamäť a pripomenul, na čo nesmieme zabudnúť.

V knihe Mojich tridsať rokov sa stretlo osemnásť rôznorodých ľudí, ktorí napísali spolu šestnásť ponovembrových príbehov a dve obrazové rekapitulácie ostatných troch desaťročí: od osobných životných udalostí – tragických aj radostných – až po analytický pohľad na spoločenské a politické zmeny. Autori textov v tejto knihe patria do rôznych generácií, líšia sa profesiou, miestom bydliska, no spája ich niekoľko dôležitých momentov:

  • chápu dôležitosť odkazu Novembra pre dnešok;
  • chápu, že tento odkaz a jeho interpretácia pre nové generácie sú krehké;
  • kriticky sa zamýšľajú nielen nad minulosťou, ale aj súčasnosťou, a hľadajú východiská pre budúcnosť

Odstup rokov ukázal, aká každodennosť prichádza po revolúcii – aj keď nežnej. Viackrát sme na tej novej ceste zakopli a niekedy premýšľajúceho človeka aj prepadnú pochybnosti... Práve preto je potrebné, aby kniha Mojich tridsať rokov vyšla. Je určená pamätníkom, ktorí sa možno v textoch spoznajú, ale najmä mladej generácii čitateľov. Kniha prináša osemnásť reflexií, priznaní chýb, obáv aj túžob. Je to unikátny zdroj informácií a inšpirácie.

Mojich tridsať rokov (Artforum, marec 2019)

Autori: Juraj Flamík, Pavol Frič, Fedor Gál, Fero Guldan, Peter Leponi, Juraj Mesík, Zuzana Mojžišová, Jakub Pohle, Peter Pöthe, Vojtěch Sedláček, Boris Strečanský, Miro Švolík, Jan Urban, Inge Vagačová, Oľga Valková, Helena Woleková, Samuel Zubo a Juraj Kalina (Kalendárium)

Počet strán: 280, paperback

Chceš podporiť? PODPOR TU, na Startlabe

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Nové knihy vo vydavateľstve Artforum

Správy

Nové knihy vo vydavateľstve Artforum

Dni sa predlžujú, knihy spod stromčeka prečítané ukladáme do políc na ich nové miesto a pomaly sa obzeráme, čo ďalej s načatým čitateľským rokom. Máte to tiež tak? Ak áno, ste tu správne. Prinášame dobré správy z vydavateľstva Artforum vo forme edičného plánu na jar a leto 2024.

Nové knihy vo vydavateľstve Artforum (jesen/zima 2023)

Správy

Nové knihy vo vydavateľstve Artforum (jesen/zima 2023)

Edičný plán vydavateľstva Artforum jeseň/zima 2023 je tu! Čaká nás nový Barnes a Friedlander, Nevo a Cabala, v novembri dokonca vydávame aj komiksovú knihu.

Čo bude ďalej?

Správy

Čo bude ďalej?

Edičný plán vydavateľstva Artforum na prvú polovicu roka 2017 obsahuje niekoľko dotlačí, jedno nové vydanie známej knihy, jedno dlhoočakávané pokračovanie a zopár nových zaujímavých románov.