Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Daruj knihu 2022: Ďakujeme, svoje deti si našlo 298 kníh!

Dvadsiaty ročník projektu Daruj knihu dopadol opäť skvelo – vďaka vám, našim zákazníkom. Počas existencie projektu sme spoločne splnili celkovo 9 149 knižkových prianí.

Pred začiatkom adventu sa do detského kútika v Artfore na Kozej už tradične začnú zbiehať okrem klasických návštevníkov aj sociálne pracovníčky, učiteľky a dobrovoľníci z nízkoprahových centier v Bratislave.

Strávia u nás hodiny, so zoznamami v ruke pátrajú po knihách, ktoré si prajú deti, o ktoré sa starajú. Ak aj nemajú v zozname konkrétnu knihu, vyberajú a zvažujú, ktorý príbeh je pre tie „ich“ deti ten pravý, ktorý hrdina ich osloví, ktorý svet stojí za preskúmanie.

Nie sú to štandardné vianočné nákupy detských kníh, nejde totiž o štandardné deti. Vybrané knihy putujú vďaka vám, artforáckym zákazníkom, k deťom z vylúčených komunít, ťažkých rodinných či sociálno-ekonomických pomerov.

Tieto deti navštevujú nízkoprahové zariadenia či domovy sociálnych služieb a vďaka akcii Komunitnej nadácie Bratislava Daruj knihu majú šancu dostať vytúžené knihy, ponoriť sa do príbehov a rozvíjať sa.

V roku 2022 sme s Komunitnou nadáciou Bratislava tento projekt zrealizovali už dvadsiatykrát. Tento rok ste pre deti zabezpečili 298 kníh, dohromady sa nám od roku 2003 až doteraz podarilo spoločne splniť 9 149 knižkových prianí. Ďakujeme!

Ako to funguje?

Veľmi jednoducho. Pracovníci a dobrovoľníci povyberajú knihy, označia ich štítkami. Kníhkupci ich uložia na špeciálny „darujknihový“ pult, kde sa nikdy dlho neohrejú. Tam ich väčšinou zbadáte vy, kúpite ich a odošlete ich tak na cestu pod vianočné stromčeky detí, ktoré by ich bez vás nemohli dostať.

Tento rok k deťom poputovalo všetkých 298 kníh, nezostala ani jedna. O ich včasné a správne doručenie malým čitateľkám a čitateľom sa postarali ľudia z Komunitnej nadácie Bratislava.

Knihám z Artfora sa tentoraz potešili deti z Poradenského Centra Nádej, Centra pre deti a rodiny REPULS hlavného mesta SR Bratislavy, Krízového strediska DÚHA – Centrum pre deti a rodiny, Bezpečného ženského domu, zo združenia Deti Humanity, z nízkoprahových centier Ulita, Mixklub, Mixáčik, Ichtys a Mládež ulice, z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie na Vajnorskej ulici, z Domova sociálnych služieb pre deti a dospelých Kampino a z komunitných centier v Plaveckom Štvrtku, Roškovciach, Kojaticiach, Petrovanoch a vo Sveržove, ktoré prevádzkuje organizácia Človek v ohrození.

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Štartuje 20. ročník projektu Daruj knihu

Správy

Štartuje 20. ročník projektu Daruj knihu

Vianoce sa blížia. A to znamená, že sa už tradične môžete zapojiť do projektu Daruj knihu, venovať konkrétne knihy konkrétnym znevýhodneným deťom a spraviť im tak krajšie sviatky.