Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Dáta ako terapia

Niektoré knihy výborne zapadnú do konfigurácie spoločnosti v určitom čase a presne to sa stalo s Mocou faktov v súčasnosti. Netreba sa obávať priznať si, že sa mýlime nielen v interpretácii, ale aj v samotných faktoch. Práve vysvetlenie povahy omylov v myslení je v jadre predkladanej knihy a ide naozaj o výnimočné dielo.

Prečo by sme mali poznať pravú podstatu sveta, teda správnosť faktov o ňom? Minimálne kvôli rozhodovaniu o závažných témach, prípadne o reprezentantoch, ktorých si volíme, aby o nich rozhodovali. Uvedomenie si, koľko nesprávnych informácií prúdi cez médiá napr. v súvislosti s očkovaním, klimatickými zmenami, chudobe, terorizme apod., dokáže ľudí snáď podnietiť, aby argumentovali správne a zavrhovali nezmysly. Na vine však nie sú médiá samotné, ani zastaranosť informácií, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Je to dramatický inštinkt vyplývajúci z evolúcie mozgu: túžime po dráme a rýchlom rozhodovaní, pretože tak je to človeku prirodzené. Podľa Roslinga sa však „Musíme naučiť kontrolovať prísun dramatických zážitkov. Nekontrolovaný apetít na drámu nám dokáže zahmliť skutočnú realitu sveta a zviesť nás ďaleko z cesty“.


Zásadná ľudská vlastnosť, ktorá nám môže pomôcť odhaliť skutočnosť je zvedavosť. Neuspokojiť sa s predkladanými interpretáciami, ale overovať si ich a hľadať ďalšie súvislosti. Rosling zastáva predstavu, že znalosť dát ukazujúcich pozitívne zmeny dokáže ľudí upokojiť a preto píše o dátach ako o terapii. „Myslenie vo faktoch“ by sa malo stať súčasťou bežného života, cieľavedome by malo byť precvičované a takto bude zvyšovať kvalitu života, lebo zbaví stresu z očakávaných tragédií. „Každá skupina respondentov si myslí, že svet je hrozivejší, násilnejší a zúfalejší – skrátka, dramatickejší -, ako reálne je.“ Tematicky sú príklady v knihe dosť rôznorodé, najčastejšie sa venuje vzdelaniu, zdraviu, migrácii, rozdeleniu príjmov, úmrtiam v dôsledku katastrof a terorizmu, populačnému vývoju a ďalším.


Ako teda rozvíjať kritické myslenie? Rosling sa postupne v jednotlivých kapitolách venuje desiatim najčastejším chybám v ľudskom myslení a navrhuje spôsoby ako ich potlačiť alebo trénovať ich odstránenie. Videnie sveta v dvoch kategóriách (oni/my, bohatí/chudobní, dobro/zlo atď), uprednostňovanie zlých správ pred dobrými, spomienkový optimizmus a mnohé ďalšie sú typické príklady ako fungujeme v bežnom živote. Roslingova kniha je špičková v tom, že predkladá nástroje na vyvarovanie sa chýb v uvažovaní, či už ide o učenie porovnávania (napr. uvedomenie si extrémov, priemerov) alebo vypočítania rizík (nebezpečenstvo a jeho výskyt), trvanie na dátach, vyžadovaní viac času a informácií a ďalšie naozaj pozoruhodné rady. Celú knihu sprevádza prepracovaná infografika ale napr. aj testovacie otázky, čím je čitateľ oveľa viac vtiahnutý do témy a môže porovnať vlastné predpoklady s overenými faktami.


Význam diela Hansa Roslinga pokračuje aj po jeho smrti v roku 2017 a naďalej sa rozvíja prostredníctvom softvéru Trendalyzer, ktorý vyvinul so svojím synom a nevestou. Tí sú, mimochodom, aj spoluautori knihy, čo Rosling uvádza hneď na jej začiatku. Pod názvom Public Data Explorer (takto sa Trendalyzer volá po odkúpení Googlom) si môže každý prezerať interaktívne grafy na veľmi rôznorodé témy: indikátory svetového vývoja (chudoba, zdravie, vzdelanie, životné prostredie a iné), nezamestnanosť, minimálna mzda, ceny pohonných hmôt a ďalšie. Zdrojom údajov je Eurostat a Svetová banka, prezeraním môžete veľmi užitočne a zaujímavo stráviť čas, keď si napríklad overujete výroky rôznych názorových vodcov. To sa dá len odporučiť, pretože pravdivosť ich výrokov o povahe sveta je nezriedka minimálne sporná. Kniha Moc faktov je nepochybne tá najlepšia investícia do vlastného myslenia, akú si môžete dovoliť urobiť kedykoľvek, ale ideálne čo najskôr.



Rosling Hans, Rönnlundová Roslingová Anna, Rosling Ola: Moc faktov |Desať dôvodov, prečo máme o svete mylné predstavy – a prečo sme na tom lepšie ako si myslíme.

Preklad: Marianna Bachledová

Vydavateľstvo: Tatran 2019

Zobraziť diskusiu (0)

Moc faktov

Moc faktov

Rosling Hans, Rönnlundová Roslingová Anna, Rosling Ola

Na základné otázky o našej planéte, napr. koľko percent populácie žije v extrémnej chudobe, akým tempom rastie počet obyvateľov, aká je úroveň vzdelávania, aký násilný je náš svet, ako nás ohrozujú klimatické zmeny, odpovedá väčšina ľudí nesprávne. Mnohí sa v odhadoch sa mýlia do takej miery, že odpovede učiteľov, novinárov, investičných bankárov a hoci aj laureátov Nobelovej ceny by dosiahli horšie výsledky ako úplne náhodné odpovede šimpanzov. Hans Rosling, švédsky lekár, vedec, profesor medzinárodného zdravia a fenomén globálnych konferencií na TED-e, spolu so svojimi spolupracovníkmi ponúka čitateľom revolučne nové vysvetlenie tohto javu. Odhaľuje desať inštinktov, ktoré ovplyvňujú náš pohľad na svet – od tendencie rozdeľovať svet na dva tábory (zvyčajne na my a oni), cez spôsob, ako vnímame správy z médií, až po to, ako vnímame pokrok (sme presvedčení, že svet speje k horšiemu). Ukazuje sa však, že svet je napriek všetkým nedostatkom v oveľa lepšom stave, než si myslíme. Neznamená to, že neexistujú reálne problémy a riziká. No ak sa neustále všetkého obávame a odmietame vychádzať pri vnímaní sveta z faktov, ľahko sa nám stane, že prehliadneme práve najväčšie hrozby. Moc faktov je inšpirujúca kniha, plná zaujímavých informácií a napínavých príbehov. Zásadne zmení náš spôsob vnímania a hodnotenia sveta a vo svetle pravdivých faktov nás naučí reagovať na krízy a výzvy budúcnosti.

Kúpiť za 18,90 €

Factfulness

Factfulness

Rosling Hans, Rönnlund Rosling Anna, Rosling Ola

'A hopeful book about the potential for human progress when we work off facts rather than our inherent biases.' BARACK OBAMA *the #1 Sunday Times bestseller * instant New York Times bestseller * an Observer 'best brainy book of the decade' * #1 Wall Street Journal bestseller * Irish Times bestseller * Audio bestseller * Guardian bestseller * Longlisted for the 2018 Financial Times/McKinsey Business Book of the Year 'One of the most important books I've ever read - an indispensable guide to thinking clearly about the world.' BILL GATES 'Hans Rosling tells the story of "the secret silent miracle of human progress" as only he can. But Factfulness does much more than that. It also explains why progress is so often secret and silent and teaches readers how to see it clearly.' MELINDA GATES Factfulness: The stress-reducing habit of only carrying opinions for which you have strong supporting facts. When asked simple questions about global trends - why the world's population is increasing; how many young women go to school; how many of us live in poverty - we systematically get the answers wrong. So wrong that a chimpanzee choosing answers at random will consistently outguess journalists, Nobel laureates, and investment bankers. In Factfulness, Professor of International Health and a man who can make data sing, Hans Rosling, together with his two long-time collaborators Anna and Ola, offers a radical new explanation of why this happens, and reveals the ten instincts that distort our perspective. It turns out that the world, for all its imperfections, is in a much better state than we might think. But when we worry about everything all the time instead of embracing a worldview based on facts, we can lose our ability to focus on the things that threaten us most. Inspiring and revelatory, filled with lively anecdotes and moving stories, Factfulness is an urgent and essential book that will change the way you see the world.

Kúpiť za 16,50 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.