Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Dejiny sveta v obrazoch

Prebudiť nadšenie pre históriu u detí môže byť naozaj nákazlivé a dokáže vydržať roky. A niektorí dospelí si za istých okolností na toto zanietenie spomenú, obzvlášť, ak sa im dostane do rúk taká znamenitá kniha ako je Cesta časom. Vznik vesmíru, pôvod života na Zemi, striedanie civilizácií od staroveku až po súčasnosť predstavil belgický výtvarník Peter Goes ako strhujúcu premenlivosť dejín sveta a ľudí v ňom.

Nadrozmerný formát diela umožňuje poňať jednotlivé epochy súhrnne a predstaviť ich akoby z nadčasovej perspektívy. Oproti tomu detaily v Ceste časom sú v tak ohromnom množstve a tak prepracované, že je potrebné knihou listovať veľakrát, aby sa zachytili všetky. Tak ako sa text číta po riadkoch, tak sa oplatí sledovať obrázky postupne a všímať si drobné skvosty, ktoré Goes pripravil.


Kniha sa nevolá Cesta časom náhodou – graficky je upravená tak, že čiernou farbou po celý čas akoby simuluje cestu, putovanie a predstavuje kontinuitu dejín striedanú s výraznými zlomami. Goes sa neobáva deťom predložiť katastrofické udalosti v prírode (zánik dinosaurov) ani v ľudských dejinách (napr. vojny, holokaust, popravy). V tom mu napomáhajú majstrovsky zvládnuté ilustrácie. Nie sú len statické, ale ukazujú rôzne meniace sa javy v spoločnosti: okrem architektúry, stavieb, rôznych zvierat sú to aj prejavy životného štýlu v danom období, vedy a medicíny, nachádzame tu mytologické a náboženské bytosti, kultúrne artefakty, umenie.


K detstvu patrí aj zvedavosť a nekonečné otázky a je možné, že čítanie Cesty časom preverí trpezlivosť rodičov. Sám Goes nepredstiera, že pozná všetky odpovede, sám kladie príležitostne otázky alebo námety na ďalšie uvažovanie. Mnohé obrázky navyše motivujú k hľadaniu nadväzujúcich informácií. Napr. pod niektorými postavičkami je len ich meno, avšak je jasné, že sa s nimi spája celý príbeh.


Zobrazené postavy sú nielen významné osoby z histórie, ale tiež bežní ľudia polievajúci kvety, venujúci sa poľnohospodárstvu a stovkám iných aktivít. Usmievajú sa, iní zas pôsobia zamyslene, deti sú veselé, nachádzame tu celé spektrum emócií. Históriu na druhej strane od dávnych dôb sprevádzalo veľa násilia a čím viac sa Goes blíži k 20. storočiu, resp. k súčasnosti, tým viac priestoru mu venuje. Nevyhol sa ani popkultúre, významným vynálezom, teroristickým útokom, pričom knihu uzatvára poukázaniu na ekologické problémy. Cesta časom patrí zaiste k tým knihám, ktoré môžu mať tak silný vplyv na deti, že si ich budú pamätať ešte roky po tom, ako ju dolistujú.




Peter Goes: Cesta časom. Dejiny sveta v obrazoch
Preklad: Marta Blašková Maňáková
Artforum 2018

Zobraziť diskusiu (0)

Cesta časom. Dejiny sveta v obrazoch

Cesta časom. Dejiny sveta v obrazoch

Peter Goes

Vydajte sa s nami na cestu časom, ktorá nás prevedie dejinami sveta od veľkého tresku až po súčasnosť. Spoločne sa pozrieme na zuby prehistorickým dinosaurom, na život a vynálezy obyvateľov starovekých miest, zažijeme kruté grécko-perzské vojny, spoznáme jedinečné stavby Egypťanov, budeme sa plaviť na lodiach s Vikingami a tancovať s deťmi kvetov. Spoznáme civilizácie Sumerov, Rimanov, Aztékov, aj moderné národy, ktoré menili obraz nášho sveta a zažili svoje vrcholy i pády. Vytvorili úžasné kultúry, vzácne umelecké diela, vystavali jedinečné stavby, ale zakúsili aj vojny, mocenské boje či hladomory. Putovanie nás privedie až k búrlivému 20. storočiu – a smeruje k nejasnej budúcnosti. Kniha pre malých aj veľkých zvedavcov prináša zaujímavé historické fakty a predstavuje udalosti, mýty aj jednotlivé osobnosti, ktoré menili náš svet. Na osemdesiatich stranách ponúka krásne ilustrácie, ktoré pomáhajú pochopiť príbeh ľudstva v súvislostiach. Belgický ilustrátor Peter Goes vybral do svojej najznámejšej knihy to najdôležitejšie, čo postretlo ľudstvo počas jeho existencie.

Kúpiť za 14,37 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.