Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Desiatka Anasoft litera 2023

Literárna cena Anasoft litera v utorok 7. marca v popoludňajšom vysielaní Rádia DEVÍN vyhlásila desať nominovaných kníh na prestížne ocenenie. Okrem diel etablovaných spisovateliek a spisovateľov sú medzi nimi aj silné prozaické debuty. Rukami odbornej poroty prešlo 123 hodnotených kníh. Po dlhých diskusiách z nich vybrala týchto desať titulov v abecednom poradí podľa priezviska ich autorov a autoriek:

Bodnárová, Jana: Patchwork v bielej, Aspekt 2022

Juhász, Jakub: PS, RUBATO 2022

Liptáková, Slavka: Krajina matiek, Petrus 2022

Martinčok, Dušo: Niekto sa nájde, Zrejme 2022

Moravčíková, Dominika: Dom pre jeleňa, KK Bagala 2022

Rosová, Michaela: Nepokojní spáči, Artforum 2022

Spevák, Jakub: Po funuse, KK Bagala 2022

Šikulová, Veronika: Líštičky majú rady teplo, Vydavateľstvo SLOVART 2022

Taragel, Dušan: Mafiánske balady, Vydavateľstvo SLOVART 2022

Uriková, Soňa: Dôvod na radosť, KK Bagala 2022

Medzi nominovanými dielami je aj kniha Veroniky Šikulovej, ktorá získala cenu Anasoft litera v roku 2015 za zbierku poviedok Medzerový plod a je viacnásobnou laureátkou Ceny čitateľov.

O desiatke Anasoft litera 2023 a jej laureátovi v 18. ročníku literárnej ceny rozhodujú: žurnalistka Denisa Ballová, literárna vedkyňa a vysokoškolská pedagogička Zuzana Bariaková, básnik, prozaik, prekladateľ, autor kníh pre deti Petr Borkovec, literárna vedkyňa a publicistka Magdalena Bystrzak, prekladateľka a editorka Renáta Deák.

Podľa odbornej poroty „medzi tohtoročnými nominovanými prózami sú knihy s rôznorodými autorskými prístupmi a postupmi. Potešili nás presné miniatúry a veľmi silná poviedková tvorba, no nechýba ani vydarená rodinná sága či žánrová literatúra na vysokej úrovni. Prózy tohto ročníka prinášajú pestrú genderovú perspektívu, tematizujú inakosť, osamelosť a krehkosť jednotlivca či viacgeneračné rodinné vzťahy v malých vidieckych alebo mestských spoločenstvách. Zdalo sa nám a považujeme to aj za významné, že tieto témy sa často pomerne úspešne odrážajú v štýle nominovaných próz. Vo viacerých z nich nachádzame reflexiu písania a jeho razantné problematizovanie. Tohtoročná desiatka ponúka prózy čitateľsky prístupné, ale aj také, čo kladú na čitateľov vyššie nároky – je to naozaj strmá škála a, priznávame, že na jej strmosti si ako porota zakladáme. Rok 2022 priniesol silné debuty a potvrdil výrazné hlasy z radov etablovaných autoriek a autorov.“

Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje raz ročne za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického literárneho diela autorov, ktorí sú primárne občanmi Slovenskej republiky a ich diela alebo preklady ich diel do slovenského jazyka sú knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku. V prípade, že v ostatnom ročníku literárnej ceny nebola niektorá próza v zozname hodnotených kníh, automaticky je zaradená do zoznamu nasledujúceho roka. Anasoft litera prebieha v troch kolách. Porota vybrala zo všetkých publikovaných kníh v prvom kole desať próz. V utorok 5. septembra opäť vo vysielaní Rádia DEVÍN vyhlási tzv. finálovú päťku, z ktorej napokon vyberie víťaznú knihu. Laureát alebo laureátka literárnej ceny Anasoft litera získa cenu 10 000 eur, ktorú udeľuje generálny partner, softvérová spoločnosť ANASOFT. O cene bude rozhodovať aj verejnosť, a to od 1. apríla 2023 v internetovom hlasovaní Ceny čitateľov.

Vybraná desiatka sa predstaví počas festivalu litera fest, ktorý sa bude konať od 19. do 22. júna 2023 naživo i online v bratislavskom .klube pod lampou.

Podujatia a projekty občianskeho združenia ars_litera z verejných zdrojov podporil hlavný partner Fond na podporu umenia. Generálnym partnerom ceny Anasoft litera je softvérová spoločnosť ANASOFT.


Zoznam hodnotených kníh si môžete pozrieť na stránke:

https://www.anasoftlitera.sk/main/anasoft-litera/z...


Krátke životopisy poroty si môžete prečítať na stránke:

https://www.anasoftlitera.sk/main/anasoft-litera/p...



Zoznam laureátok a laureátov ceny Anasoft litera:

https://www.anasoftlitera.sk/main/anasoft-litera/oceneni)




Informácie sú z tlačovej správy organizátora.

Zobraziť diskusiu (0)

Patchwork v bielej

Patchwork v bielej

Bodnárová Jana

„Stále a stále ten patchwork spomienok. Čo iné sú pohyby mysle v spomínaní ako pestrá patchworková deka...“

Kúpiť za 11,40 €

PS

PS

Juhás Jakub

Po debute Novoročný výstup na Jaseninu (2016) Jakub Juhász opúšťa zatopený vrchársky kraj a popri rieke Ipeľ zostupuje dole na roviny, priamo do centra svojho rodného mesta, a pátra po Sándorovi Petőfim a jeho legende, ktorá sa stáva pozadím k čomusi intímnejšiemu. Čiastočne autobiografická kronika, čiastočne životopisné rozprávanie a čiastočne bonvivánsky cestopis hovorí o (ne)možnosti vzťahu súčasného človeka k historickej postave a jej mytologicky ponímanému príbehu.

Kúpiť za 17,39 €

Krajina matiek

Krajina matiek

Liptáková Slavka

Román spisovateľky a scenáristky prináša príbeh troch generácií sestier. Ide o rodinnú ságu odohrávajúcu sa od začiatku 20. storočia po súčasnosť. Spúšťačom rozprávania je smrť matky, pri príležitosti ktorej sa jej dcéry Agnes a Edita stretávajú v rodnej Levoči.

Kúpiť za 15,29 €

Niekto sa nájde

Niekto sa nájde

Martinčok Dušo

Desať príbehov o ľuďoch žijúcich v jednej bratislavskej bytovke. Do starého domu so zvláštnou modernou nadstavbou sa nasťahuje malý chlapec Oliver.

Kúpiť za 14,25 €

Dom pre jeleňa

Dom pre jeleňa

Moravčíková Dominika

Príbehy Dominiky Moravčíkovej spája skúmanie hraníc medzi človekom a zvieraťom, medzi prírodou a ľudským obydlím. Rodiny žijúce v rôznych typoch osídlenia (od horskej osady cez salaš až po samotný Dom pre jeleňa) sa ocitajú v osídlach prekliatia, tajomstva, či sporu o vlastníctvo na pozadí vojnového alebo náboženského konfliktu.

Kúpiť za 9,50 €

Nepokojní spáči

Nepokojní spáči

Rosová Michaela

Novú knihu autorky Michaely Rosovej Nepokojní spáči tvorí trinásť poviedok a jedna esej o metóde. Spájajú ich jej originálne postrehy, vynikajúca štylistika a všadeprítomný pocit samoty. Michaela Rosová v príbehoch spája zdanlivo nespojiteľné atribúty – subtílnosť so štipľavou iróniou, slzy s úsmevom, hĺbku s ľahkosťou, sivú realitu so surreálnom.

Kúpiť za 10,71 €

Po funuse

Po funuse

Spevák Jakub

Keď umrie člen rodiny, pozostalí nesmútia za zosnulým, ale nad svojimi premárnenými životmi. Prevládne v nich pocit úzkosti a po kríze nasleduje morálny rozklad, ponárajú sa do svojich vlastných svetov a zabúdajú, prečo sa vlastne stretli.

Kúpiť za 9,50 €

Líštičky majú rady teplo

Líštičky majú rady teplo

Šikulová Veronika

Líštičky majú rady teplo je čosi ako opera, v ktorej sa všetky dejstvá odohrávajú na javisku súčasne. Autorka o svojej knihe hovorí: „Chcela som do nej, podobne ako to býva, ale nemusí byť, v hudbe, prevteliť svoju lásku k stále sa obnovujúcej prírode, v ktorej je ľudský, ale aj zvierací či rastlinný tvor iba dočasnou, hoci dosť podstatnou súčasťou.

Kúpiť za 12,30 €

Mafiánske balady

Mafiánske balady

Taragel Dušan

Všetci zomrieme, nikto však nevie kedy, kde a ako. Nevedia to ani hlavné postavy akčného románu Mafiánske balady.

Kúpiť za 17,05 €

Dôvod na radosť

Dôvod na radosť

Uriková Soňa

Autorka v knihe Dôvod na radosť načrtáva obrazy vzťahov medzi rodičmi a deťmi, starými rodičmi a vnúčatami, slimákmi a králikmi. Zaobíde sa pritom bez veľkých gest a so zmyslom pre zápletku sa sústreďuje na detail, pretože to podstatné sa často ukrýva v zdanlivo nepodstatnom, nevypovedanom a nepomenovateľnom.

Kúpiť za 9,50 €

Podobný obsah

Finálová päťka Anasoft litera 2023

Správy

Finálová päťka Anasoft litera 2023

18. ročník slovenskej literárnej ceny za najlepšiu pôvodnú prózu v priamom prenose Rádia DEVÍN vyhlásil tohtoročné finalistky a finalistu. Zo širšieho výberu porota do finále posunula prózy Jany Bodnárovej, Jakuba Juhása, Dominiky Moravčíkovej, Veroniky Šikulovej a Sone Urikovej.

Pod slnkom Turína

Recenzie

Pod slnkom Turína

Prišla tesne pred Vianocami. Vďaka obálke, na ktorej sa vyníma anjelská tvár štíhlej dievčiny s prenikavým pohľadom, sa medzi ostatnými obálkami profilovala na prvý impulz ako milostný román. Dobrakovovej kniha Pod slnkom Turína (Marenčin PT, 2021) však určite pod nejednou jedličkou spôsobila zmätok. Nie svojím nenápadným, patetickým žánrovým vizuálom, ale literárnym obsahom, kde nechýbajú jej tradičné schémy charakterových patológií, vzťahových deviácií a plné cynizmu.

Vyhlásenie desiatky ceny Anasoft litera 2022

Správy

Vyhlásenie desiatky ceny Anasoft litera 2022

Literárna cena Anasoft litera v stredu 9. marca 2022 v popoludňajšom vysielaní Rádia DEVÍN vyhlásila 10 nominovaných kníh na prestížne ocenenie vo svojom 17. ročníku. Okrem diel etablovaných spisovateliek a spisovateľov, z ktorých štyria sú laureátmi ceny Anasoft litera, sú medzi nimi aj dva debuty. Rukami odbornej poroty prešlo 132 hodnotených kníh, z ktorých vybrala nasledujúce tituly v abecednom poradí podľa priezviska ich autorov a autoriek: