Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Diplomacia s modrým golierom

Pamäti diplomatov sú mimoriadne pútavé a prinášajú informácie, ktoré nie sú bežne dostupné laickej verejnosti, a je to tak aj v knihe Diplomacia s modrým golierom. Jej autor, dlhoročný diplomat Miroslav Mojžita, zvolil netradičný prístup: postupuje od najnovšieho pôsobiska po to prvé, cestuje teda akoby časom späť vo svojich spomienkach a využíva pri tom rozsiahle poznámky, ktoré si desaťročia písal.

Od sociológie k diplomacii
Ak hneď v úvode Miroslav Mojžita oznamuje, že má doma k dispozícii „stohy papierov, ku ktorým sa chcem vracať“ (s. 6), tak sa dá predpokladať, že kniha Diplomacia s modrým golierom nebude poslednou publikáciou skúseného diplomata. A nie je ani prvou, pretože už v roku 2003 vyšla jeho kniha Belehrad: Poznámky 1995 – 2001 (Dilema, 2003), neskôr mu vyšla kniha Sarajevo. Čakanie na lastovičky (Kalligram, 2010) a k dispozícii je aj titul Kňažko/Demeš/Kňažko. Formovanie slovenskej diplomacie v rokoch 1990 až 1993 (Veda, 2019). Rovnako ako v knihe Sarajevo aj Diplomaciu s modrým golierom sprevádzajú fotografie Pavla Demeša.

Už od úvodu je zrejmé, že písanie autora baví a vie, ako zaujať. Nie že by bola kniha plná zákulisných informácií (aj také tam však sú), ale štýl písania je pútavý a osobitne je potrebné oceniť, že Miroslava Mojžitu zaujímajú viaceré spoločenské dimenzie, nielen politická. Vyplýva to asi aj z povahy vysokoškolského štúdia: pôvodne M. Mojžita študoval politológiu a sociológiu. Veľa sa dočítame napríklad o vplyve cirkví v niektorých misiách, bohaté zážitky pochádzajú z oblasti kultúry, venuje sa histórii, opisuje spôsoby využívania moci a postrehy o rôznych sociodemografických javoch svedčia o rozsiahlej erudícii autora a jeho snahe vysvetliť čitateľom pohnútky slovenskej diplomacie a jej zahraničných partnerov.

Aktuálne témy dlhodobých problémov
Čína, India, Balkán, Bielorusko, Ukrajina. V priebehu desaťročí sa pôsobiská M. Mojžitu menili a získaval čoraz viac skúseností, ktoré sa dali využiť aj v krízových situáciách, a aj k nim dochádzalo. Osobitný prínos knihy môžeme vidieť aj v podrobnom vysvetľovaní niektorých javov, s ktorými sa stretávame aj v súčasnosti a určite sa im nevyhneme ani v budúcnosti. Konkrétne ide o maďarsko-slovenské vzťahy, postoj k osamostatneniu Kosova, budovanie ukrajinskej identity, vnútropolitickú situáciu v Bielorusku vs. majetnícky vzťah Moskvy k tejto krajine... Nenájdeme tu pritom len opisy samotného autora, ale aj postrehy iných veľvyslancov, s ktorými viedol pri rôznych príležitostiach dialóg.

Kniha určite osloví všetkých, ktorí sa zaujímajú o politiku, zahraničné vzťahy, diplomaciu, a tentoraz aj pomerne nezvyčajne umiestnenú. Doteraz sme nemali veľa čitateľských príležitostí stretnúť sa s textami o slovenskom diplomatickom pôsobení napríklad v Číne alebo v Indii. Keďže sa ku koncu knihy vraciame až k prvému pôsobeniu M. Mojžitu, dočítame sa aj o rôznych chybách, ktorých sa vo svojich začiatkoch dopustil, dokonca aj o zranení, ktoré ho mohlo za istých okolností úplne odstaviť od pôsobenia v diplomacii. V záverečnej kapitole sa ešte venuje reflexii diplomacie ako remesla, v ktorom nájdu uplatnenie rôzne typy osobností, a nie je dopredu dané, komu toto remeslo pôjde lepšie alebo komu sa v ňom nebude dariť. Diplomacia s modrým golierom je ďalším kúskom skladačky do moderných slovenských dejín a osobností, ktoré ich utvárali a naďalej utvárajú.


Miroslav Mojžita: Diplomacia s modrým golierom. Spätné pohľady
Fotografie: Pavol Demeš
Artis Omnis, 2022

Zobraziť diskusiu (0)

Diplomacia s modrým golierom

Diplomacia s modrým golierom

Mojžita Miroslav

Spomienkami na pôsobenie v zakarpatskom Užhorode vo svetle súčasného ukrajinsko-ruského konfliktu sa začína rozprávanie Miroslava Mojžitu. Kniha je spätným pohľadom na krajiny, v ktorých ako dlhoročný kariérny diplomat pôsobil a ktoré v modernej histórii prechádzali významnými, neraz dramatickými spoločenskými zmenami.

Kúpiť za 17,96 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.