Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Dobré znamenia

Niektoré diela v priebehu rokov dosiahli vo svojom žánri aj v obľube medzi čitateľmi taký status, že ich môžeme pokojne nazvať kanonickými. Takými sú nepochybne aj Dobré znamenia, román z autorskej spolupráce Neila Gaimana a Terryho Pratchetta. Po prvý raz boli vydané v roku 1990, ich čerstvý preklad do slovenčiny však dosvedčuje, že na svojej kvalite odvtedy nestratili ani vetu. Ide o najzábavnejší koniec sveta, aký ste zažili.

Každých pár rokov sa objaví kazateľ alebo niekto popletený, kto ohlasuje trest boží vykonaný na celom ľudstve, ak nie rovno armagedon. Konce sveta majú pritom svoju dlhú literárnu tradíciu: od Zjavenia svätého Jána, známeho ako Apokalypsa, po Dobré znamenia prešli dve tisícky rokov očakávania definitívneho konca. Autori si to tak trochu uľahčili a zánik ľudstva spájali často s okrúhlymi výročiami, ideálne každých tisíc rokov. Táto literatúra dostala aj príznačný názov: milenialistická, Umberto Eco ju nazval „neurotickým očakávaním konca časov“. Zvyčajne býva spájaná s druhým príchodom Ježiša Krista, no je tu aj druhá postava, Antikrist, beštia so zámerom ovládnuť svet a spustiť finálnu vojnu medzi dobrom a zlom.

Práve postava Antikrista je zásadná v románe Dobré znamenia. Démon Crowley a anjel Azirafal žijú svoje celkom spokojné životy na Zemi už dlhé tisícročia a vzájomne si rozumejú. Celkom ich vyvedie z miery dramatická správa: nastal čas záverečného stretu Dobra a Zla. Crowley dostane za úlohu umiestniť bábätko Antikrista do tej správnej rodičovskej opatery, no nastane omyl spôsobený chaosom v satanistickej rehoľnej pôrodnici, dôjde k zámene novorodencov a môže sa začať vynikajúci román plný satiry, humoru, akcie, výborne vypointovaného príbehu a predovšetkým znamenite napísaných postáv.

V Dobrých znameniach nám autori uľahčujú orientáciu tak trochu shakespearovsky: hneď na začiatku nájdeme osoby a obsadenie a je ho naozaj pomerne veľa: anjeli, démoni, čarodejnice z minulosti aj tie súčasné vrátane bojovníkov proti nim, rodičia aj deti, štyria jazdci Apokalypsy. Čitateľ ale ani na chvíľu nestratí orientáciu, čo sa nedá povedať o niektorých postavách, ktoré svojej pridelenej úlohe nie vždy rozumejú a vyplýva z toho množstvo komických situácií. Azirafal (ktorý, mimochodom, prišiel pri vyhnaní Adama a Evy z raja dosť bizarne o svoj ohnivý meč) a Crowley sa naozaj snažia, aby zabránili koncu sveta, a vyvíjajú ešte viac úsilia, aby sa vyhli zbytočnému vysvetľovaniu zmätkov svojim nadriadeným.

Pratchett aj Gaiman pristúpili v románe k viacerým témam značne inovatívne. Biblia bola literárne spracovaná už nespočetnekrát a Dobré znamenia si užijú oveľa viac tí, ktorí majú hlbšiu znalosť biblických príbehov. Čítať sa dá, samozrejme, aj bez vedomostí o Biblii, no alúzie na niektoré knihy, napr. Genezis alebo Zjavenie svätého Jána, sú naozaj vtipné. Práve v nich vidieť podstatu majstrovstva obidvoch spisovateľov: ľahkosť textu je poctivo vydretým remeslom a humorné spracovanie Biblie si určite vyžadovalo dôsledné oboznámenie sa s jej textami a kultúrnym pozadím. Okrem toho sa tu spomína okultizmus, proroctvá, zberateľstvo kníh, no v románe nájdeme aj spoločenskú satiru: od vojen, znečistenia cez konzumný život alebo život v moderných mestách (možno za všetky stačí Londýn).

Dobré znamenia sú určite zásadnou knihou pre každého fanúšika fantastiky a osobitne priaznivcov Terryho Pratchetta a Neila Gaimana. Dočkali sa aj prieniku do iných médií. Dlhšie zamýšľal svoju verziu sfilmovať Terry Gilliam (bez výsledku), no úspešne sa podarilo natočiť seriál v roku 2019 (režisér Douglas Mackinnon) a v roku 2014 BBC odvysielala rozhlasovú adaptáciu. Vzhľadom na to, že Dobré znamenia napísali dve spisovateľské legendy, uveďme ešte spôsob, akým Neil Gaiman opísal spôsob vzniku románu v knihe Postřehy z poslední řady (Argo, 2019):

„Náš společný román vznikl následujícím způsobem. Já jsem psal dlouho do noci. Terry psal brzy ráno. Odpoledne jsme si velmi dlouho telefonovali, předčítali jsme si to nejlepší, co jsme napsali, a probírali jsme, co by se mohlo dít dál. Hlavním cílem bylo se navzájem rozesmát. Posílali jsme si diskety. Jednou v noci jsme se pokusili použít modem a poslat část textu na druhý konec státu rychlostí 300/75, přímo z počítače na počítač, protože jestli už tenkrát existoval e-mail, nikdo nám o něm neřekl. Povedlo se. Ale pošta byla rychlejší. (Ne, nechystáme se psát pokračování.)“



Neil Gaiman a Terry Pratchett: Dobré znamenia

Preklad: Vladislav Gális

Slovart, 2020

400 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Dobré znamenia

Dobré znamenia

Neil Gaiman a Terry Pratchett

Spoločný román dvoch majstrov literárnej fantastiky. Koniec sveta sa nezadržateľne blíži. Zhromažďujú sa armády dobra a zla, z hlbín sa dvíha Atlantída, z neba padajú žaby, naplno horia vášne. Zdá sa, že všetko ide presne podľa Božieho plánu. Démon Crowley a anjel Azirafal už dlho žijú na Zemi medzi smrteľníkmi a celkom si tu zvykli. Ak si chcú zachovať svoj pohodlný životný štýl, neostáva im nič iné, len odvrátiť hroziaci armagedon. Najprv však budú musieť nájsť nezvestného Antikrista. Román Dobré zamenia prvý raz vyšiel v roku 1990 a v roku 2019 sa dočkal filmového spracovania v podobe rovnomenného seriálu.

Kúpiť za 16,10 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.