Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Dom na kopci

V roku 2017 sa na pultoch kníhkupectiev objavil román Nenávisť a priaznivci kriminálnych románov sa mohli zoznámiť s literárnou postavou policajného vyšetrovateľa Lea Legena. Ak vás zaujal dramatický príbeh vyšetrovania úmrtí z prostredia spoločenskej elity určite siahnite aj po druhej knihe Dom na kopci a ak spisovateľa Juraja Thala ešte nepoznáte, bude to vhodná príležitosť na zoznámenie. Poctivý a o nič menej napínavý dej ako v prvej knihe uspokojí každého čitateľa krimi a detektívok.

Juraj Thal patrí medzi tých autorov, ktorí si potrpia na kvalitnú prípravu a na výslednom diele je to potom aj vidieť. Jeho orientácia na triler a spisovateľská zručnosť sa vyvíjala už v knihách Nôž (Marenčin PT 2016), prispel aj do antológie poviedok Vražedná sedmička (Elist 2017), no známym sa stal predovšetkým románom Nenávisť (Artis Omnis 2017). Napísať poctivý kriminálny príbeh nie je vôbec jednoduché: žánrové pravidlá sú pomerne prísne, konkurencia hlavne zahraničných autorov silná a úroveň ich tvorby vysoká. Preto je naozaj veľmi dobrou správou, že máme na Slovensku, okrem Dominika Dána, spisovateľa, ktorý píše kriminálne prózy ukotvené v našich reáliách, s prepracovanými postavami hovoriacimi hodnoverným jazykom (vrátane príležitostných vulgarizmov) a strhujúcim dejom, ako sa na triler patrí.


Obidve knihy, Nenávisť aj Dom na kopci, spája niekoľko aspektov. Predovšetkým je to sústredenie na vyšetrovanie. Z praktického hľadiska to pre autora znamená veľký dôraz na prípravu, pretože inak by zápletka, kulisy, konanie postáv, procesy a postupy polície a ďalšie okolnosti pôsobili nehodnoverne. Sledovanie práce polície je v knihe zaujímavé aj v spôsobe opisu zadelenia úloh, poukázanie na prítomnosť byrokracie, ale aj koordinácie rôznych zložiek pri zásahoch v teréne. Dejová línia totiž zahŕňa okrem vrážd mladých dievčat aj únos dcéry vyšetrovateľa.


Hlavná postava, vyšetrovateľ Leo Legen, sa púšťa do vyšetrovania vraždy mladého dievčaťa, takmer dieťaťa a postupne odkrýva rôzne špinavosti, ktoré mali ostať ukryté pred svetom. Prípad privedie políciu do rôznych prostredí: reedukačného domu pre mladých, krčmy pochybnej povesti, posilňovne ovládanej podsvetím a ukazuje, aké zlovestné dokážu byť miesta, ktoré poznáme. Situáciu závažne skomplikuje únos Legenovej dcéry, zápletka takto získa tradičné štiepenie medzi profesionalitou policajta a súkromnou záležitosťou otca.


Silnou stránkou príbehu sú predovšetkým postavy. Leo Legen je workoholik, na úkor práce zanedbáva rodinu a manželka s dcérou sa mu postupne vzďaľujú. Okamih únosu je krízový moment, ktorý ukáže, aký význam majú pre neho emócie k blízkym. Juraj Thal sa pritom vyhýba zbytočnému pátosu, scény Legenovej domácnosti zobrazuje realisticky: vyčerpanie, silný stres, pocity kolísajúce medzi manickými stavmi a apatiou. Okrem hlavných postáv ale zaujmú aj tie vedľajšie: mafiánsky majiteľ posilňovne alebo tyranská hlavná sestra v reedukačnom zariadení predstavujú vynikajúci námet na prípadné poviedky opisujúce ich životné osudy. Alebo možno niekto z panoptika postáv dostane ešte priestor v ďalších románoch Juraja Thala. Dom na kopci je poctivým kriminálnym románom, minúť by nemal žiaden priaznivec tohto žánru.



Juraj Thal: Dom na kopci

Artis Omnis 2019

360 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Dom na kopci

Dom na kopci

Juraj Thal

Šesť mesiacov po uzatvorení prípadu sériových vrážd spod Zobora sa policajný vyšetrovateľ Leo Legen vracia do terénu. Vážne zranenia, ktoré utrpel pred pol rokom, sú zahojené, pred menom mu svieti vyššia hodnosť a na stole má nový prípad. Telo mladého dievčaťa, ktoré sa našlo ukryté pod hromadou lístia v Huntáckej doline, svedčí o násilnej smrti. Vyšetrovanie zločinu sa ešte ani poriadne nerozbehne, keď sa Leovi za záhadných okolností stratí dcéra, ktorá sa s priateľmi vybrala na výlet. Vyšetrovateľ sa s kolegami z nitrianskej kriminálky púšťa do divokého pátrania v oboch prípadoch zároveň. Komu dá prednosť – neznámemu mŕtvemu dievčaťu, alebo vlastnej dcére? Vyhrá v ňom policajt, alebo otec? Neľútostná naháňačka s časom a falošnými stopami zatiaľ naberá životu nebezpečné obrátky, ktoré môžu byť pre mnohých osudné...

Kúpiť za 12,29 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.