Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

Dramatické romány o ľudskej zvrátenosti

Knihy spisovateľky Gillian Flynnovej by sme mohli označiť ako thrillery kombinujúce nezvyčajné dejové zvraty s hlbším ponorom do psychológie postáv. Preslávila sa románom Stratené dievča, príbehom o manipulácii, úplne disfunkčnom manželstve, v ktorom nie je možné oddeliť dobro od zla a v ktorom sa únos ženy zmení na drámu o príčetnosti a azda nekonečných rozmeroch zvrhlosti.

V nedávno vydanom románe Temné miesta Flynnová rozvíja nielen tému vyšetrovania brutálneho vyvraždenia jednej rodiny, ale aj spôsob, ako sa časom dokáže s podobnou udalosťou vyrovnať priamy svedok udalosti.

V 80. rokoch 20. storočia sa spolu s metalovou hudbou objavilo hysterické podozrievanie a spájanie akéhokoľvek nezvyčajného správania so satanizmom. V silnej vidieckej komunite mohlo mať podobné podozrenie fatálne následky. V tomto prostredí sa odohrá tragédia Temných miest: časť rodiny Dayovcov počas zimnej noci vyvraždí neznámy páchateľ a jedna z preživších, malá Libby, za vraha označí svojho brata Bena. Až po rokoch si naplno uvedomí, že ho zavreli do väzenia iba na základe jej svedectva, hoci ho pri zabíjaní nevidela. Libby navštívi klub riešiteľov záhad a kriminálnych činov a tí jej podsunú podvratnú myšlienku, že žiadne priame dôkazy svedčiace o Benovej vine neexistujú.


Dospelú Libby charakterizujú predovšetkým vnútorné konflikty, pocity viny, existenčná neistota vyplývajúca z neochoty nájsť si zamestnanie a z nedostatku peňazí. Z núdze súhlasí s ďalším pátraním klubu a sama sa pustí po stopách dávnych vrážd. Rozprávanie príbehu sa odohráva v dvoch časových rovinách: prvá v súčasnosti je Libbin život a obnovené pátranie po vrahovi jej rodiny. Druhú rovinu tvorí deň tragédie očami mamy Patty a Bena. Od rána tak môžeme pozorovať mikrokozmos chudobnej rodiny bez otca až do fatálneho nočného konca.


Flynnová predstavuje svet v neľútostnej podobe: jej postavy sú duševne a fyzicky poznačené, nešťastné, trosky na okraji spoločnosti neschopné nadväzovať sociálne kontakty. Podobne ako hlavná postava, aj ostatní márne hľadajú vnútornú rovnováhu a neváhajú pritom rozkolísať okolie. Postavenie Bena ako vyvrheľa k nemu čoraz väčšmi upriamuje pozornosť dievčat, ich rodičov a neváha sa prezentovať ako satanista, len aby upútal okolie. Jeho svet je zvláštny: pohybuje sa v prostredí drog, mládežníckej záhaľky, tvrdej práce na farme a školy, ale je pomerne pasívny a nechá sa strhnúť silnejšími osobnosťami. Dlho ostáva veľkou záhadou, či vraždil on.


Gillian Flynnová sa preslávila inteligentnými, hoci drastickými knihami s dômyselnými zápletkami dosahujúcimi mimoriadnu čitateľskú obľubu. Výstavba deja navyše láka filmárov. Temné miesta v réžii Gillesa Paquet-Brennera uviedli na plátno tento rok; Stratené dievča sfilmoval v roku 2014 David Fincher. Obidva romány sú dôkazom, aké rôznorodé vie byť v súčasnosti výborné a strhujúce písanie.




Gillian Flynnová: Temné miesta
Preklad: Katarína Jusková
Tatran 2015
320 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Temné miesta

Temné miesta

Gillian Flynnová

Libby Dayová mala sedem rokov, keď jej matku a dve sestry zavraždili pri „satanskom rituáli“ v Kinnakee v štáte Kansas. Prežila – a vo svedeckej výpovedi označila ako páchateľa svojho pätnásťročného brata Bena. O dvadsaťpäť rokov neskôr ju vypátra Vražedný klub – tajné spoločenstvo posadnuté slávnymi zločinmi – a začne z nej vyťahovať podrobnosti. Dúfajú, že objavia dôkaz, na základe ktorého by Ben získal slobodu. Libby zasa dúfa, že využije masakru svojej rodiny, aby si trochu prilepšila. Rozhodne sa spojiť s ľuďmi, ktorí v nej mohli hrať nejakú úlohu, a podávať členom klubu informácie za finančnú odmenu. Ako sa presúva z podradných striptízových klubov do spustnutých oklahomských turistických miest či na vidiek, vychádza najavo ohromujúca pravda a Libby sa ocitne tam, kde začala – na úteku pred vrahom.

Kúpiť za 14,16 €

Stratené dievča

Stratené dievča

Gillian Flynnová

Denník Chicago Tribune vyhlásil, že táto kniha „vás vtiahne do deja a drží v moci ako čistá, ale nebezpečná droga.“ Jedovatá zmes duchaplnosti a lahodne mrazivého príbehu vytvárajú triler, ktorý vám trhá nervy a predovšetkým vás mätie každým zvratom svojho deja. V jedno teplé letné ráno sa v severnom Carthage v Missouri chystajú Nick a Amy Dunnovci osláviť piate výročie svadby. Darčeky sú už takmer zabalené a stôl v reštaurácii rezervovaný, keď z prenajatého McMansion na rieke Mississippi zmizne Nickova inteligentná a krásna manželka. Manžel roka Nick chvíľu sníva o sklone a tvare Aminej hlavy, ale pasáže z jej denníka prezrádzajú,že toto perfekcionistické alfa dievča dokáže každého vyviesť z miery. Pod narastajúcim tlakom zo strany polície a médií – ako aj Aminých rodičov, ktorí svoju dcéru bezmedzne milujú – predvedie náš zlatý chlapec nekonečný rad klamstiev, podvodov a iných prejavov nevhodného správania. Nick je vyhýbavý a rozhodne krutý – ale naozaj zavraždil Amy? Keď začnú Nicka navštevovať policajti, každý v meste rozmýšľa, či dobre pozná svojho milovaného partnera. S dvojčaťom Margo po boku Nick potvrdí svoju nevinu.Ale ak Nick nezabil svoju peknú ženu, kam sa podela? A čo bolo v striebornej darčekovej škatuli, ukrytej v zadnej časti spálňového šatníka? Vďaka svojmu štýlu, ostrému ako britva, a značkovému psychologickému ponoru nám Gillian Flynnová ponúka dynamický, pekelne tajomný a duchaplný triler, ktorým posilňuje svoje postavenie jednej z najskvelejších spisovateliek.

Kúpiť za 14,16 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.