Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Duševný život zvierat

Príroda je magické divadlo a správanie zvierat poslúžilo v literatúre na vznik nespočetného množstva alegórií a metafor. Majú však zvieratá aj emócie alebo je to len ľudská projekcia? Pre ľudí bude čoraz dôležitejšie chrániť ekosystémy a ak porozumejú hĺbke prežívania sveta zvieratami, dokáže to možno urýchliť nutnosť ochraňovať ich životný priestor, ktorý je zároveň našim.

Peter Wohlleben je nemecký lesník známy bestsellerom Tajný život stromov. Podobne ako v predchádzajúcej knihe, aj v Duševnom živote zvierat nájdeme množstvo krátkych kapitol venovaných jednotlivým témam. Wohlleben popisuje vskutku rozmanité emócie: materinská aj partnerská láska, odvaha, pohodlnosť, klamstvo, súcit, ostych, ľútosť, smútok, vďačnosť, altruizmus. Týka sa to jeleňov, diviakov, koní, zajacov, kôz, krkavcov a ďalších zvierat. V knihe čitateľ nájde ešte ďalšie pozoruhodné aspekty zvieracieho duševného života vyplývajúce z inteligencie, pamäte, inštinktov, túžby po prežití a prispôsobovaní sa prírodným alebo umelým podmienkam vytvoreným človekom ale napríklad uvádza aj príklady žartovania a užívania si radosti.


Keďže Wohlleben je sám lesník, vie z praktického hľadiska vysvetliť, prečo určité formy správania ľudí prinášajú škodu, aj keď úmysel bol dobrý. Typický príklad je osvojenie si srnčaťa nájdeného v lesných kríkoch. Ľudia si bežne neuvedomujú, že srny nechávajú svoje mláďatá v kríkoch zámerne, aby ich nezdržiavali pri hľadaní potravy. Srna však už naspäť neprijme mláďa s cudzím pachom a práve preto by ľudia pri výletoch v lesoch nemali zasahovať, ak sa v podobnej situácii ocitnú. Svoju úlohu vtedy síce zohráva u ľudí súcit, ale výsledok nie je priaznivý. Zásahy ľudí komplikujú zvieratám častokrát bežné fungovanie: informácie si totiž odovzdávajú aj medzigeneračne, napríklad migračné trasy, spôsoby určenia nebezpečných situácií a umelé narušenie učenia dokáže zvieratá minimálne zmiasť, v horšom prípade aj usmrtiť.


V Duševnom živote zvierat sa pred čitateľom rozširuje kontext života na podstatne širší záber ako len jednotlivé situácie v lesoch alebo v domácnosti. Kniha ponúka exkurzie do výskumov zaoberajúcich sa evolúciou, neurológiou a skúmaním inteligencie. Argumentuje štatistikou aj každodennými skúsenosťami, porovnáva určitý typy správania zvierat s ľudskými reakciami a ukazuje, že v duševnom prežívaní toho máme spoločné viac ako si uvedomujeme. Wohlleben viackrát zdôrazňuje, aké dôležité je uvedomiť si aj určité spoločné fyziologické základy pocitov: napr. hlad, chlad, vlhkosť alebo naopak horúce prostredie, sucho vnímajú ako nepríjemné aj zvieratá a, pokiaľ sa dá, tak sa nielen vyhýbajú týmto stavom, ale aj upravujú svoje životné prostredie tak, aby negatívne pocity potláčalo.


Predstavy o tom, ako vlastne vnímajú zvieratá svet (a v ňom v neposlednom rade človeka) patria naďalej medzi veľké záhady a výskumy určite aj v budúcnosti prinesú pozoruhodné zistenia. Obidve Wohllebenove knihy pojednávajúce o stromoch a živočíchoch sú v tomto zmysle vynikajúci tlmočníci medzi odbornými štúdiami a popularizáciou vedy na jednej strane a ekologickým prístupom k životnému prostrediu na strane druhej. Dobre sa čítajú a predovšetkým ukazujú miesto človeka v skladačke zvanej príroda.



Peter Wohlleben: Duševný život zvierat: Láska, smútok, súcit - prekvapujúci pohľad do skrytého sveta
Preklad: Elena Diamantová
Tatran 2017
212 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Duševný život zvierat: Láska, smútok, súcit - prekvapujúci pohľad do skrytého sveta

Duševný život zvierat: Láska, smútok, súcit - prekvapujúci pohľad do skrytého sveta

Peter Wohlleben

Lesníka Petra Wohllebena dennodenne obklopujú nielen stromy, ale aj iní obyvatelia lesa, ktorí sa pohybujú v tmavej húštine a v mohutných korunách. To mu umožňuje pozorovať ich z bezprostrednej blízkosti a dospieť k zaujímavým záverom: duševný život králikov a ryšaviek, jeleňov a diviakov, drozdov a sýkoriek je omnoho bohatší, ako by sme si mysleli. Súcitia so svojimi súkmeňovcami, akceptujú sociálnu hierarchiu vo svojom spoločenstve, milujú aj smútia a namiesto toho, aby inštinktívne ušli, odvážne čelia hroziacemu nebezpečenstvu. Zvieratá sa vedia aj dobre zabaviť: napríklad vrany sa očividne s radostným nadšením šmýkajú po streche. Wohlleben odhaľuje silné emocionálne procesy aj u našich domácich a úžitkových zvierat. Rozpráva o svojej kobylke Bridgi, ktorá sa zahanbene odvracia, keď sa zachovala neprístojne, a opisuje, ako jeho prešibaný kohút Fridolin prekabáti celý slepačí kŕdeľ, aby dosiahol svoje. Peter Wohlleben čerpá nielen zo svojich dlhoročných skúseností lesníka, ale opiera sa aj o najnovšie vedecké poznatky. Jeho kniha plná informácií a prekvapení nám umožní, aby sme hľadeli na zvieratá v lese, na lúke, doma a na dvore novým chápavým pohľadom.

Kúpiť za 11,61 €

Tajný život stromov

Tajný život stromov

Peter Wohlleben

Nemecký bestseller Tajný život stromov už druhý rok neopustil miesto v rebríčku najpredávanejších kníh a nadšené ohlasy čitateľov doteraz neustali. Opantaní autorovou mágiou sa ponoria do lesa a stromy sa stanú ich najbližšími priateľmi. Les je vytúženým miestom oddychu mnohých ľudí. Je synonymom ticha a nedotknutej prírody. Renomovaný lesník Peter Wohlleben umožňuje nahliadnuť do skrytého sveta stromov – a odhaľuje pozoruhodné veci: stromy majú pamäť, vymieňajú si posolstvá, cítia bolesť, dokonca môžu dostať úpal a časom nadobudnúť vrásky. Niektoré, napríklad duby, navzájom komunikujú prostredníctvom chemických vonných látok. Ak hmyz napadne nejaký strom, ten začne vysielať vonné signály a všetky stromy v širokom okolí upozorní na nebezpečenstvo. Peter Wohlleben čerpá zo svojich dlhoročných skúseností lesníka a predstavuje nám les z celkom novej stránky. Jeho zábavná knižka, plná nových informácií o stromoch a lesoch, nás núti žasnúť nad zázrakmi prírody.

Kúpiť za 11,61 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.