Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Dve podivuhodné a kvalitné knihy o kresťanstve

Začiatkom tohto roku vyšli dva knižné tituly, ktoré by nemali ujsť pozornosti náročnejších čitateľov. Žijeme v dobe náboženského analfabetizmu, keď i základné pojmy náboženstva, ktoré vytvorilo dnešný étos, sú úplne zle chápané, dezinterpretované či ignorované. Kresťanstvo, či sme veriaci, alebo neveriaci, sa nás bytostne dotýka. Máločo totiž históriu a realitu Európy ovplyvnilo a stále ešte ovplyvňuje viac než fakt, že práve toto náboženstvo je jedným z hlavných pilierov, na ktorých bola postavená.

Jan Sokol, Josef Beránek: Odvaha ke svobodě (Vyšehrad, 2021)

Prvým z titulov je rozhovor Josefa Beránka s jedným z najuznávanejších filozofov a pedagógov Česka – Janom Sokolom. Jan Sokol nás len nedávno opustil, tento text tak bude krátkym pripomenutím tohto nepochybne výnimočného muža Česka. Kniha Odvaha ke svobodě je knižným rozhovorom, posledným, ktorý dal za svojho bohatého života Jan Sokol. V šestnástich kapitolách rozoberajú celý Sokolov život, jeho bohaté dielo, vzťah k undergroundu, Charte 77, priateľský vzťah k Patočkovi... Celá jedna kapitola je venovaná Sokolovej láske, a to biblistike, keďže sám sa podieľal na preklade ekumenického vydania Biblie do českého jazyka. Do šírky a hĺbky rozoberá ľudské práva, európsku spoločnosť, politiku a nezaprie v sebe v prvom rade Európana, ktorým rozhodne bol vďaka množstvu jazykov, ktoré ovládal. Sokol opäť raz, a tentoraz naposledy, odhalil svoje ohromné znalosti z filozofie či teológie. Je obrovská škoda, že mu chýbalo pár hlasov v prezidentských voľbách – jeho víťazstvom by česká politická a spoločenská scéna bola zrejme omnoho kultivovanejšia a menej polarizovaná. Neviem, či Beránek alebo Sokol tušili, že táto kniha bude Sokolova derniéra. Viackrát mi to počas čítania knihy napadlo, niektoré pasáže sú také skvelé, že minimálne jeden z nich už možno niečo predvídal. Bonusom tohto krásneho a impozantného rozhovoru je záver knihy, kde Jan Sokol v miniesejach krátko a stručne zhrňuje hlavné myšlienky svojich kníh.

Eva Maria Schnurr (ed.): Kresťanstvo (N Press, 2021)

Druhý titul pochádza z dielne vydavateľstva Denníka N. Je to prierez kresťanstvom či pohľad naň, jeho históriu a dosah na spoločnosť ako takú počas dvetisícročných dejín. Známi historici, sociológovia a teológovia vyberajú rôzne pre nich dôležité dejinné body, uzly či príbehy a na nich sa snažia ukázať, prečo napriek mnohým zlyhaniam a slepým uličkám, napriek obrovským chybným rozhodnutiam, nezmysleným vojnám a krviprelievaniu sa kresťanstvo rozšírilo do celého sveta a vo viacerých jeho častiach zažíva nebývalú vitalitu. Skutočne veľkým pozitívom je rôznorodosť autorov, v niečom si i protirečiacich, celá publikácia je tak oveľa plastickejšia, a áno, i zaujímavejšia. Nie je to homogénny pohľad a to je azda najväčšou devízou tejto knihy. Publikácia nemá ambíciu byť „uceleným bedekrom“ histórie kresťanstva ani náročným teologickým či filozofickým traktátom, skôr sa snaží byť vstupnou bránou k pochopeniu kresťanstva a jeho často pre vonkajšieho pozorovateľa nepochopiteľných a neuchopiteľných súvislostí, príčin, dôsledkov a, samozrejme, i tajomstva. Po prečítaní tejto knihy sa objaví oveľa viac brán a ciest, kadiaľ sa môže čitateľ vydať. Či už je to tajomná cesta kresťanskej mystiky, alebo v mnohom prekvapujúca a nanovo odhaľujúca cesta dejín, či nemálo náročná cesta kresťanského myslenia a filozofie. Ak by sa i nevydal žiadnou cestou, kniha splnila svoj cieľ, pretože čitateľa už v tejto oblasti nemožno nazvať analfabetom či ignorantom.

Zobraziť diskusiu (0)

Odvaha ke svobodě

Odvaha ke svobodě

Sokol Jan, Beránek Josef

Knižní rozhovor v šestnácti kapitolách sleduje životní osudy Jana Sokola, jeho reflexe společenského dění a myšlenkové zrání. Dotýká se studia biblistiky, Nietzscheho díla, setkání s Janem Patočkou i v českém prostředí méně známých personalistů.

Kúpiť za 12,59 €

Kresťanstvo

Kresťanstvo

Schnurr Eva-Maria (zost.)

Stručné dejiny najväčšieho svetového náboženstva aj pre neveriacich. Kresťanstvo vzniklo ako židovská sekta a uprostred sveta antických bohov nezadržateľne rástlo: pôvodne na štátny kult starého Ríma, neskôr na najrozšírenejšiu konfesiu na svete.

Kúpiť za 13,41 €

Podobný obsah

Šieste vymieranie

Recenzie

Šieste vymieranie

Asi by sme niekomu knihu s názvom Šieste vymieranie nezabalili do farebnej darčekovej tašky s vrúcnym blahoprianím na úvodnej strane. Prvé asociácie by mohli obdarovanú či obdarovaného uviesť do pomykova, no táto kniha sa na viac ako tristo stranách snaží takmer o nemožné. O osvetlenie extrémneho úseku dejín našej planéty a o podčiarknutie faktu, že k vymieraniu nemusí dochádzať iba slimačou rýchlosťou. Tento úspech bol korunovaný aj Pulitzerovou cenou.

Tie roky deväťdesiate

Recenzie

Tie roky deväťdesiate

Vzťah k 90. rokom 20. storočia významne ovplyvňuje obdobie, v ktorom sa narodil človek, ktorý o tomto desaťročí uvažuje. Pre tých, ktorí vtedy vyrastali a sledovali dianie, išlo o celkom intenzívnu dekádu, už len v našom regióne, kde dochádzalo k zmene spoločenskej paradigmy. O to zaujímavejšie je čítať, ako boli 90. roky vnímané v USA, kde sa vtedy zrodili viaceré globálne trendy ovplyvňujúce dianie do súčasnosti.

Stopy stredoveku

Recenzie

Stopy stredoveku

Vždy sa vo mne nahromadí radosť, keď si v obľúbenom kníhkupectve Artforum všimnem, že vyšlo čosi o stredoveku. Môže za to moja niekdajšia pasia v insitnom kreslení rytierov a neskorší záujem o tieto vzdialené storočia. Rinčanie zbraní, mohutné armády, bujaré oslavy, veľkolepé kráľovské dvory a veselé melodické píšťalky. Mnohé v predstavách mylne stimuluje aj fantastický seriálový žáner, ktorý sa stredovekom veľmi voľne inšpiroval. Je preto na mieste zoradiť mnohé dojmy do patričných kategórií. Preto mi kniha rozhovorov s Danielou Dvořákovou — Stopy stredoveku (N Press, 2023) padla mimoriadne vhod.