Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Šieste vymieranie

Asi by sme niekomu knihu s názvom Šieste vymieranie nezabalili do farebnej darčekovej tašky s vrúcnym blahoprianím na úvodnej strane. Prvé asociácie by mohli obdarovanú či obdarovaného uviesť do pomykova, no táto kniha sa na viac ako tristo stranách snaží takmer o nemožné. O osvetlenie extrémneho úseku dejín našej planéty a o podčiarknutie faktu, že k vymieraniu nemusí dochádzať iba slimačou rýchlosťou. Tento úspech bol korunovaný aj Pulitzerovou cenou.

Časová os, o ktorej veľa nevieme
Všetci poznáme z učebníc dejepisu taký ten obrázok s ilustrovanou časovou osou ľudskej evolúcie. Ako sa človek postupne vzpriamoval a získaval svoju súčasnú podobu. Na priamke pod ním sú nenápadné číselné vyjadrenia priestoru, ktorý ten daný druh okupoval, a to je v skutočnosti pravý motív na drámu. Ak ideme do kontextu, odhalíme nielen človeka v jeho prirodzenom prostredí, ale aj špecifiká miest, rastlín a zvierat. Každý detail tohto obrazu je enormne farbistý a podnecuje vedu i fantáziu. Faktografická aj kreatívna stránka v harmónii provokujú obrazotvornosť. Cieľom je, okrem iného, vzbudiť pozornosť a štuchnúť do našej zraniteľnosti. Vo svojej podstate je každý živý druh iba krehkým otrokom vonkajších zmien.

Žurnalistka Elizabeth Kolbert sviežim popularizačným jazykom odhaľuje pozadie fatálnych zmien našej planéty. Čitateľom prostredníctvom trinástich úderných kapitol s obrazovým materiálom prináša pohľad na zdanlivo periférne témy potrebného všeobecného prehľadu. Oživuje ilustrácie skamenelín a dáva im relevantný informačný priestor. Osvetľuje dôležitosť obojživelníkov a pomenúva obrovské rozdiely medzi žabami. Ukazuje význam malých zmien na extrémne veľkej ploche dejín.

Žoviálnym prístupom k faktom sa na jednotlivé témy dívame aj cez humor a nadhľad. Elizabeth Kolbert pritom históriu neznevažuje, naopak, približuje ju aktuálnym jazykovým potrebám a ukazuje aj také miesta, ktoré by pri svojom bádaní fundovaní znalci opomenuli. Napríklad to, akým spôsobom sa významné poznatky pričinia o turizmus. Ani zdanlivo nenápadné skaly či botanické a zoologické objavy s vedeckým potenciálom sa totiž nevyhnú nenútenej pozornosti cestovateľov.

Aj tam hore bolo more
Keď pôjdete najbližšie autom napríklad cez Liptov, dobre si všímajte charakter tamojších hornín. Aj stereotypná scenéria pekných kopcov a nenarušenej prírody môže rozprávať veľmi starý príbeh. Ak budete mať čas nazvyš, zastavte sa v tunajších kameňolomoch a skúste obracať kamienky. Keď sa pošťastí, uvidíte na vlastné oči kus dna najstarších vôd, koralov či živočíchov v nich.

Takáto dávna história je benevolentná k vašej imaginácii. Ani geológov, paleontológov, znalcov fosílií neopúšťajú obrazotvorné inštinkty. Áno, je to veľa chémie, čítanie z objektívnych dát a znalosť dávno prekonaných máp. Každý dešifrovaný centimeter pohybu pritom odkryje hotový poklad.

Možno sa nebude blyšťať ako drahé kovy a skôr vás vydesí. Už len uvedomenie, že sme tvory hodné výskumu, nesúce potenciálne riziko vymretia, je dostatočne alarmujúcie. Napríklad keď sa pozrieme na hlodavce a ich adaptačné schopnosti, môžeme pocítiť kus vzdialenej budúcnosti, kde teoreticky nebudeme mať svoje pevné miesto. O to však v knihe Elizabeth Kolbert primárne nejde, aj keď práve pokoj po prečítaní vyžarovať nebudete. Kniha Šieste vymieranie môže byť impulzom k novému pohľadu na sebazáchovu a zistenie, že zachovať seba nemusí mať negatívne konotácie. Vďaka svojmu zdravému pohľadu síce nebudeme čarovať a manipulovať s našou planétou, no dokážeme sa na ňu dívať s pokorou a vynaložiť energiu tam, kde volá o pomoc.


Elizabeth Kolbert: Šieste vymieranie
N Press, 2022
Preklad: Erika Mazuchová




Zobraziť diskusiu (0)

Šieste vymieranie

Šieste vymieranie

Kolbert Elizabeth

Americká novinárka Elizabeth Kolbert prináša zásadnú knihu o budúcnosti nášho sveta a masovom vymieraní, ktorému práve čelíme. V histórii našej planéty došlo k piatim hromadným vyhynutiam, v dôsledku ktorých sa náhle a drasticky znížila rozmanitosť života na Zemi.

Kúpiť za 16,11 €

Podobný obsah

Tie roky deväťdesiate

Recenzie

Tie roky deväťdesiate

Vzťah k 90. rokom 20. storočia významne ovplyvňuje obdobie, v ktorom sa narodil človek, ktorý o tomto desaťročí uvažuje. Pre tých, ktorí vtedy vyrastali a sledovali dianie, išlo o celkom intenzívnu dekádu, už len v našom regióne, kde dochádzalo k zmene spoločenskej paradigmy. O to zaujímavejšie je čítať, ako boli 90. roky vnímané v USA, kde sa vtedy zrodili viaceré globálne trendy ovplyvňujúce dianie do súčasnosti.

Stopy stredoveku

Recenzie

Stopy stredoveku

Vždy sa vo mne nahromadí radosť, keď si v obľúbenom kníhkupectve Artforum všimnem, že vyšlo čosi o stredoveku. Môže za to moja niekdajšia pasia v insitnom kreslení rytierov a neskorší záujem o tieto vzdialené storočia. Rinčanie zbraní, mohutné armády, bujaré oslavy, veľkolepé kráľovské dvory a veselé melodické píšťalky. Mnohé v predstavách mylne stimuluje aj fantastický seriálový žáner, ktorý sa stredovekom veľmi voľne inšpiroval. Je preto na mieste zoradiť mnohé dojmy do patričných kategórií. Preto mi kniha rozhovorov s Danielou Dvořákovou — Stopy stredoveku (N Press, 2023) padla mimoriadne vhod.

Čas vlkov

Recenzie

Čas vlkov

Podtitul Život v troskách Tretej ríše vystihuje podstatu knihy Čas vlkov (N Press, 2022) dokonale. Tretia ríša bola porazená, jej vodca mŕtvy a poprední funkcionári sedeli pred norimberským vojnovým tribunálom. Úlohou ľudí bolo postupne odpratať sutiny z ulíc, no a skúšať Nemecko budovať nanovo. Harald Jähner sa pokúša zodpovedať veľkú časť otázok, akým spôsobom prebiehali spoločenské zmeny a ako prebiehal bežný deň porazeného Nemecka.