Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

Edward Snowden, NSA a americké systémy hromadného odpočúvania

V roku 2014 bola udelená Pulitzerova cena denníkom The Guardian a The Washington Post za ich odhalenia programov na sledovanie elektronickej a telefonickej komunikácie Národnou bezpečnostnou agentúrou. V priebehu hodín sa stalo svetoznáme meno Edward Snowden. Získal obdivovateľov ako biela vrana a tiež obvinenia za ohrozenie národnej bezpečnosti. Sprostredkovateľom medzi Snowdenom a svetom bol Glenn Greenwald.

Glenn Greenwald patril neskôr do tímu novinárov, ktorí získali spomínanú Pulitzerovu cenu. Bývalý právnik, novinár a občiansky aktivista s viacerými oceneniami sa rozhodol svoju skúsenosť rozviesť v knihe Nikto sa neskryje s podtitulom Edward Snowden, NSA a americké systémy hromadného odpočúvania. V knihe nájdeme podrobný popis ich prvých kontaktov prostredníctvom anonymných mailov až po stretnutie v Hongkongu. Ako spolupracovník Guardianu mal Greenwald isté možnosti publikovať kontroverzné témy a po zverejnení prvých článkov o rozsiahlom úniku tajných informácií o masívnom monitorovaní obyvateľstva americkou vládou sa dostal Greenwald do centra pozornosti. V častiach knihy venujúcich sa Greenwaldovej snahe publikovať Snowdenove informácie sa dá veľa dozvedieť o prepojení vplyvných médií na vládne štruktúry v USA, o neformálnych pravidlách zverejňovania informácií týkajúcich sa štátu, o vyjednávaní vo vnútri samotných médií, taktikách a vypočítavosti novinárov, možnej diskreditácii hroziacej za nedostatočne korektnú komunikáciu.

Podľa Snowdenových materiálov NSA (Národná bezpečnostná agentúra v USA) aktívne spolupracuje s technologickými a softvérovými gigantmi na zhromažďovaní internetovej a telefonickej komunikácie občanov v USA a ďalších krajín, vrátane viacerých z Európskej únie. Bez ich vedomia, hoci v licenciách veľké firmy sľubujú ochranu súkromia. Greenwald navyše vidí značné riziká v hospodárskej špionáži – monitorovaním konkurenčných firiem napríklad v oblasti energetiky a posúvaním ekonomických informácií o konkurencii svojim spojencom, konkrétne Kanade a Švédsku ich značne zvýhodňujú. Okrem NSA sa podľa Snowdenových dokumentov na zbere dát podieľajú aj Briti prostredníctvom ich spravodajskej služby GCHQ. Ciele odpočúvania sú jednoznačné: „potlačiť odpor a vynútiť si poslušnosť“. Inými slovami ide o presadzovanie moci.


„Zistili sme, že utajovanie je vírus, ktorý vyvoláva nákazu nazývanú zneužívanie moci. Transparentnosť je jediný liek.“


Greenwald píše o pokrytectve amerických politikov odsudzujúcich spoluprácu amerických firiem s Čínou alebo iným autoritárskym režimom, zatiaľ čo Bushova a Obamova administratíva neoprávnene nariaďovala odpočúvanie vlastných občanov. V situácii, kedy internet tvorí určitú formu sociálneho života, formuje alebo spoluvytvára identitu ľudí, môže mať jeho využívanie v prospech vládnych agentúr rôznorodé dôsledky. Greenwald sa samozrejme zameriava na tie negatívne, oplatí sa ale sledovať diskusie okolo protiteroristických opatrení, aby sme si viac uvedomili, aký tvárny a rozmanitý nástroj dokáže internet byť. V tejto súvislosti sa spomína predovšetkým dark web ako zdroj skutočného rizika.


Kniha Nikto sa neskryje vyšla v príhodnom čase – na pozadí diskusií alebo skôr monológov o protiteroristických opatreniach a posilňovaní dohľadu nad obyvateľstvom ukazuje neefektívnosť, preťaženosť informáciami, neschopnosť vyhodnocovať ich a celkovú rozporuplnosť podobných programov. Aktivity Edwarda Snowdena už od začiatku mali vášnivých obhajcov a rovnako nemilosrdných kritikov, treba ale uznať, že otvoril pandorinu skrinku a Nikto sa neskryje odkrýva vnútro skrinky.



Glenn Greenwald: Nikto sa neskryje. Edward Snowden, NSA a americké systémy hromadného odpočúvania.
Preklad: Martin Djorčoš
Vydavateľstvo Tatran 2015
312 strán


Ukážku z knihy si môžete prečítať TU

Zobraziť diskusiu (0)

Nikto sa neskryje. Edward Snowden, NSA a americké systémy hromadného odpočúvania

Nikto sa neskryje. Edward Snowden, NSA a americké systémy hromadného odpočúvania

Glenn Greenwald

V máji 2013 sa Glenn Greenwald vydal na cestu do Hongkongu. Mal sa tam stretnúť s anonymným zdrojom, ktorý tvrdil, že má presvedčivé dôkazy o neobmedzenom sledovaní občanov zo strany vlády. Trval na komunikácii len prostredníctvom zložito šifrovaných kanálov. Z anonymného zdroja sa vykľul dvadsaťdeväťročný Edward Snowden, ktorý pracoval pre firmu úzko spolupracujúcu s Národnou bezpečnostnou agentúrou (NSA). Zverejnené informácie o tom, ako agentúra vážne prekračuje hranice svojich právomocí, otriasli celým svetom a stali sa jedným z najzávažnejších zistení v moderných dejinách. Spustila sa horlivá a doposiaľ nevídaná debata o národnej bezpečnosti a ochrane súkromia. Diskusia v spoločnosti aj naďalej živo rezonuje, vláda navrhuje reformy a zdá sa, že plný dosah Snowdenových únikov informácií ešte len uvidíme. V tejto knihe Glenn Greenwald po prvýkrát spája všetky kusy skladačky do jednoliateho celku. Podrobne popisuje náročný desaťdňový pobyt v Hongkongu, skúma širšie dôsledky odpočúvania, o ktorom sa detailne zmieňoval v článkoch pre denník Guardian, no zároveň prináša nové informácie o bezprecedentnom zneužívaní moci zo strany NSA. Tvrdenia dokladá čerstvými dokumentmi, ktoré mu zveril sám Snowden. Greenwald však nezostáva len pri kauze okolo NSA. Na mušku si berie aj etablované médiá, ktoré podľa neho neslúžia záujmom ľudí. Zároveň ho zaujímajú možné dôsledky agresívneho zasahovania vládnych inštitúcií do súkromia jednotlivcov a jeho dosah na politické zdravie národa. Nikto sa neskryje prichádza v tej najsprávnejšej chvíli a je nebojácnym, ostrým a nesmierne dôležitým príspevkom k poznaniu fungovania masového sledovania občanov.

Kúpiť za 17,01 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.