Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Finálová päťka Anasoft litera 2023

18. ročník slovenskej literárnej ceny za najlepšiu pôvodnú prózu v priamom prenose Rádia DEVÍN vyhlásil tohtoročné finalistky a finalistu. Zo širšieho výberu porota do finále posunula prózy Jany Bodnárovej, Jakuba Juhása, Dominiky Moravčíkovej, Veroniky Šikulovej a Sone Urikovej.

Tohtoročná odborná porota slovenskej literárnej ceny Anasoft litera v zložení Denisa Ballová, Zuzana Bariaková, Petr Borkovec, Magdalena Bystrzak a Renáta Deáková v marci tohto roku vybrala zo 123 slovenských prozaických kníh vydaných v uplynulom roku desiatku tých umelecky najzaujímavejších. V utorok 5. septembra svoj výber zúžila na 5 finálových titulov. Autorka alebo autor jednej z nich sa v októbri stane 18. laureátkou alebo laureátom ceny Anasoft litera a získa finančnú odmenu 10 000 eur od generálneho sponzora ceny softvérovej spoločnosti ANASOFT.

Finálová päťka Anasoft litera v abecednom poradí:

Bodnárová, Jana: Patchwork v bielej, Aspekt 2022

Juhás, Jakub: PS, RUBATO 2022

Moravčíková, Dominika: Dom pre jeleňa, KK Bagala 2022

Šikulová, Veronika: Líštičky majú rady teplo, Vydavateľstvo SLOVART 2022

Uriková, Soňa: Dôvod na radosť, KK Bagala 2022

„Vo finálovej päťke prevládajú mladé hlasy. Silnou tendenciou je príklon k autofikcii.

Základným východiskom v druhom kole rozhodovania bol čitateľský zážitok, a to napriek tomu, že porota narazila na limity a možnosti osobného vkusu. Ide o rozsahovo krátke, nie vždy žánrovo ukotvené prózy, ktoré tematizujú vzťahy cez optiku osobnej kartografie, oscilujú medzi protikladnými životnými postojmi – rezignáciou a vitalitou. Nechýbajú ani knihy o procese písania, ani o skúsenosti ženského subjektu vo všedných i v náročných životných situáciách. Textom však nechýba hravosť, nadhľad alebo sebairónia,“ zdôvodnila porota.

Verejnosť stále môže elektronicky hlasovať v Cene čitateľov a čitateliek, a to medzi všetkými desiatimi nominovanými titulmi, ktoré sa do finále nedostali.

Desiatka Anasoft litera 2023 v abecednom poradí:

Bodnárová, Jana: Patchwork v bielej, Aspekt 2022
Juhás, Jakub: PS, RUBATO 2022
Liptáková, Slavka: Krajina matiek, Petrus 2022
Martinčok, Dušo: Niekto sa nájde, Zrejme 2022
Moravčíková, Dominika: Dom pre jeleňa, KK Bagala 2022
Rosová, Michaela: Nepokojní spáči, Artforum 2022
Spevák, Jakub: Po funuse, KK Bagala 2022
Šikulová, Veronika: Líštičky majú rady teplo, Vydavateľstvo SLOVART 2022
Taragel, Dušan: Mafiánske balady, Vydavateľstvo SLOVART 2022
Uriková, Soňa: Dôvod na radosť, KK Bagala 2022

https://hlasovanie.anasoftlitera.sk/


Laureáta alebo laureátku Anasoft litera, ako aj víťaza alebo víťazku Ceny čitateľov a čitateliek Anasoft litera vyhlásia v priamom prenose Rádia DEVÍN v druhej polovici októbra tohto roku.


Zobraziť diskusiu (0)

Patchwork v bielej

Patchwork v bielej

Bodnárová Jana

„Stále a stále ten patchwork spomienok. Čo iné sú pohyby mysle v spomínaní ako pestrá patchworková deka...“

Kúpiť za 11,40 €

PS

PS

Juhás Jakub

Po debute Novoročný výstup na Jaseninu (2016) Jakub Juhász opúšťa zatopený vrchársky kraj a popri rieke Ipeľ zostupuje dole na roviny, priamo do centra svojho rodného mesta, a pátra po Sándorovi Petőfim a jeho legende, ktorá sa stáva pozadím k čomusi intímnejšiemu. Čiastočne autobiografická kronika, čiastočne životopisné rozprávanie a čiastočne bonvivánsky cestopis hovorí o (ne)možnosti vzťahu súčasného človeka k historickej postave a jej mytologicky ponímanému príbehu.

Kúpiť za 17,63 €

Dom pre jeleňa

Dom pre jeleňa

Moravčíková Dominika

Príbehy Dominiky Moravčíkovej spája skúmanie hraníc medzi človekom a zvieraťom, medzi prírodou a ľudským obydlím. Rodiny žijúce v rôznych typoch osídlenia (od horskej osady cez salaš až po samotný Dom pre jeleňa) sa ocitajú v osídlach prekliatia, tajomstva, či sporu o vlastníctvo na pozadí vojnového alebo náboženského konfliktu.

Kúpiť za 9,50 €

Líštičky majú rady teplo

Líštičky majú rady teplo

Šikulová Veronika

Líštičky majú rady teplo je čosi ako opera, v ktorej sa všetky dejstvá odohrávajú na javisku súčasne. Autorka o svojej knihe hovorí: „Chcela som do nej, podobne ako to býva, ale nemusí byť, v hudbe, prevteliť svoju lásku k stále sa obnovujúcej prírode, v ktorej je ľudský, ale aj zvierací či rastlinný tvor iba dočasnou, hoci dosť podstatnou súčasťou.

Kúpiť za 12,30 €

Dôvod na radosť

Dôvod na radosť

Uriková Soňa

Autorka v knihe Dôvod na radosť načrtáva obrazy vzťahov medzi rodičmi a deťmi, starými rodičmi a vnúčatami, slimákmi a králikmi. Zaobíde sa pritom bez veľkých gest a so zmyslom pre zápletku sa sústreďuje na detail, pretože to podstatné sa často ukrýva v zdanlivo nepodstatnom, nevypovedanom a nepomenovateľnom.

Kúpiť za 9,50 €

Podobný obsah

Desiatka Anasoft litera 2023

Správy

Desiatka Anasoft litera 2023

Literárna cena Anasoft litera v utorok 7. marca v popoludňajšom vysielaní Rádia DEVÍN vyhlásila desať nominovaných kníh na prestížne ocenenie. Okrem diel etablovaných spisovateliek a spisovateľov sú medzi nimi aj silné prozaické debuty. Rukami odbornej poroty prešlo 123 hodnotených kníh. Po dlhých diskusiách z nich vybrala týchto desať titulov v abecednom poradí podľa priezviska ich autorov a autoriek:

Pod slnkom Turína

Recenzie

Pod slnkom Turína

Prišla tesne pred Vianocami. Vďaka obálke, na ktorej sa vyníma anjelská tvár štíhlej dievčiny s prenikavým pohľadom, sa medzi ostatnými obálkami profilovala na prvý impulz ako milostný román. Dobrakovovej kniha Pod slnkom Turína (Marenčin PT, 2021) však určite pod nejednou jedličkou spôsobila zmätok. Nie svojím nenápadným, patetickým žánrovým vizuálom, ale literárnym obsahom, kde nechýbajú jej tradičné schémy charakterových patológií, vzťahových deviácií a plné cynizmu.

Vyhlásenie desiatky ceny Anasoft litera 2022

Správy

Vyhlásenie desiatky ceny Anasoft litera 2022

Literárna cena Anasoft litera v stredu 9. marca 2022 v popoludňajšom vysielaní Rádia DEVÍN vyhlásila 10 nominovaných kníh na prestížne ocenenie vo svojom 17. ročníku. Okrem diel etablovaných spisovateliek a spisovateľov, z ktorých štyria sú laureátmi ceny Anasoft litera, sú medzi nimi aj dva debuty. Rukami odbornej poroty prešlo 132 hodnotených kníh, z ktorých vybrala nasledujúce tituly v abecednom poradí podľa priezviska ich autorov a autoriek: