Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Finch

Prózy Jeffa VanderMeera sú medzi priaznivcami špekulatívnej fantastiky vždy očakávanou udalosťou. Nie sú úplne jednoduché na čítanie, pretože VanderMeer sa rád hrá rovnako so štylistikou ako so svojou obrazotvornosťou, no vo výsledku ide vždy o explóziu nezvyčajných nápadov, niekedy až na hranici toho, čo si ešte čitateľ dokáže predstaviť.

Pokiaľ ste sa ešte nestretli s dielom Jeffa VanderMeera, tak strohé informácie znejú, že ide o amerického autora a editora, ktorý sa stal známy na jednej strane prekračovaním žánrov a eklektickým štýlom písania a na druhej strane ho preslávilo literárne hnutie New Weird, ktoré významne pomáhal formovať. Chodiaci paradox alebo „kráľ weird fiction“? Ak hľadáte spisovateľa, ktorý neustále spochybňuje žánrové konvencie, VanderMeer je tá správna voľba. Z českých prekladov je pomerne známy, pretože máme k dispozícii nielen jeho romány (Veniss Underground, trilógia Južná zóna pozostávajúca z románov Anihilace, Autorita, Adaptace, postapokalyptický Borne), ale predstavil sa nám aj ako editor v knihách New Weird: Trochu divná fantastika, Kniha divů, pričom posledná menovaná je akási príručka kreatívneho písania, v ktorej rôzni autori fantastiky píšu o svojich spisovateľských skúsenostiach.


Román Finch je súčasťou voľnej trilógie z mesta Ambra, ďalšie diely tvoria City of Saints and Madmen a Shriek: An Afterword. Spájajú ich určité osoby a samotné mesto, no všetky tri diely sa dajú čítať samostatne. Finch je zaujímavý aj tým, že má vlastný soundtrack zložený skupinou Murder by Death. Fúzia detektívky s thrillerom a fantastikou sa viac ako vydarila o čom svedčia aj nominácie z roku 2009 na World Fantasy Award a Nebula Award. Pritom prečítať VanderMeerove prózy nie je úplne jednoduché, na svojich čitateľov kladie autor určité nároky.


Finch je nielen názov románu, ale aj priezvisko hlavnej postavy. John Finch je detektív privolaný na miesto činu: boli objavené dve mŕtvoly, človeka a „šeďáka“. Šeďáci sú zvláštne bytosti, ktorým ľudia v meste Ambra slúžia a zároveň sa ich boja, pretože metódy dosahovania vlastných cieľov sú u šeďákov značne kruté. Už od začiatku je jasné, že pôjde o nezvyčajnú zápletku, pretože mŕtvoly neboli podrobené pitve, ktorú v Ambre nepoznajú, ale Finch počkal, kým z nich vyrastú „pamäťové hľuzy“, aby prostredníctvom nich vstrebal spomienky obete. V Ambre totiž zásadnú úlohu zohrávajú huby: z nich sa konštruujú zbrane, ale aj budovy, dokážu sa infiltrovať do ľudí a meniť ich na niečo odlišné. Huby sú tu nielen biologický, ale aj technologický materiál.


Ak sa o niektorých mestách píše ako o samostatných postavách, tak mesto Ambra je skutočne autonómnou entitou, ku ktorej postavy nemajú práve pozitívny vzťah a hovoria o nej ako o „obludáriu“. Naplno tu vidieť VanderMeerovu špecializáciu vytvárania biotopov nepriateľských pre ľudí. Sú to bezútešné, nebezpečné a ohrozujúce prostredia plné takmer zvláštnych organizmov s nejasným pôvodom. Ľudia sa ich od istého okamihu už ani nesnažia pochopiť, chcú len prežiť kontakt s nimi.


Počas vyšetrovania vraždy Finch postupne preniká do periférie a zákutí mesta, hľadá vrahov, o ktorých existuje čím ďalej tým viac pochybností. Musí pritom čeliť nielen šikane zo strany šeďákov a ich pomocníkov, pretvorených parciálov, ale pohybuje sa na hranici viacerých svetov. Voči dominantnej vláde totiž existuje aj povstalecké hnutie a postupne sa ukazuje, že identita je v Ambre mimoriadne krehká a tekutá a neistota kto je kto má devastačnejší účinok ako neustále násilie. A Finch dostáva naozaj poriadne do tela, jeho odhalenia ukrývajú veľmi rizikový potenciál.


Po knihe by mali určite siahnuť všetci, ktorí sa neboja menej konvenčnej fantastiky a radi skúmajú nové obzory, kam mieria vizionári ako Jeff VanderMeer.



Jeff VanderMeer: Finch

Preklad: Jakub Němeček

Argo 2020

424 stránv

Zobraziť diskusiu (0)

Finch

Finch

Jeff VanderMeer

John Finch je detektivem v Ambře, městě okupovaném a terorizovaném tajemnými bytostmi z podzemí, zvanými „šeďáci“. Prastaré město se propadá do anarchie, šeďácké houby a plísně bují na domech i v lidech, povstalecké síly jsou demoralizovány a rozprášeny, a parciálové – lidští zrádci, přetvoření šeďáky v cosi jiného – kráčejí ulicemi a trýzní obyvatele. Finch má na příkaz šeďáckého nadřízeného vyřešit nepochopitelnou dvojnásobnou vraždu. V průběhu vyšetřování narazí na krajně podivné události, je nucen připomenout si svou vlastní, pečlivě utajovanou minulost, a kromě toho se dostane na stopu klíčovému tajemství historie Ambry. Jak se zdá, osud celého města bude nakonec záviset na jeho rozhodnutí...

Kúpiť za 21,76 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.