Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Grécke mýty pre deti

Ľudská imaginácia od vekov nepozná obmedzenia a azda najväčšími odborníkmi na oblasť predstavivosti sú deti. V knihe Grécke mýty pre deti plnej vtipných ilustrácií sa (nielen) deti stretnú s neuveriteľnými príbehmi, ktoré už tisícročia dotvárajú európsku kultúru.

Priblížiť grécku mytológiu deťom sa rozhodol poľský spisovateľ Grzegorz Kasdepke a výborne ju ilustruje Ewa Poklewska-Koziełło. Základom ich spolupráce je humor a odľahčenie niekedy naozaj dramatických príhod. Mýty sprostredkúvajú hlbší význam týkajúci sa morálky. V príbehoch sa často stretávame so zlým správaním a trestom zaňho. Posolstvo je jednoznačné a dôležité: zlý skutok je zlý svojou povahou, bez ohľadu na to, kto a kedy ho spácha. Preto na svoje zlé skutky doplácajú aj bohovia.

Výrazná podobnosť gréckych bohov s ľuďmi sa premieta aj do ich vlastností. Sú žiarliví; veľa sa hnevajú jeden na druhého aj na ľudí; vedia sa radovať, odpúšťať, urovnávať spory. Bohovia v antike nežili odtrhnutí od sveta - chodili medzi ľudí, zapájali sa do súťaží, klamali, podvádzali, ale aj prinášali dobro a konali v prospech ľudí aj napriek vôli ostatných bohov na Olympe. Všetky situácie sú v knihe opísané živým jazykom, prístupným a ľahko zrozumiteľným. Navyše sú to okolnosti, ktoré sú známe deťom odvždy: milé, aj keď občas prísne mamy; zaneprázdnení, ale nápomocní otcovia; šantivosť a kadejaké ťažkosti života.

Z gréckych bájí vyplýva aj ďalší záver: život prináša aj strádanie, smútok zo straty blízkych, nakoniec nevyhnutnú smrť. Azda najlepšie vystihuje túto odvrátenú stranu príbeh o Orfeovi a Eurydike. Kasdepke k smutným príbehom pristupuje s nádejou na tušený dobrý koniec – o ňom si už ale čitatelia musia vytvoriť vlastnú predstavu. Na správaní bohov, ľudí a ich vzájomných vzťahov dokážu deti vidieť, že strašnejšie ako netvory vedia byť emócie, napríklad strach, hnev a závisť. Zvíťaziť v boji so sebou samým znamená stať sa skutočným hrdinom. A hrdinstvo patrí medzi základné prvky gréckych mýtov.

Z viacerých bájí sa malí čitatelia dozvedia pôvod symbolov, s ktorými sa bežne stretávame aj dnes, napríklad v jednom z textov sa skrýva odpoveď na otázku, „prečo takmer na všetkých lekárňach môžeme uvidieť hada, ktorý sa ovíja okolo kalicha“. Nielen detskí čitatelia sa v knihe zoznámia s bájami o pôvode sveta a bohov, prečítajú si, ako sa Zeus stal vládcom Olympu, stretnú veľkých hrdinov antického sveta: Prométea, Daidala, Tézea, lekára Asklepia a ďalších. Svoje miesto si nájdu aj príšery a desivé bytosti: Medúza, chiméra, Minotaurus, Kerberos a iné mýtické stvorenia.

Pútavosť, žartovný jazyk, nenápadné odkazy na súčasnosť, zrozumiteľnosť, vynikajúce ilustrácie – to všetko deti určite ocenia. Kniha je určená pre deti od 9 rokov a ak sa stane trvalou súčasťou ich knižnice, dokáže obohatiť ich predstavivosť a vnútorný svet tak, ako to grécke mýty dokážu už tisícročia.



Grzegorz Kasdepke: Grécke mýty pre deti
Preklad: Jozef Marušiak
Buvik 2015
207 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Grécke mýty pre deti

Grécke mýty pre deti

Grzegorz Kasdepke

20 najpopulárnejších gréckych mýtov v podaní súčasného poľského autora Grzegorza Kasdepke si na rozdiel od iných autorov gréckych bájí hľadá cestu k detskému čitateľovi cez humor. Vďaka autorovmu originálnemu zmyslu pre humor dostáva obraz najvyšších bohov ľudské rozmery, s ich chybami a nedostatkami. Neobyčajne farbisto nám predstavuje Olymp, sídlo gréckych bohov, plné prepychu a hostín, ale aj Grécko obyčajných smrteľníkov, krajinu obývanú ľuďmi i mytologickými tvormi. Miestami drsné mýty zjemňuje autorov jazyk, jeho vtip, vkus a citlivosť, a tak môžu byť pre každé dieťa skvelou učebnicou poznávania staroveku. Knižku vtipne ilustrovala Ewa Poklewska-Koziełło, slovenskému publiku známa z Bienále ilustrácií Bratislava.

Kúpiť za 10,35 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.