Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Hamnet

Sú mená, ktoré sú také známe, že nemusia byť vyslovené, aby sa vedelo, o kom je reč. To meno v celom románe Hamnet nevyslovila Maggie O´Farrellová ani raz, pretože nie je hlavným hrdinom, hlavnou postavou je jeho manželka. Obdarená mimoriadnou empatiou, vnímavosťou, inteligenciou a prezieravosťou putuje neľahkým životom a podáva svedectvo o vlastnom zármutku. A príbeh je tiež o chlapcovi, ktorého meno sa nezmazateľne vpísalo do dejín literatúry.

Len prednedávnom bola vyhlásená víťazka literárnej ceny Women’s Prize For Fiction za rok 2021. Stala sa ňou Susanna Clarke za svoj román Piranesi. Rok predtým toto prestížne ocenenie získala britsko-írska spisovateľka Maggie O´Farrellová za dielo Hamnet. Ide naozaj o jedinečný román s intenzívnou emocionálnou zložkou, príbehom o rôznych podobách lásky, utrpenia a udalostí, z ktorých sa rodia literárne nehynúce príbehy, hoci na ich začiatku sa nachádza práve smrť. Ako sa dozvieme hneď na prvej strane, meno Hamnet a Hamlet boli v alžbetínskej dobe zhodné. V roku 1585 sa narodili dvojičky Judith a Hamnet Shakespeare. Vyrastali v blízkosti starého otca, vychované mamou, pretože ich otec, William Shakespeare (1564 – 1616), už pôsobil od istého času v Londýne. Z toho mála, čo sa o Hamnetovi vie, poskladala mozaiku Maggie O´Farrellová, získame tak umelecky spracovanú predstavu o reálnej predlohe princa Hamleta. Príčina Hamnetovej smrti v roku 1596 nie je známa, čo umožnilo autorke využiť umeleckú licenciu a vytvoriť vlastnú verziu tragických udalostí. No autorka sa zamerala predovšetkým na Hamnetovu mamu, Annu Hathaway, nazývanú tiež Agnes (1556 – 1623).

Život v alžbetínskej dobe bol pre všetkých značne komplikovaný nielen kvôli samotnej povahe každodenných problémov. Počas tohto obdobia sa šíria aj pandémia moru, prenášaná blchami migrujúcimi na obchodných lodiach z Alexandrie. Symptómy moru naháňali strach a ich objavenie spôsobovalo paniku medzi obyvateľmi. Je preto zaujímavý fakt, ako uvádza autorka v doslove, že Shakespeare vo svojich hrách mor vôbec nespomína. Práve v tomto období vyrastali súrodenci Susanna, Judith a Hamnet. Niekoľko dní z ich života tvorí jednu dejovú líniu románu. Ďalšiu predstavuje zoznámenie Agnes s jej budúcim manželom, ich vášeň, prekážky, ktoré museli prekonávať, založenie rodiny so všetkými problémami, ktoré s tým súviseli. V jadre príbehu O´Farrellová zacielila pozornosť na osobnosť Agnes a vytvorila v nej mimoriadne silnú ženskú postavu. Použitie mena Agnes má svoj zmysel: nazval ju tak vo svojom testamente jej otec, Richard Hathaway.

Autorka nás celý čas pripravuje na nevyhnutné. Agnesino vnímanie sveta je plné intuície, akoby dokázala vycítiť v predstihu povahu udalostí, aj keď niekedy jej uniká význam predtúch. Zároveň sú tu neustále prítomné kontrasty: život na vidieku verzus život v meste, stav pred založením rodiny a množiace sa problémy po svadbe, narodenie detí verzus smrť. Udalosti so sebou prinášajú hlboké emócie, niekedy hnev, inokedy radosť, nadovšetko smútok. O´Farrellová vie presne vystihnúť rozhodujúce okamihy životov postáv, hoci tie o tom ešte nevedia. Agnes zažíva problematické manželstvo, situáciu neuľahčuje ani tyranský svokor a jej vlastná rodina. O to silnejšie puto ju spája s deťmi, čo nevyhnutne spôsobuje silný vnútorný konflikt pri hrozných morových udalostiach. Hamnet je silný román a o sugestívny čitateľský zážitok sa v neposlednom rade postaral aj preklad Otakara Kořínka.


Maggie O´Farrellová: Hamnet

Preklad: Otakar Kořínek

Hamlet (úryvok z prekladu): Jozef Kot

Tatran, 2021

Zobraziť diskusiu (0)

Hamnet

Hamnet

O´Farrellová Maggie

Príbeh o tom, ako sa zo života stáva literatúra. Jedného letného dňa v roku 1596 si dievčatko ľahne na slamník s horúčkou. Jej dvojča, chlapec Hamnet, všade hľadá pomoc. Ich mama Agnes je ďaleko, v záhrade, kde pestuje liečivé byliny. Otec sa zdržiava v Londýne. Rodičia netušia, že jedno z detí sa nedožije konca týždňa. Maggie OFarrellová vytvorila v románe Hamnet krehký portrét syna slávneho dramatika Williama Shakespeara, chlapca, o ktorom nevieme takmer nič, jeho meno však nesie nesmrteľná tragédia z pera jeho otca, Hamlet. V alžbetínskej dobe totiž boli obe mená identické. OFarrellová rozpráva o Shakespearovi z pohľadu jeho manželky a detí vo chvíli, keď sú obaja manželia hlboko zranení smrťou syna. Chlapcovho otca ani raz nenazve celým menom, vždy je to len manžel, muž, mládenec, otec či brat. Jeho výzor a vystupovanie však zodpovedajú predstave, akú sme si o ňom vytvorili podľa jeho hier a historických faktov. Autorka sa zároveň vracia k histórii netradičného vzťahu mladého Willa Shakespeara a o osem rokov staršej Anne/Agnes Hathawayovej, ktorý napriek všetkému pretrval do konca ich života. OFarrellová mimoriadne naratívne a citlivo opisuje život v grófstve Warwickshire na konci 16. storočia. Veľkú pozornosť venuje životu žien v neskorej renesancii na starých obrazoch a bezpochyby potešia zmysly každého čitateľa. Sú romány, ktoré otvárajú dvere minulosti a pritom ju prenesú do súčasnosti, takže nám je blízka a samozrejmá ako tlkot vlastného srdca. Hamlet pulzuje životom a dosviedča, aký krehký je tok nášho žitia.

Kúpiť za 15,21 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.