Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Hemživý chaos

Špekulatívna fikcia má svojho nekorunovaného kráľa v Howardovi Philipsovi Lovecraftovi. Jeho dielo už desaťročia ovplyvňuje kultúru od periférie až po mainstream, počas svojho života však až taký úspech nemal. Pozoruhodným aspektom Lovecraftovej tvorby sú poviedky, ktoré písal ako „ghostwriter“, ak by sme chceli použiť súčasnú terminológiu. Práve na tento menej známy rozmer sa zameriava kniha Hemživý chaos a další příběhy.

Tento rok si pripomíname stotridsiate výročie narodenia Howarda Philipsa Lovecrafta (1890 – 1937), spisovateľa s mimoriadnym vplyvom na vývoj hororu v 20. storočí, ale aj v súčasnosti. Jeho bezprostredný vplyv na vlastnú tvorbu priznávali takí autori ako William S. Burroughs, Neil Gaiman, Stephen King, Alan Moore, no poctu mu vzdal aj J. L. Borges v poviedke There are more things a francúzsky spisovateľ Michel Houellebecq o Lovecraftovi napísal dokonca biografiu. A to sme spomenuli len nepatrný zlomok z uznávaných autorov, ktorí sa hlásia k HPL (keďže pre meno Howarda Philipsa Lovecrafta sa zvykne používať aj skratka HPL, budeme ju používať tiež).


V priebehu rokov sa literárnemu odkazu HPL venovali aj literárni teoretici a asi najuznávanejší z nich je Američan Sunand Tryambak Joshi. S. T. Joshi sa venuje nielen výskumu Lovecraftových textov, ale je aj zostavovateľ antológií poviedok nadväzujúcich na témy v dielach HPL. Tie vyšli už aj v češtine pod názvom Černá křídla Cthulhu (v súčasnosti sú v českom preklade k dispozícii štyri diely). Pred pár týždňami sa na knižnom trhu objavila kniha Hemživý chaos a jiné příběhy a v nej Joshi predstavuje HPL v menej známom rozmere a to ako autora, ktorý písal poviedky pre iných ľudí a tí ich potom publikovali pod svojím menom. Český preklad sprevádzajú hypnotické ilustrácie Mikuláša Podprockého, ktorý je zároveň aj autorom uhrančivej obálky.


HPL nebol majetný človek a podobná práca mu zabezpečovala malý príjem, takže sa jej venoval pomerne často, aj keď na úkor vlastnej tvorby. Ku každej poviedke v Hemživom chaose patrí aj poznámka, kde Joshi vysvetľuje ako poviedka vznikla a do akej miery sa o to pričinil HPL. Knihu tiež otvára Úvod, v ktorom sa dozvedáme o hlbších súvislostiach „ghostwritera“ Lovecrafta. Niektoré poviedky upravoval len cez revízie, iné napísal natoľko, že sú skôr jeho vlastnými textami. Niekde využil len nápad, inde zas základnú synopsu dodanú od iného autora.


V knihe nájdeme aj poviedky, ktoré mali širší kultúrny dosah. Napr. Milovaní mrtví spôsobili po vydaní v niektorých štátoch dokonca zákaz predaja čísla časopisu Weird Tales, v ktorom poviedka vyšla. Lovecraft mal potom problém s ochotou redakcie prijať ďalšie jeho texty. Hlavnou postavou je totiž muž, ktorý sa cíti dobre výlučne v prítomnosti mŕtvych. Jeho túžba ho privedie k zamestnaniam v márniciach viacerých miest a tiež k vraždám terorizujúcim okolie. V ďalších poviedkach sa stretneme dokonca aj s náznakmi širšej lovecraftovskej mytológie: HPL do textov vsunul odkazy na Cthulhu, Necronomicon, hadie božstvo Yig, mimozemské ohrozenie a ďalšie. Očividné zanietenie pre antiku a staroveké civilizácie sa prenieslo hneď do niekoľkých poviedok a ku každému neznámemu slovu preto nájdeme aj číslované vysvetlivky.


Samotné poviedky sú značne rôznorodé, témou aj štylistikou, až sa nechce ani veriť, že pri niektorých zasahoval do textu autor hororov, najmä keď ide o poéziu alebo dokonca romantické prvky. No poviedky, kde hrá dôraznú rolu strach, sú nefalšovane lovecraftovské a je to vidieť aj na použitých vetách: „Ve vzduchu visel přízračný strach z bezprostředně hrozícího zla, jaké svět ještě nezažil.“ alebo slovných spojeniach: „Hrochové by neměli mít lidské ruce a nosit louče..., lidé by neměli mít hlavy krokodýlů...“. Hemživý chaos je vynikajúci literárny materiál pre priaznivcov HPL, navyše v skvostnej grafickej úprave. Po prvom diele bude nasledovať ešte druhý s názvom Smyčka Medúzy a jiné příběhy, ktorý sa pripravuje na vydanie pravdepodobne v máji 2020.



Howard Phillips Lovecraft: Hemživý chaos a další příběhy

Preklad: Milan Žáček, Stanislava Pošustová-Menšíková

Argo 2020


Zobraziť diskusiu (0)

Hemživý chaos a další příběhy

Hemživý chaos a další příběhy

Howard Phillips Lovecraft

Mezi Lovecraftovy nejzajímavější práce patří povídky z období, kdy byl trýznivou finanční situací nucen psát pro jiné, ať už jako utajený, anonymní autor, přepisovatel nebo přiznaný spolutvůrce, vesměs rozvíjející náměty a leckdy i sny platících zákazníků. I do všech těchto děl se však otiskovaly jeho svébytné vize a styl a občas se do nich vkradly děsivé bytosti z jeho slavného panteonu. S. T. Joshi, známý znalec a badatel autorova díla, ty nejlepší spolupráce a revize sebral do dvousvazkového vydání, v němž jsou všechny povídky opatřeny zasvěcenými poznámkami a komentáři a uvedeny do souvislosti se zbytkem Lovecraftovy tvorby. Výsledkem je dvousvazkový soubor, jenž jistě potěší všechny příznivce tohoto klíčového představitele moderního hororu. Patrně nejslavnějším textem tohoto prvního svazku je novela „Pod pyramidami“, kterou Lovecraft napsal pro iluzionistu Harryho Houdiniho. Neméně proslulá, byť poněkud neblaze, je morbidní povídka „Milovaní mrtví“. A v povídce „Yigova kletba“ se poprvé objevuje hadí božstvo Yig, které figuruje v dalších Lovecraftových revizích a proniklo i do jeho autorské tvorby a děl jeho četných následovníků.

Kúpiť za 16,83 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.