Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Holandský dom

Americká spisovateľka Ann Patchettová si získala svojimi témami a štýlom písania množstvo oddaných čitateľov a dočkala sa aj priaznivého hodnotenia literárnej kritiky. Za román Bel Canto (Volvox Globator, 2009) dostala PEN/Faulknerovu cenu aj Cenu Orange za beletriu. Jej kniha Holandský dom (Tatran, 2020) bola nominovaná na Pulitzerovu cenu za prózu za rok 2020.

Okrem spomínaných kníh sa mohli čitatelia zoznámiť s Ann Patchettovou aj prostredníctvom románov Země divů (Jota, 2012) alebo Společenství (Argo, 2019). Vo viacerých diela nájdeme spoločné témy, predovšetkým širší časový záber v desaťročiach; sondy do života rodín, vzťahov medzi jednotlivými členmi; hľadanie skutočnej verzie udalostí zažitých v minulosti. Toto všetko predstavuje zároveň jadro románu Holandský dom.

Dej sa začína pomerne klasickou zápletkou: Maeve s bratom Dannym vyrastajú len s otcom a bez matky. Tá odišla bez vysvetlenia z domu, pravdepodobne šialená, a pokladajú ju za mŕtvu. Otec si nájde novú známosť, Andreu, ktorá sa po svadbe nasťahuje do „Holandského“ domu aj s dvomi dcérami. S odstupom rokov sa Danny a Maeve pravidelne vracajú v aute pred rodný dom, pozorujú ho a spomínajú na útrapy a citový chlad, ktorý zažili od náhradnej matky. V istom momente však dôjde k prudkému obratu a život rodiny sa náhle výrazne zmení, keď obaja súrodenci prídu o domov. S tým sa objavujú aj motívy pomsty, krivdy, dlho potláčaných konfliktov a reinterpretácia zažitých udalostí.

V priebehu rokov sa toho v živote Dannyho aj Maeve veľa zmení, ich vzájomný vzťah však charakterizujú predovšetkým spoločné zážitky z minulosti. Pozorovanie Holandského domu z auta, spomínanie a vyjasňovanie si vzájomných postojov prináša obidvom nepríjemné situácie: privolávajú si traumatické spomienky, pokúšajú sa porozumieť vlastnej minulosti, interpretujú konanie iných. Danny má aj pochybnosti, či ich úsudok nie je skreslený, Maeve je ale presvedčená, že si všetko pamätá presne. Danny vysvetľuje, že ide o ich súčasné nazeranie a to nemusí zodpovedať realite presne tak, ako sa udiala:

„Ale v skutočnosti minulosť hodnotíme očami prítomnosti. Dívame sa na ňu cez to, čo vieme teraz, takže ju nevnímame ako ľudia, akými sme boli, ale ako ľudia, akými sme, a to znamená, že ju od základov meníme.“

Každý člen domácnosti má vlastnú verziu zažitého, osobitné dojmy, čriepky, ktoré dokážu poskladať do tvaru skutočných udalostí až po rokoch, keď sa znovu zídu všetci zúčastnení. Pre Ann Patchettovú netvoria rodinu len samostatne fungujúce jednotky, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať, dokonca ju netvorí len nukleárna rodina (otec, mama, deti), ale je to skôr spoločenstvo so silnými väzbami a emočnými potrebami, ktoré môžu, no nemusia byť naplnené. Rodina presahuje jednotlivca, a ak prejavia jej členovia záujem o hlbšie nahliadnutie do vlastnej minulosti, zistia, že existuje aj akási kolektívna pamäť rodiny.

Holandský dom je silnou psychologickou sondou: ponor do disfunkčnej rodiny odhaľuje, ako dokážu negatívne emócie formovať celý nasledujúci život a aké je ťažké vyrovnávať sa s dlho vyživovaným pocitom hnevu, nenávisti. Cesta k uzdraveniu mysle a duše trvá roky a jej cieľ nemusí byť vôbec naplnený. No mentálna vybavenosť môže mať aj oveľa pevnejšiu konštrukciu, ako sa zdá, a podobne ako Holandský dom môže odolávať rozpadu a dočkať sa prekvapivej katarzie.


Ann Patchettová: Holandský dom

Preklad: Lenka Cinková

Tatran, 2020

260 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Holandský dom

Holandský dom

Patchettová Ann

Rodinná dráma, v ktorej sa súrodenci snažia vyrovnať so svojím detstvom. Danny žije na predmestí Filadelfie v impozantnom Holandskom dome, ktorý po smrti majiteľov kúpil jeho otec, podnikateľ s nehnuteľnosťami.

Kúpiť za 15,21 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.