Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Internet nezabúda. Trol Michala Hvoreckého.

Nový román publicistu a prekladateľa Michala Hvoreckého Trol vás zavedie medzi usilovných robotníkov, ktorí však nevytvárajú komponenty do automobilov ale novú skutočnosť, nových ľudí a nové mapy. Všetko prostredníctvom slov, zdeformovaných, prekrútených a zostrihaných správ o ľuďoch, ktorí by mohli kritizovať alebo poškodiť systém.

Po dvoch prebdených hodinách som vstal a zapol som komp. Stiahol som si poštu. Askold mi poslal fotku známeho politológa. Hneď som ho prehnal databázou. Záznamy ukázali slabosť pre mladé študentky a dve plagiátorské aféry. Včera v noci muž na spravodajskom portáli ostro kritizoval rozmach trolovania. Na záver dokonca vyzval na demonštráciu pred ríšskou ambasádou. Vyzýval na bojkot diskusných fór. Žiadal bezpečnostné orgány, aby sa účinnejšie zamerali na riziká platenej propagandy.

Nezaváhal som, okamžite som analytika v dvadsiatich fórach označil za kaviarenského povaľača a zradcu štedro financovaného Sorosom. Zverejnil som tabuľku s jeho príjmom, skopírovanú z verejného vyúčtovania univerzitných grantov. Akurát som na dokument vodoznakom doplnil Dávidovu hviezdu a pridal červenú pečiatku Tajné. Aj najtriviálnejšie detaily zažiarili. Zmluvu na sériu prednášok a daňový doklad o príjmoch som vykreslil ako tajomný a štedrý zisk z pochybného zdroja. Démonizoval som vplyv vedca na mladých.

Dokumenty som ihneď uverejňoval na spriaznených stránkach. Príťažlivá zmes pravdy a lží. Neexistovala možnosť dosiahnuť nápravu. Komu sa dotyčný posťažuje? Novinárom? Ak si nebodaj trúfne, žurnalistov s nasadením všetkej zákernosti zdiskreditujeme.

V priebehu jedinej noci zhromaždím materiály. Zajtra, s pomocou Johany a kolegov, trúfalca znemožním pred celou krajinou. Odteraz si nevydýchne. Zamestnanci centrály vyrazia s kamerami v rukách na každú jeho prednášku. Demonštranti ho aj v najvzdialenejšom meste uvítajú s transparentmi Odhalený šíriteľ fejkových správ. Každé verejné vystúpenie zaznamenáme, prestriháme a publikujeme v upravenej podobe. Neúnavne sa budeme zapájať do debát, až kým ho nevyčerpáme. Stále znova budeme v prednáškových sálach klásť nezmyselné otázky, konfrontovať ho s prekrútenými faktami a vo verejnom záujme žiadať podrobnosti, ktoré chcel navždy utajiť. Pustíme sa aj do špicľovania otca, matky, bratov, mileniek, priateľov...

Pretvorený príbeh o politológovi sa už šíril dobre naolejovaným systémom. Články sa na seba vzájomne odvolávali a citovali ich desiatky skutočných aj vymyslených zdrojov: kvázi normálne stránky prepojené na biznis, web Inštitútu pre svetový mier aj Nadácia Donalda Trumpa. Pramienok nevyschne ani po mesiacoch. WikiLeaks ho onedlho pošle desiatim miliónom predplatiteľov. Bludy doplnia mémy a infografiky.

Sprisahanie pôsobilo dôveryhodne a monštruózne. Celé svety falošných webov a spravodajstiev sme v centrále tvorili a zväčšovali iba preto, aby sa navzájom posilňovali a dodávali si predstieranú dôveryhodnosť. Väčšina správ, samozrejme, necitovala podozrivé zdroje, ale jedna druhú. Kolegovia čoskoro doklepnú, čo som rozrobil. Drzý politológ už radšej nikdy nebude gúgliť svoje meno.

Na každého sa niečo našlo. Internet nezabúda. Kdekto skrýval malé, či veľké špinavé tajomstvo. Nezaplatené alimenty? Nemanželské dieťa? Grant od americkej neziskovky? Milenka na univerzite v susednom meste? Skopírované pasáže v doktorandskej práci? Mladícka nerozvážnosť v erotickom klube? A keď nie, tak sme si dačo vymysleli. Klamstvá sa nám už darilo prepašovať aj do CNN.

Zničiť nádejného politika čistého ako ľalia? Zastaviť angažovaného umelca, ktorý dychtí po pozornosti a kriticky si otvára ústa? Potopiť mladého antifašistického aktivistu? Dá sa to. Ale treba poctivo pracovať. Vždy som niečo vyňuchal. Sústredene som sedel a pripravoval podklady. Do rána ešte ďaleko.


Michal Hvorecký

Trol

Marenčin 2017


Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Davide Enia: Jako v nebi, tak i na zemi

Recenzie

Davide Enia: Jako v nebi, tak i na zemi

Úder, nádych, výdych, úder, úder, úder, pauza, druhé kolo, tretie, štvrté, dýchaj, bojuj, ži, plač, snívaj, smej sa, prehraj, vyhraj, ale ruky vždy hore, „vysoké krytie a kurevsky rýchle nohy“ – tak by som obrazne jednou vetou opísala román Davida Eniu Jako v nebi, tak i na zemi, ktorý si ma podmanil viac, ako som si po prečítaní anotácie dokázala predstaviť.

Egypťan Sinuhe

Recenzie

Egypťan Sinuhe

Historický román je svojím spôsobom veľmi výlučná literárna forma. Pokiaľ má byť spracovaný naozaj poctivo, kladie na tvorcu nemalé nároky. V prvom rade si vyžaduje presnú znalosť popisovaného historického obdobia, bez ktorej docieliť autenticitu je, pochopiteľne, nemožné. Nemôže chýbať chytľavý príbeh, či rovno viacero spletitých príbehov, zaľudnený čo najpestrejšou zmesou charakterových typov, plasticky interpretujúcich historickú každodennosť i veľké zlomové historické udalosti. Všetko z tohto, a ešte podstatne viac, vo svojej tvorbe ponúka zrejme absolútny imperátor na poli historického románu – Mika Waltari.

Rónan Hession: Riešenie problémov nie je zaručený recept na šťastie

Správy

Rónan Hession: Riešenie problémov nie je zaručený recept na šťastie

Prozaik, hudobník, štátny úradník, manžel a otec. Írsky spisovateľ Rónan Hession chystá svoju tretiu knihu, v ktorej, ako hovorí, našiel svoj doteraz najsilnejší „flow“. Okrem toho si však chystá aj itinerár na výlet na Slovensko – v októbri bude hosťom na Medzinárodnom literárnom festivale Novotvar. V rozhovore prezrádza, kde hľadal inšpiráciu pre tému svojej knihy Panenka, ako rozdeľuje čas medzi písanie, rodinu a umeleckú tvorbu, čo číta a aký spisovateľský prístup k záverom kníh je mu najbližší.