Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Jáchymovské podzemné peklo

V roku 2021 získala cenu Litera za debut roku Lenka Elbe so svojím románom Uranova. Na stránke Litery sa dozvieme, že „prvotina Lenky Elbe je velmi sympatickým a ambiciózním pokusem, jak sdělit závažné poselství populární formou, která může oslovit široké vrstvy zejména mladých čtenářů“. (1) V podobe audioknihy prináša tento román vydavateľstvo Onehotbook v podaní interpreta Petra Čtvrtníčka a v réžii Jitky Škápíkovej.

Každej novej generácii je potrebné pripomínať určité historické okolnosti, pretože postupne sa zabúda na význam nielen udalostí, ale aj miest, na akých sa odohrávali. Slovo Jáchymov ešte pre našich rodičov žijúcich v socializme symbolizovalo niečo hrozné: mesto, ktorému je potrebné sa za každú cenu vyhnúť. Prečo? Úlohu ozrejmiť závažnosť tejto geografickej lokality na seba zobrala spisovateľka Lenka Elbe a vytvorila príbeh mixujúci rôzne žánre: zo začiatku realistický príbeh získava podobu detektívky, odrazu sa v ňom vyskytnú absurdné, fantastické až hororové prvky a nevyhýba sa ani romantickej línii. Atmosféru príbehu značne utvára hlas interpreta. Herec Petr Čtvrtníček vie presne odhadnúť intenzitu napätia a bohato to využíva v jednotlivých scénach. Už v roku 2018 získal cenu za najlepšie jednohlasové čítanie v súťaži Audiokniha roku za knihu Český ráj od Jaroslava Rudiša a aj v prípade Uranovej ide o jednohlasové čítanie.

Na začiatku príbehu spoznávame hlavného protagonistu Henryho a jeho partnerku Angelu. Tá sa rozhodne navštíviť príbuzných v Československu, putuje do mesta Jáchymov, kde sa pod ňou doslova prepadne zem a vyhlásia ju za mŕtvu. Po mnohých rokoch sa Henry už ako päťdesiatnik so svojou partnerkou Suzanne rozhodne navštíviť Jáchymov z terapeutických dôvodov. Ubytujú sa v hoteli Sklodowska a z pomerne banálnej zápletky sa postupne košatí sled epizód s často úplne bizarnými okolnosťami. Hotel obývajú postavičky so značne svojským správaním: jadroví vedci organizujúci nezmyselnú konferenciu, nepríjemný čudák s neuveriteľným meno Joe Sagrado Colorado Chuchin, prastarý údržbár, ktorý nosí hodinky patriace pôvodne Angele.

Čo to všetko znamená a kto je teda hlavnou postavou? Každý charakter získava svoj premenlivý podiel priestoru a román nemá úplne lineárny priebeh, skôr ide o sled epizód s viac alebo menej závažným vplyvom na ústrednú dejovú líniu. Aj keby poslucháč pri počúvaní stratil pozornosť, tak to nemusí vždy prekážať. Uranova patrí medzi romány, ktoré svoje postavy využívajú na upriamenie pozornosti na mesto, v akom sa odohrávajú. Jáchymov je síce známe kúpeľné mesto, no ťažba uránu, na ktorú sa využívali aj politickí väzni, už bude navždy vpísaná do jeho histórie 20. storočia a Lenka Elbe využila svoj debut aj ako určitú formu vyrovania sa s minulosťou vlastnej rodiny, konkrétne s osudom svojho dedka.

Uranovu ocenia aj poslucháči so sklonom k čiernemu humoru, ku groteske a k prelínaniu rôznych žánrov. Význam niektorých scén sa nikdy nedozvieme, ich absurdita podčiarkuje tajomné okolnosti obklopujúce niektoré postavy, predovšetkým Chuchina. Možno tu ani nie je dôležité, odkiaľ a kam príbeh smeruje, v istom okamihu si totiž poslucháč začne klásť spolu s postavami závažnejšie otázky súvisiace s povahou zla alebo definície toho, čo je v živote skutočne dôležité. Zážitok umocňuje interpret Petr Čtvrtníček a v neposlednom rade aj práca režisérky Jitky Škápíkovej.


Foto: onehotbook.cz

(1) https://magnesia-litera.cz/kniha/uranova/

Lenka Elbe: Uranova

Interpret: Petr Čtvrtníček

Réžia: Jitka Škápiková

Onehotbook, 2021

Dĺžka nahrávky: 14 hodín 45 minút

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.