Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Ján Langoš - strážca pamäti

Gaba Langošová sa rozhodla správne, keď položila Šaňovi Baloghovi otázku, či by neurobil knihu o Janovi Langošovi. Kto iný by ju mal urobiť, ak nie on, čo poznal tak dobre Jana Langoša a jeho priateľov, stojí už tak dlho a nezištne v službe dobrých vecí a neokázalo si drží čiaru, spájajúcu ľudí, knižky, hudobné a výtvarné podujatia. Šaňo je možno posledným mohykánom langošovského strihu.

Šaňo Balogh sa rozhodol správne, keď ani chvíľu neváhal a bez veľkých slovných tančekov jej povedal, že je to preňho samozrejmé. Tak vznikla kniha Ján Langoš. Strážca pamäti. Súbežné s knihou Jána Štrassera František Mikloško. Rozhovory o dobe a ľuďoch (Bratislava : Artforum, 2016) vznikli dve generačné svedectvá o čase, ktorý nás všetkých tak kľúčovo poznačil. Dve knihy, ktorých spoločným menovateľom je pamäť.

Jano Langoš sa najčastejšie spája s inštitucionálnou pamäťou národa rovnomenného ústavu. Je však v tejto knihe v prvom rade pamäťou veľkej rodiny, v ktorej vyrastal a zmestil sa do nej každý, kto ju potreboval, pamäťou vlastnej rodiny, do ktorej patrila jeho žena Gaba s dcérami Ninou a Bipulou Luciou, pamäťou príbuzných a priateľov a medzi nimi v prvom rade mladšieho brata Michala a bratranca Stanislava Šimeka, ktorí poznali Jana od mladosti, ale aj tých, s ktorými kráčal spoločnou cestou po roku 1989. Svedectvá o nej podávajú v knihe Martin M. Šimečka, Peter Kákoš, Martin Klein, Oleg Pastier, Branislav Závodský, Gusto Matijek, Jaro Franek, Marián Varga, Agnes Snopko, Fúzo Kyselica, Fero Engel, Vladimír Merta, Peter Zajac, Fedor Gál, František Šebej, Jan Ruml, Patrik Dubovský, Karel Schwarzenberg, Miroslav Lehký, Fero Očenáš, Květa Richterová, Filip Vagač, Boris Lazar, Daniel Fischer, Milan Lichý. Ich výpovede sa stávajú súčasťou Janovho osudu. Jadro knihy však tvorí civilný, zdržanlivý, vecný, a pritom pritlmene vrúcny Šaňov rozhovor s Gabou Langošovou. Ona je napokon strážkyňou Janovej pamäti, ale aj jej tajomstva.

Knihou Alexandra Balogha sa stáva život Jána Langoša súčasťou našej pamäte. Tvorí ho práca, povolanie, povinnosť, politika. Bol prvým a posledným skutočne ponovembrovým československým ministrom vnútra a myslím, že najmä politická skúsenosť s ohromujúcim, oslepujúcim a ochromujúcim odkrývaním praktík ŠtB po roku 1989, spojená s otázkou: Ako to bolo možné? ho viedla k založeniu Ústavu pamäti národa a k rozhodnutiu podať pravdivý obraz o činnosti tajnej polície a v širších rámcoch o represiách totalitných režimov na Slovensku v období medzi rokmi 1939 – 1945.

V roku 2013 odkryli v Banskej Bystrici v areáli centra nezávislej kultúry Záhrada Jánovi Langošovi neokázalý pamätník Karola a Mateja Rosmányovcov s názvom Odkrývanie. Je poctou jeho životu. Pod posúvateľnými štvorcovými platničkami žulového stola je ukrytý nápis, ktorý vypovedá o tom, aké dôležité je mať pamäť a aké ťažké je vyslobodiť ju zo skrytosti: „Ten, kto nepozná svoju minulosť, je odsúdený ju opakovať“.


Alexander Balogh

Ján Langoš. Strážca pamäti

Artforum 2016


Zobraziť diskusiu (0)

Ján Langoš. Strážca pamäti

Ján Langoš. Strážca pamäti

Alexander Balogh

Knihu, ktorá prináša civilný portrét Jána Langoša prostredníctvom rozprávania jeho rodiny, priateľov a známych, tvoria dva druhy navzájom sa prelínajúcich textov – autorov rozhovor s Langošovou manželkou Gabrielou a prerozprávané stretnutia s približne dvadsiatkou podstatných ľudí Langošovho života. Predslov napísal Martin M.

Kúpiť za 10,20 €

Podobný obsah

Pena dní o knihe Ján Langoš. Strážca pamäti

Správy

Pena dní o knihe Ján Langoš. Strážca pamäti

Novinár z Denník N Alexander Balogh, ktorému po deviatich rokoch práce vyšla kniha Ján Langoš, strážca pamäti, si v Pene dní_FM zaspomínal na svojho kamaráta, na časy v totalite, eštebákov aj na ostrovy pozitívnej deviácie. Oplatí sa počúvať záznam.

Ján Langoš - Strážca pamäti (17. novembra 1989)

Správy

Ján Langoš - Strážca pamäti (17. novembra 1989)

Až neskôr som pochopil, prečo nám Jano Langoš raz večer v osemdesiatych rokoch rozprával s takou naliehavosťou o filme Votrelec. To monštrum z vesmíru predstavuje dokonalé zlo, hovoril a oči mu svietili od vzrušenia. Keď som potom Votrelca videl, došlo mi, čo mal Jano na mysli. Zlo je nesmierne vynaliezavé, presne cieli na naše slabé miesta, je veľmi kruté – a nie je z tohto sveta.

Připomínka Jána Langoše

Video

Připomínka Jána Langoše

V pondělí 16. ledna proběhne v Praze v Knihovně Václava Havla večer Jána Langoše, za přítomnosti autora knihy Ján Langoš: Strážca pamäti Alexandra Balogha a paní Gabriely Langošové. Uvede Michael Žantovský, ředitel knihovny. Připomeňme si Jána Langoše záznamem rozhovoru z pořadu Krásný ztráty z roku 2002.