Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Je mier iba anomáliou?

Málokto by si dokázal predstaviť, že počas života zažije vojnu. V týchto dňoch sme svedkami, ako sa nepredstaviteľné mení na každodennosť. Utrpenie, existenciálny strach, neprítomnosť istoty bezpečia, ale aj solidarita, zomknutie medzinárodného spoločenstva v snahe pomôcť obetiam krvavej agresie sú takmer nepretržite v mysliach ľudí. Čo znamená vojna a aké má dosahy a súvislosti? Historička Margaret MacMillan o nej napísala knihu, ktorú je potrebné prečítať.

Robí mi starosti, že dnes čoraz častejšie hovoríme o možnosti vojny, čím vzniká atmosféra prípravy na ňu,“ (1) povedala Margaret MacMillan v rozhovore pre Denník N dňa 8. 12. 2021. Spätne sa tieto slová javia zlovestne predvídavé, no ako renomovaná historička presne vedela, o čom hovorila. Len pár týždňov od vydania knihy Vojna s podtitulom Ako nás formoval konflikt sme svedkami situácie, keď sa úvahy o možnej invázii Ruska na Ukrajinu premenili na krutú realitu, a kniha tak získava naliehavosť a aktuálnosť, hoci ide o štúdie historických konfliktov. MacMillan prednáša na univerzitách v Toronte a Oxforde a je rešpektovanou znalkyňou dejín 19. a 20. storočia a tiež odborníčkou na dejiny britského impéria.

Hoci sme v súčasnosti zavalení informáciami o vojne na Ukrajine, predsa len je dôležité prečítať si knihu Margaret MacMillan, pretože ponúka pohľad presahujúci naše emocionálne reakcie a tiež vysvetľuje javy, ktoré by sme aj za iných, oveľa priaznivejších, okolností prehliadali. Podrobne nás sprevádza rôznymi aspektami ozbrojených konfliktov, a aj keď ide o ťažké témy, jej erudovanosť a zároveň prístupný štýl písania zaujmú už od prvej kapitoly. Mimochodom, posledná kapitola nesie názov Vojna v našich spomienkach a predstavách a je to práve to, čo v súčasnosti žijeme, čo bude formovať naše vlastné spomienky a predstavy.

Príprava, priebeh aj výsledky vojen mali vždy zásadné dôsledky pre politické usporiadanie sveta. Nejde pritom len o prepisovanie hraníc, ale aj vplyv na výmenu elít, prípadne potvrdenie ich vplyvu. Hoci sa zdá, že Západ podľahol predstave, že prirodzenou situáciou v európskom usporiadaní je mier, ozveny predchádzajúcich vojen nájdeme vo viacerých oblastiach života: v jazyku, geografii, detských hrách, migrácii, v kultúre atď. Hneď v úvode MacMillan upriamuje pozornosť na fakt, že hoci ľudia bežne uvažujú o vojne v pojmoch násilia a utrpenia, v jadre sa nachádza organizovanosť, resp. rôzna miera organizovanosti armád a tiež iných účastníkov boja (napr. zapojenie civilného obyvateľstva).

Vojna si takisto vyžaduje značnú mobilizáciu zdrojov od ekonomických cez poľnohospodárske, logistické, priemyselné, zdravotné a ďalšie. V dôsledku vojen potom v minulosti dochádzalo aj k rôznym inováciám, predovšetkým technologickým (rozvoj nových materiálov, technických a vedeckých postupov) alebo zdravotným (objavy nových liekov). Všetky aspekty, o ktorých píše, neustále dokladá príkladmi, od rímskych čias cez stredovek, novovek až po prvú a druhú svetovú vojnu, príležitostne aj z neskorších konfliktov.

Vojna má priamy dosah na civilné obyvateľstvo: nedostatok jedla, ničenie infraštruktúry, šírenie chorôb sú len niektoré závažné javy sprevádzajúce pohyb armád. Netreba zabúdať ani na podporu alebo odpor obyvateľstva k dianiu. Ľudia si vyhľadávajú informácie na to, aby si vytvorili názor, kľúčovú úlohu tu potom zohráva propaganda. Traumatické spomienky budú obyvateľstvo sprevádzať ešte dlho po skončení vojny, MacMillan tiež upozorňuje, že ľudia vedia byť aj v ohrození pozoruhodne odolní a snažia sa prežiť v podmienkach, ktoré nám pripadajú nemysliteľné.

Na záver uvediem citáciu, ktorá opisuje pocity ľudí zúčastňujúcich sa na bojoch. Presne to totiž v súčasnosti zažívajú Ukrajinci:

Všetky výpovede ľudí, ktorí zažili boje, spája jedna vec – strach. Nielen strach zo zranenia či smrti, ale aj strach z toho, že neobstoja v skúške vojnou, že spanikária alebo že sa zachovajú nesprávne.“ (s. 190)


(1) https://dennikn.sk/2634805/margaret-macmillan-stal...


Margaret MacMillan: Vojna. Ako nás formoval konflikt

Preklad: Martin Sliz

N Press, 2021

Zobraziť diskusiu (0)

Vojna. Ako nás formoval konflikt

Vojna. Ako nás formoval konflikt

MacMillan Margaret

Je mier iba anomáliou? Autorka Margaret MacMillan ponúka provokatívnu perspektívu založenú na tvrdení, že vojna predstavuje elementárnu súčasť ľudského bytia.

Kúpiť za 15,21 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.