Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Jeden deň v živote Marlona Zajda

Zajačik Marlon sa jedného dňa zamiluje. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby sa nezamiloval do zajačika Kamila. Ak sa chcú zobrať a žiť spolu večne, musia pomocou svojich zvieracích kamarátov poraziť úhlavného zloducha – neznášanlivosť. Knihu preslávil John Oliver a odohráva sa v USA. Teraz sa zajačik Marlon presťahoval na Slovensko, kde to nemajú páry rovnakého pohlavia o nič jednoduchšie. Podporte knihu v kampani na Start Labe.

Dobrodružstvo Marlona Zajda vyšlo prvýkrát v roku 2018 v Amerike pod záštitou moderátora známej show Last Week Tonight Johna Olivera. V pôvodnom príbehu bol zajac menom Marlon Bundo domácim miláčikom bývalého konzervatívneho viceprezidenta Mikea Pencea a v príbehu sa musel vyrovnať so zákonnými prekážkami Spojených štátov.

Keďže registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia nemajú na ružiach ustlané ani u nás, rozhodli sme sa jeho príbeh preniesť aj do slovenského kontextu: Marlon sa z Bieleho domu presťahoval pod Bratislavský hrad a jeho dedkom sa stal Boris Zajkollár, a ak si chce Marlon vziať svoju lásku Kamila, musí sa postaviť Milanovi Neprajniakovi, ktorý skutočne nikomu nič nepraje. Ako sa však píše v knihe, Neprajniakovia sú len dočasní, láska je večná. A táto rozprávka pre deti i dospelých to znovu potvrdzuje.

Kniha vychádza s krásnymi ilustráciami renomovaného výtvarníka E. G. Kellera. Do slovenčiny ju preložil Tomáš Hučko.

Hlavným cieľom knihy, slovami jedného z jej hrdinov psíka Uja Labku, je ukázať deťom, že je v poriadku byť iný. Pretože byť iný znamená aj byť výnimočný. A je jedno, či ľúbite zajačika alebo zajačicu.

Príbeh zabaví aj dospelých, ktorí v príbehu možno spoznajú nejednu postavu slovenského neprajného prostredia.

Hoci podobnosť všetkých postáv knihy so skutočnými osobami je, samozrejme, úplne náhodná.



Knihu môžete podporiť na tomto linku:

https://www.startlab.sk/projekty/1717-marlon-zajdo...

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Tá bolesť ťa prejde

Tá bolesť ťa prejde

Mia Žureková

Červené svetlá, džez, drinky a dvaja ľudia, ktorých k sebe pritiahla nevysvetliteľná sila a spojilo tajomstvo s fatálnymi následkami. Kto je ona a kto je on? Ich puto nemá obdoby, no speje k bodu, pred ktorým by mal každý zutekať. V tejto novele však Mia Žureková nesmierne citlivo, občas kruto cynicky, no najmä veľmi ľudsky ukazuje, že kto nechce zažiť bolesti priateľstva, nemá právo ani na jeho radosti. V denníkových zápiskoch vo forme listov okamžite strhne čitateľa do silného prúdu málo viditeľných vychýlení duše, tela, vzťahov i spoločnosti, v ktorej dnes žijeme a pre ktorú je skratka LGBT niekedy ešte stále tabu.

Arturo Bandini, Arturo Bandini

Recenzie

Arturo Bandini, Arturo Bandini

Arturo Bandini, Arturo Bandini, Arturo Bandini, Arturo Bandini, Arturo Bandini, Arturo Bandini, Arturo Bandini, John Fante.