Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Jediné dievča na svete

Zimomravý príbeh psychického utrpenia malého dievčatka v umelej rodine. Provinčná usadlosť uzavretá pred okolitým svetom, v akom si slobodomurársky otec pestuje svoj živý sen o nadčloveku. Chce sa dostať ďalej ako nacisti, túži presiahnuť hranice reality a prizmou mágie ovládnuť tvárny život bezbranného dieťaťa.

Meno Maude Julien je na našom knižnom trhu prakticky neznáme. Autorka je renomovaná psychoterapeutka, ktorá má svoju profesiu podloženú niekoľkými doktorátmi. Jadro jej práce je reprezentované v podmanivej autobiografii o detstve vo väzení instantnej rodiny, kde aj matka je len produktom zvrátenej mysle a jej misiou je servilne vychovávať dokonalú dcéru.

Úvod knihy Jediné dievča na svete odkrýva bežné pohľady dieťaťa na každodenný život v honosnom sídle. Rodičia jej ponúkajú cenzurované rozptýlenie, no zakazujú jej pôžitok a lásku. Objavovanie citov je zahatané prísnou výchovou despotického otca. Ten sa po druhej svetovej vojne usiluje naživo interpretovať myšlienku odolného a všestranného človeka imúnneho voči dynamike okolia. Pod oknami zámku na severe Francúzka zatiaľ žije ulica svojimi každodennými problémami. Maude sa v detstve nedokáže dokonale brániť, pretože imituje striktne ohraničenú výchovu. Slepo počúva príkazy, až kým jej vlastná vôľa k poznaniu neotvorí oči a neprinúti ju túžiť po svete, aký pozná len z vybranej kultúry. Najbezpečnejším spôsobom úniku sú otázky s vlastnými odpoveďami.

Kafkova Premena v nej vyvoláva úzkosť, keď sa sama dokáže pripodobniť k chrobákovi bezbranne ležiacemu na svojom chrbte. Nedokáže sa obrátiť, postaviť na vlastné nohy a odísť. Literárny ideál však vidí v Edmondovi Dantésovi, ústrednej postave Dumasovho románu - Gróf Monte - Christo. Ten strávil, vďaka neprávosti, vo väzení dlhých štrnásť rokov. Pre expanzívny talent mysle sa knižné vzory túžia adaptovať do skutočnej podoby dospelej Maude Julien a to jej osvetľuje vôľu k poznaniu a úteku. To nesmie.

Musí ovládať všetko. Vlastné myšlienky zovreté v chápadlách striedmosti, remeselne dokonalú hru na hudobné nástroje, svetové jazyky, matematiku, telekinézu. Predovšetkým musí obratne dusiť emócie brániace krutému otcovi v zdanlivo osvietenom posolstve. Chce sa v očiach svojej dcéry vidieť ako učiteľ a majster. Večná reinkarnácia do historických osobností mu, podľa jeho slov, zabezpečuje nesmrteľnosť. Svoj všestranný talent však dokáže odhaliť len pri popíjaní kvalitného alkoholu - i to len verbálne. Pochybovanie je základnou surovinou na ceste za slobodou, aká má zatiaľ len abstraktné tvary. Fyzický tvar otca sa časom začína deformovať, aby tak postupne ventiloval psychický tlak v zvrátenej domácnosti z akej večne vystupujú nočné mory. Slúžiace osadenstvo domu evokuje bezduchých, chladných a brutálnych posluhovačov v gotických románoch, akí slepo počúvajú svojho démonického majstra a ich úlohou je prehlbovať beznádej.

Atmosféra citovej otupenosti nachádza vzdialené príbuzenstvo vo filmovej estetike gréckeho režiséra Yorgosa Lanthimosa. Poetika filmov Kynodontas (2009), The Lobster (2015), The Killing of a Sacred Deer (2017) sonduje beznádejnú plochosť medziľudských vzťahov, kde symbolika krvi má bližšie k vykúpeniu ako k smrti.

Zobraziť diskusiu (0)

Jediné dievča na svete

Jediné dievča na svete

Maude Julien

Rozprávanie o nádeji a obrovskej odvahe Jediné dievča na svete nám ukazuje, ako nás sebadôvera a počúvanie hlasu vlastného srdca môže zachrániť aj z tých najkrutejších podmienok.

Kúpiť za 13,50 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.