Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Jesenná ponuka z vydavateľstva Artforum

Jeseň ani zima 2020 nebudú chudobné na dobré knihy. A až deväť z nich nájdete v edičnom pláne vydavateľstva Artforum. Nechýbajú silné zahraničné mená ako Milan Kundera, Olga Tokarczuk, David Grossman, ale aj známi domáci autori ako Pavol Rankov či Ján Štrasser.

SEPTEMBER

Milan Kundera: Sviatok bezvýznamnosti

preklad: Elena Flašková

redakcia: Viktor Suchý

grafický dizajn: Marek Kianička

Sviatok bezvýznamnosti je ako náhodné stretnutie Sartra s Fellinim. Nepotrebujú veľa slov, všetkému rozumejú. Rozsahom útly, no obsahom hutný román je príbehom štyroch priateľov v súčasnom Paríži. Nebude to čítanie a premýšľanie patetické, skôr vecné, a najmä úsmevné. Úsmev môže byť ironický, no určite nie cynický. Lebo pristupovať k vážnym veciam s humorom je dar, ktorým Milan Kundera oplýva a má ho na rozdávanie.


Lukáš Cabala: Satori v Trenčíne

ilustrácie: Anna Cima

redakcia: Ján Púček

grafický dizajn: Peter Gála

Trenčín ne-Trenčín v akejsi neurčitej budúcej súčasnosti. Metro. Masy. Mrakodrapy. Leží toto mesto len v hlave autora? Alebo je skutočné? Ktovie. Žije v ňom Vincent, ktorý nehľadá lásku, no napriek tomu mu vstúpi do života. Zvláštna. Krehká.

Satori v Trenčíne, to je najmä neskrývaný pôžitok z rozprávania príbehu, je to palindróm, ktorý sa číta rovnako odpredu i odzadu a pritom zakaždým (zrkadlovo) inak. Lukáš Cabala stvoril magický svet, ktorý nie je iný než ten skutočný. A napriek tomu ho – obklopení známymi vecami, známymi postavami, známymi piesňami – vôbec nespoznávame. Príbeh svojimi ilustráciami výtvarne sprevádza Anna Cima, česká spisovateľka a ilustrátorka žijúca v Tokiu.


Mark Forsyth: Neznáme neznáme

preklad: Ema Mojžišová

redakcia: Zuzana Mojžišová

grafický dizajn: Marek Kianička

Vraví sa: povedz mi, čo čítaš, a ja ti poviem, kto si. Britský esejista Mark Forsyth, náruživý čitateľ a vášnivý návštevník miest, kde sa predávajú knihy, to úslovie posúva o kúsok ďalej: Poviem ti, ako som našiel tie najbáječnejšie literárne poklady, a ty ma budeš nasledovať, nájdeš ich tiež a potom ti už nebudem musieť hovoriť, kto si, lebo to sám budeš vedieť. Pár strán, britský humor a ohromná poklona nielen knižkám, ale aj dobrým kníhkupectvám. Takým, kde nájdeme poklady.

Kniha vychádza v rámci osláv 30 rokov kníhkupectva Artforum a zároveň ako prvá kniha novej edície MHD. Edícia zameraná na eseje v malom vreckovom formáte predstaví texty, ktoré prinesú dobrodružstvo myslenia pre zaneprázdnených. Edíciu otvárame špeciálnym vydaním tejto knihy - s dvomi verziami obálok.


Olga Tokarczuk: Stratená duša

ilustrácie: Joanna Concejo

preklad: Karol Chmel

Prvá kniha nobelistky Olgy Tokarczukovej, ktorá prehovára k čitateľovi nielen slovami, ale aj obrázkami. Ilustrátorka Joanna Concejo k jej textu vytvorila paralelný príbeh ukrytý v obrazoch. Vznikol picturebook ‒ kniha, ktorá rozvíja pred čitateľom príbeh vo forme stručného a výstižného textu a podmanivých celostránkových ilustrácií. Hlboko dojemná kniha o čakaní, trpezlivosti a všímavosti. Výnimočne krásny knižný zážitok.


OKTÓBER

Pavol Rankov: Princezné a princovia

ilustrácie: Shino Dono

redakcia: Zuzana Mojžišová

grafický dizajn: Rado Bielený

Vieš, kam až nás môžu doviesť hlúposť a hádky? A vieš, koľko neplechy môžu spôsobiť začiatočné písmená v slovách a koľko odvahy treba, aby sa kráľovstvo tých nepliech zbavilo? A vieš, aké je to niekedy ťažké s odpúšťaním, alebo to, že aj múdri sa niekedy mýlia? Alebo že láska a priateľstvo medzi ľuďmi sú naj-naj-naj? Nevieš? Tak si prečítaj túto knižku a dozvieš sa. Bude to napínavé.

Bývajú klasické rozprávky s ježibabami a kráľovstvami; bývajú moderné s robotmi či telefónmi; Rankovove rozprávky nie sú ani také, ani také. Stoja niekde na pomedzí a veľmi im to tam svedčí. Ich hlavné postavy – samé princezné a princovia – pochádzajú zo sveta klasického, ale zahalené sú moderným literárnym rozprávačstvom a vystužené náručami láskavého humoru.


Hans von Lehndorff: Východopruský denník. Zápisky lekára z rokov 1945 – 1947

redakcia: Zuzana Mojžišová

grafický dizajn: Peter Gála

Východné Prusko, ríšska exkláva. Čo sa začalo v roku 1939, má byť o pár mesiacov skončené. Našťastie. Utopené v krvi, popole a rumoviskách. Sovietska armáda sedí na víťaznom koni, tiahne na západ, valcuje, správa sa kruto k nepriateľským vojakom aj k domorodým civilistom. Nemec je pre ňu synonymom nacistu, bohatstvo jej kľaje oči. Vojna je šialený ľudský vynález, stroj na výrobu šialených zástupov. Strach je zlý kumpán, hlad ešte horší radca. Hans von Lehndorff pred nás z neobvyklej strany stavia nástojčivé, podrobné a celkom autentické obrazy všetkého toho besnenia a jeho ničivých dôsledkov. Žiaľ, nie je to fikcia; je to literatúra faktu.


David Grossman: Život sa so mnou pohráva

preklad: Silvia Singer

redakcia: Zuzana Mojžišová

knižný dizajn: Mária Rojko

Nový Grossmanov román je rodinnou drámou ‒ príbehom troch generácií silných žien. Temné udalosti z minulosti otrávili ich vzájomné vzťahy a zaviedli ich neúprosne späť. Vydávajú sa spolu na cestu na ostrov Goli otok pri chorvátskom pobreží. Dnes deväťdesiatročná Vera tu strávila tri roky v krutom politickom väzení za Titovho režimu v 50. rokoch, keď odmietla zradiť svojho manžela Miloša, neprávom obvineného z vlastizrady.

Román vychádza ako desiata kniha edície -klad, zameranej na kvalitné preklady súčasnej beletrie.


NOVEMBER

Ján Štrasser, Jozef Hašto: Slovo blázon nepoužívam

redakcia: Zuzana Mojžišová

grafický dizajn: Martin Mistrík

Ján Štrasser sa stretával s Jozefom Haštom od októbra 2019 do marca 2020. Polrok ich spoločných rozhovorov je zaznamenaný v tejto knihe. Spoznáte v nej doktora Jozefa Hašta, významného odborníka na ľudskú dušu a terapeuta jej problémov, ale zároveň Jozefa Hašta ‒ človeka z mäsa a kostí, aktívneho občana, bytostného demokrata a mysliteľa hlboko reflektujúceho problémy sveta, v ktorom žijeme.

„Ľudia ako doktor Jozef Hašto sú a vyzerá to tak, že ešte dlho budú na Slovensku v menšine. Dokonca vo výraznej menšine. Tým väčšmi si zaslúžia, aby o nich vedela väčšina. Výrazná väčšina. Môžu, ba mali by byť pre ňu obohatením a životnou inšpiráciou.“ (Ján Štrasser)


Vojtěch Matocha: Prašina 3. Biela komnata

ilustrácia: Karel Osoha

preklad: Marta Maňáková

redakcia: Zuzana Mojžišová

Tretia a záverečná časť série napínavých dobrodružstiev pre mládež z prostredia zvláštnej pražskej štvrte s názvom Prašina. Vojtěch Matocha (1989) vyštudoval matematiku. Dnes vyvíja softvér pre mobilné telefóny a píše romány pre mládež. Bol skautským vedúcim, zúčastnil sa na niekoľkých literárnych súťažiach a prvý diel Prašiny bol jeho literárnou prvotinou. Získal nomináciu na cenu Magnesia Litera, nomináciu na cenu Zlatá stuha a Cenu Jiřího Ortena. Temné ilustrácie plné atmosféry od Karla Osohu získali Prašine ocenenie Nejkrásnější ilustrované knihy podle projektu Czech Illustrators 2018. Podľa knižnej série vzniká aj film s plánovanou premiérou v roku 2021.




Vydanie kníh Satori v Trenčíne, Východopruský denník, Princezné a princovia, Život sa so mnou pohráva a Slovo blázon nepoužívam z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Vydanie knihy Neznáme neznáme podporila Nadácia mesta Bratislavy.

Ďakujeme.

Zobraziť diskusiu (0)

Sviatok bezvýznamnosti

Sviatok bezvýznamnosti

Milan Kundera

Ramon by si rád pozrel Chagallovu výstavu, ale nechce sa mu stáť v nekonečnom rade. Charles čítal Spomienky Nikitu Chruščova, vŕtajú mu v hlave a sníva o hre pre bábkové divadlo. Caliban je nezamestnaný herec očarený cudnosťou mladej Portugalky, ktorú stretol na narodeninovej oslave. Alaina vzrušujú odhalené pupky parížskych dievčat a myslí pritom na svoju matku.

Kúpiť za 12,00 €

Satori v Trenčíne

Satori v Trenčíne

Lukáš Cabala

Trenčín v akejsi neurčitej budúcej súčasnosti. Metro. Masy. Mrakodrapy. Leží toto mesto len v hlave autora? Alebo je skutočné? Ktovie. Žije v ňom Vincent, ktorý nehľadá lásku, no napriek tomu mu vstúpi do života. Zvláštna. Krehká. Mladá fyzioterapeutka Klára, ktorá mu veľmi pripomína masérku zo Sorrentinovho filmu. Možno si to neprizná ani sám pred sebou, no toto dievča zatrasie jeho každodennosťou. Je to zrejmé. A jasné. Láska. Skutočná, aj keď vymyslená, fiktívna, hoci ozajstná, prežitá, aj keď iba napísaná.

Kúpiť za 11,90 €

Stratená duša

Stratená duša

O. Tokarczuk, J. Concejo

Bol raz jeden človek, ktorý veľa pracoval, žil veľmi rýchlo a svoju dušu nechal niekde ďaleko za sebou. Spal, jedol, pracoval, šoféroval auto a dokonca hral tenis... Niekedy mal však dojem, že svet okolo neho je príliš plochý, akoby sa pohyboval po hladkom hárku poznámkového bloku, hárku štvorčekového papiera.

Kúpiť za 12,00 €

Neznáme neznáme

Neznáme neznáme

Mark Forsyth

Vraví sa: povedz mi, čo čítaš, a ja ti poviem, kto si. Britský esejista Mark Forsyth, náruživý čitateľ a vášnivý návštevník miest, kde sa predávajú knihy, to úslovie posúva o kúsok ďalej: Poviem ti, ako som našiel tie najbáječnejšie literárne poklady, a ty ma budeš nasledovať, nájdeš ich tiež a potom ti už nebudem musieť hovoriť, kto si, lebo to sám budeš vedieť.

Kúpiť za 3,90 €

Život sa so mnou pohráva

Život sa so mnou pohráva

David Grossman

Príbeh o rane, ktorá sa prenáša z generácie na generáciu, o desivej sile tajomstva, aj o láske, čo nevyhasína ani roky potom, keď milovaný už nežije. Príbeh o odvahe, opustenom materstve, o rodičovskej voľbe a jej dôsledkoch... o hriechoch otcov, v tomto prípade aj matiek.

Kúpiť za 14,00 €

Podobný obsah

Ediční plány nakladatelství Host, Argo a Paseka

Správy

Ediční plány nakladatelství Host, Argo a Paseka

Prolistujte si pár edičáků, které jsme pro vás shromáždili na jedno místo. Je to vlastně takový pohled do budoucnosti. Uvidíte věci, které se na 99,9 % uskuteční, protože už jsou v zásadě připraveny nebo se zrovna dodělávají. Není to věštba – takhle se to prostě stane.

Edičný plán vydavateľstva BRAK

Správy

Edičný plán vydavateľstva BRAK

Vydavateľstvo BRAK vzniklo v roku 2015, keď vydalo vôbec prvý zahraničný preklad picture booku Vojna, ktorá zmenila Rondo od Romany Romanyšyn a Andrija Lesiva, oceneného prestížnou Ragazzi Award na Medzinárodnom veľtrhu detskej knihy v Bologni. Neskôr sa pridali pozoruhodné zahraničné tituly ako zbierky próz ukrajinských spisovateľov Tarasa Prochaska a Serhija Žadana, ilustrovaný výber poviedok Franza Kafku, preklad významného komiksu Maus od Arta Spiegelmana, knihy Nostalgia a Solenoid od rumunského autora a ašpiranta na Nobelovu cenu Mirceu Cărtărescu, Walden alebo Život v lese či knihy súčasnej arabskej literatúry v edícii Dezorient express.

Tam, kde číha vlk

Recenzie

Tam, kde číha vlk

Matka sa zrodí spoločne s dieťaťom. Nie pred ním, nie po ňom – narodia sa naraz. Matka plače dojatím a úľavou, dieťa víta život. Časom sa všetko mení – pocity, potreby, vzťahy. Aj najväčšia istota podlieha vývoju, život sa premení na oázu úvah bez odpovedí. Obdobne sa zrodili a menili aj Lilach a Adam, matka a syn, ústredné postavy knihy Tam, kde číha vlk od spisovateľky Ajelet Gundar-Gošen v preklade Michala Vlka.