Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Tam, kde číha vlk

Matka sa zrodí spoločne s dieťaťom. Nie pred ním, nie po ňom – narodia sa naraz. Matka plače dojatím a úľavou, dieťa víta život. Časom sa všetko mení – pocity, potreby, vzťahy. Aj najväčšia istota podlieha vývoju, život sa premení na oázu úvah bez odpovedí. Obdobne sa zrodili a menili aj Lilach a Adam, matka a syn, ústredné postavy knihy Tam, kde číha vlk od spisovateľky Ajelet Gundar-Gošen v preklade Michala Vlka.

Z rodinnej idyly zostanú len čriepky
Lilach, Michael a Adam žijú spoločne v Silicon Valley. Lilach a Michael sa narodili v Izraeli, Adam v Amerike. Trojčlenná rodina žije úspešný a pekný život. Neistota, strach a pochybnosti sa do ich života vkradnú v deň, keď na večierku záhadne zomrie Adamov spolužiak Džamal.

Náhle úmrtie mladého človeka takmer vždy vyvoláva podozrenie a otázky. Čo sa stalo? Alebo inak: Prečo sa mu to stalo? Príbeh však neopisuje policajné vyšetrovanie chlapcovej smrti, krok za krokom, dôkaz za dôkazom, ale život Lilach a jej rodiny, ktorú tá udalosť bez varovania zasiahla a zmietla.

Tak, kde číha vlk?
Lilach je úprimná, miestami úzkostná, neistá, napriek všetkému racionálne zmýšľajúca žena. Komfortný život v Amerike utlmil mieru jej bolesti a strachu, ktorý nadobudla v Izraeli, a zároveň zmiernil jej ostražitosť voči životu. Rola matky jej svedčí a aj to o sebe vie. Hrdo sa s nami delí o spoločné chvíle s Adamom, o to, aký majú vzťah, ako svojho syna ľúbi a ako dôverne ho pozná – ona vie, aký je. Pevne zatiahnuté nitky jej presvedčenia postupne prešívajú ďalšie vlákna príbehu, ktoré pútavo zneisťujú nielen Lilach, ale aj nás, čitateľky a čitateľov.

Adamova mama sa umára v úvahách, že viera v presvedčenie o poznateľnosti vlastného života je prchká a márnivá. Verím jej každú vetu a emóciu. Beriem ju ako svoju. Cítim v žalúdku nervozitu matky, ktorá sa bojí o život a osud syna. Cítim jej sklamanie, zranenia, tie dotieravé pocity, že takto vie trpieť iba matka žijúca v snových predstavách a opojnom pocite, že pozná svoje dieťa a jej dieťa je iné.

Tam, kde číha vlk je v prvom rade silný príbeh matky, ktorá je pripravená klásť synovi otázky, ale už menej znášať odpovede – čeliť tomu, akým je v skutočnosti rodičom a jej syn človekom. A akým vlastne? Kniha odkrýva komplikované rodinné vzťahy, kultúrne rozdiely medzi krajinami a náboženstvami a tiež odkaz, že matka trpí vždy najviac. Minimálne preto, že o tom nehovorí nahlas.

Ajelet Gundar-Gošen: Tam, kde číha vlk

Preklad: Michal Vlk

Artforum, 2023

Zobraziť diskusiu (0)

Tam, kde číha vlk

Tam, kde číha vlk

Gundar-Gošen Ajelet

Lilach Schuster sa pred sedemnástimi rokmi presťahovala do Silicon Valley a spolu s úspešným manželom Michaelom a šikovným a nadaným synom Adamom žijú pohodlný život vo veľkom dome s bazénom. Všetko vyzerá dokonale, až kým na školskom večierku skolabuje a zomrie Adamov spolužiak Džamál Jones.

Kúpiť za 15,21 €

Podobný obsah

Ukážka z knihy Simon od Narine Abgarian

Ukážka z knihy Simon od Narine Abgarian

Narine Abgarian, Katarína Strelková

V malom arménskom meste zomrel miestny murár Simon. Patril k váženým a obľúbeným občanom mestečka Berd, známy však bol aj svojimi nespočetnými ľúbostnými aférami. Na poslednej ceste ho odprevádzajú všetky jeho milované. Každej zanechal nejaký dar a spomienku na veľkú lásku. A každá má svoj príbeh. Simon od Narine Abgarian je síce pomenovaný po mužovi, no rozpráva príbehy štyroch pozoruhodných žien. Abgarian s neochvejnou úprimnosťou a jemným humorom zobrazuje premenu svojich ženských postáv na pozadí tráum 20. storočia: arménskej genocídy, občianskej vojny, dvoch svetových vojen a sovietskej moci. Silný príbeh o silných ženách napísala autorka magického románu Z neba spadli tri jablká na vrchole svojich tvorivých síl. Simon je hrejivý román: tragikomický, ale aj plný nesmiernej láskavosti a dobra. Je hlavne o láske – tej, ktorá je často nedosiahnuteľná, ale keď ju raz človek nájde, ostane mu na celý život.

Z neba spadli tri jablká

Recenzie

Z neba spadli tri jablká

Na vydavateľskú činnosť legendárneho bratislavského Artfora je prosto spoľahnutie. K jubilejnému tridsiatemu výročiu na Kozej sa mi z ich utešene sa rozrastajúceho portfólia podarilo vyloviť ďalšiu jagavú autorskú perličku. Ide o arménsku spisovateľku píšucu po rusky Narine Abgarian. V edícii -klad jej vyšiel útly román s pôvabným názvom Z neba spadli tri jablká, ktorý do slovenčiny preložila Zuzana Bujačková a sú v ňom použité ilustrácie od Františka Hűbela.

Muž

Recenzie

Muž

Muž – jedno slovo, tri písmená a mnoho významov. Pod týmto na prvý pohľad jednoduchým názvom sa skrýva debut autora či autorky so pseudonymom Ester Weissová-Fekete. V stručnosti ide o prózu o vzťahoch, v ktorých sa balansuje medzi bielym a čiernym, čiže dobrým a zlým, podobne ako nám to evokuje samotné meno autora alebo autorky, ktoré si zvolil(a) (weiss – z nemčiny, biely; fekete – z maďarčiny, čierny).