Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Jidáš

Jeden zo základných kameňov súčasnej izraelskej tvorby. Mimoriadne plodný autor. Mierový aktivista, ktorý sa zasadzuje o diplomatické riešenie židovsko-arabského konfliktu. Večný kandidát na Nobelovu cenu za literatúru. Tým všetkým je dnes už legendárny Amos Oz, ktorý má aj u nás pomerne značnú skupinu priaznivcov, nakoľko pravidelne vychádza v dobrých obojjazyčných prekladoch. Naposledy mu vyšla novinka v českej Paseke. Má názov Jidáš, perfektný spoločný preklad na nej predviedli Lenka Bukovská s Marianou Fisher a v autorovej rozsiahlej bibliografii sa môže smelo zaradiť na tie najvyššie kvalitatívne pozície.

Sme v Jeruzaleme na prelome 50-tych a 60-tych rokov. Uplynula zhruba dekáda od vzniku štátu Izrael. Jeho búrlivý zrod má za následok stav trvalého ohrozenia. Vidina stáleho mieru medzi Židmi a Arabmi sa rozplynula ako para nad hrncom.

Práve v tomto období je Šmuel Aš z existenčných dôvodov donútený zanechať štúdium na univerzite. Za malý plat, stravu a ubytovanie prijíma prácu opatrovateľa v dome na kraji Jeruzalema. V prvom rade má fungovať ako spoločník invalidného pána Walda, ktorý patrí k tým, čo mali na založení štátu svoj nezanedbateľný podiel. Spolu vedú nekonečné debaty, kde Šmuel vystupuje raz ako pasívny poslucháč, inokedy ako aktívny oponent. Bizarnú dvojicu dopĺňa záhadná a neprístupná Atalja, ktorej osobnosť Šmuela stále viac a viac fascinuje a priťahuje.

Oz na tomto zvláštnom trojuholníku rozohráva úžasnú, komorne ladenú partiu, zachytávajúcu pohnuté okolnosti vzniku novej židovskej domoviny a jej kontroverzné postavenie v blízkovýchodnom spoločenstve. Z neraz protichodných perspektív autor nazerá na oprávnenosť či neoprávnenosť spôsobu, akým moderný židovský štát vznikol a na ďalšie následky, ktoré z toho dlhodobo plynú.

Do obdivuhodne vyrovnaného textu sa premietajú najrôznejšie úvahy o politike, histórii i filozofii. Vo viacerých rovinách Oz s veľkou vervou analyzuje i rozporuplnú povahu viery. Ponúka provokatívne pohľady nielen na tragickú osobu Judáša, ale na všetky tri monoteistické ideológie. Skúma ich spoločné korene a vzájomné, v podstate úplne absurdné konflikty. Dáva ich do kontrastu s ideológiami čisto ateistickými, aby nakoniec prišiel na to, že úplná a spravodlivá náprava sveta aj tak nie je možná ani podľa jednej z nich.

Rozprávanie sa asi aj preto nesie v svojskom pokojnom tempe, ktoré akoby odrážalo autorovo zmierenie sa so stavom vecí či akúsi krehkú rovnováhu medzi osobnou revoltou a skúsenosťami nadobudnutým vnútorným pokojom. Sú tu brilantne zachytené veľké historické udalosti a ich dopad na jednotlivcov. Sú tu originálne vykreslené individuality, ktoré mali zásadný vplyv na veľké historické udalosti. Je to do hĺbky prekomponované, citlivé a mnohovravné meditovanie nad ľudským údelom, ktoré ponúka ideovo veľmi pestrý, dojímavý a miestami až vyložene spirituálny zážitok.

Jidáš je originálne dielko, prinášajúce neopozerané pohľady na viaceré zásadné témy. Zdobí ho silný humanizmus a myšlienková uhrančivosť. Amos Oz ním len potvrdzuje svoj zaslúžený kultový status a neoddiskutovateľnú príslušnosť k svetovej autorskej extratriede.

Amos Oz: Jidáš

Vydal: Paseka 2016

Preklad: Lenka Bukovská a Mariana Fisher

256 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Jidáš

Jidáš

Amos Oz

Príbeh o túžbe, osamelosti a zrade a súčasne obraz nepokojného Izraela prelomu 50. a 60. rokov. Kniha vyšla v takmer tridsiatich jazykoch a je jedným z najpôsobivejších Ozových diel. Dvadsaťpäťročný Šmuel Aš je donútený prerušiť štúdium na univerzite a v domčeku na kraji Jeruzalema robí za ubytovanie a stravu spoločnosť chromému pánovi Waldovi, s ktorým vedie debaty o histórii a politike.

Kúpiť za 10,17 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.