Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Július Satinský: Čo robíme v prvých dňoch okupácie

Sedemnásť rokov písal na stroji, ilustroval a vydával Július Satinský časopis Gundžovník. Vydal vždy dva exempláre, jeden posielal do Ameriky a jeden do Švajčiarska svojim švagrom, ktorí v šesťdesiatych rokoch zo Slovenska emigrovali a takýmto svojským spôsobom im zvestoval, čo sa deje v rodine aj v celej krajine. Po päťdesiatich rokoch sa tento Satinského výstrelok môže stať dôležitým dokumentom doby. Gundžovníky zozbierala jeho dcéra Lucia Molnár Satinská a novembri vyjdú v dvoch veľkých zväzkoch vo vydavateľstve Slovart.


Július Satinský

Gundžovníky

vychádza 7.11.2018

Slovart

Zobraziť diskusiu (0)

Gundžovníky

Gundžovníky

Július Satinský

Július Satinský bol vášnivým pisateľom listov. Korešpondoval si počas svojho života so slávnymi osobnosťami kultúrneho života, širokou rodinou aj s deťmi svojich známych. V 60. rokoch 20. storočia jeho švagrovia emigrovali zo Slovenska. Julo sa rozhodol udržiavať rodinné vzťahy pomocou vlastnoručne vyrábaného časopisu – Gundžovníka. Gundžovníky vyrábal poctivo od roku 1967 do roku 1984. Dochovalo sa 87 čísel. Chýba len prvý ročník, 1967. Časopisy majú kronikársky rozmer, informujú o dianí v Bratislave a v Československu. Zrkadlí sa v nich história jednej rodiny a jednej krajiny počas normalizácie opísaná originálnym pohľadom pozorovateľa z Dunajskej ulice, kde sa aj v týchto časoch zachoval ostrovček slobody. Julo texty písal na stroji a ručne ich ilustroval. Vychádzali v dvoch exemplároch, jeden smeroval do Ameriky, druhý do Švajčiarska.

Kúpiť za 33,92 €

Podobný obsah

Náš člověk aneb A. J. Fikry o knihách, které fakt nemusí

Náš člověk aneb A. J. Fikry o knihách, které fakt nemusí

Otevřel jsem knihu Příběhy opředený život A.J. Fikryho. A tam po pár stránkách našel tohle knihkupecké vyznání:

Od Kyjevské Rusi k Pussy Riot

Od Kyjevské Rusi k Pussy Riot

Martin C. Putna napsal knihu o souvislostech ruských dějin. Jaký div, že se z knihy stala událost a žádané zboží. Rus je v tancích zase za humny...

Flannery O´Connor: A násilní ho uchvacujú

Flannery O´Connor: A násilní ho uchvacujú

Koncom februára Artforum vydáva knihu americkej autorky Flannery O´Connorovej. Kúsok americkej južanskej gotiky ochutnajte už teraz: