Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Kam vedie Cesta

Cormac McCarthy patrí k veľkým menám americkej literatúry; jeho meno rezonuje rovnako ako názvy jeho diel, niektorých sfilmovaných: Všichni krásní koně, Dítě Boží, Tahle země není pro starý, Vlak Sunset Limited či Cesta. Práve posledný menovaný je založený na McCarthyho desiatom – postapokalyptickom – románe s rovnakým názvom, za ktorý v roku 2007 získal Pulitzerovu cenu. Tento rok prichádza Argo s tretím českým vydaním Cesty v preklade Jiřího Hrubého.

Konečně byla jasná křehkost všeho. Dávné problémy vyřešili nicota a noc.“ (s. 24)

Otec so synom putujú krajinou zdevastovanou neznámou katastrofou. Rastliny umierajú, suché stromy s hlasným pukotom padajú, keď k nim prenikne vietor alebo niektorý z častých požiarov. Zvieratá – okrem niekoľkých túlavých psov – zmizli. Voda je znečistená popolčekom padajúcim z oblohy. Blíži sa zima.

McCarthyho dvaja hrdinovia nemajú na výber. Ak chcú prežiť, musia sa vydať na cestu do južnejších častí toho, čo bolo pred katastrofou Spojenými štátmi americkými. Oblečení do handier a rozpadávajúcich sa topánok, s najnutnejšími vecami naloženými do nákupného vozíka s primontovaným spätným zrkadielkom a vybavení revolverom s poslednými dvomi nábojmi.

Cesta napriek svojmu zaradeniu do žánru post-apo nie je nositeľkou tradičných žánrových klišé. McCarthy svojich hrdinov nechráni ani pred najbrutálnejšími prejavmi (ne)ľudskosti, no do akčnejších pasáží a konfrontácií (o boji ani nemôže byť reč) sa púšťa len v nevyhnutných prípadoch; plnú pozornosť venuje vzťahu medzi otcom a synom. O to silnejšia je potom emócia, ktorá zo spomenutých pasáží plynie. Hĺbku a myšlienkový presah však textu dodávajú práve rozhovory, spoločná reflexia prežitého, synove otázky, úvahy o svete okolo neho a otcova snaha vyrovnať sa (navonok i vnútorne) s odpoveďami, ktoré mu vie poskytnúť.

Aké by bolo naše miesto vo svete po zániku civilizácie? Ostali ešte nejaké morálne zásady, keď neexistuje spoločnosť, ktorá by ich posúdila? Čo je v tomto svete správne a čo je už za hranicou? Môžeme sa spoľahnúť na vlastný sebaobraz? Existujú ešte ľudia, ktorí – ako to otec naučil syna – „nesú oheň“? Má zmysel uchovávať a hovoriť rozprávky, príbehy či fakty o svete, ktorý sa už nevráti? Má vôbec zmysel ďalej žiť?

Říkal si, že je možné i to, že v dějinách světa bylo víc trestu než zločinu, ale moc velká útěcha to nebyla.“ (s. 27)

Cesta je premýšľavou a intímnou reflexiou fungovania človeka. Nie ľudstva, na to je román príliš osobný. Ukazuje však rôzne možnosti a odbočky z jasného smeru, ktorým sa jednotlivec vytrhnutý zo spoločnosti môže vydať. Prostredníctvom kontrastu medzi vnímaním otca a syna – teda toho, kto zažil „starý svet“ a toho, kto pozná len ten „nový“ – kladie McCarthy často nepríjemné otázky, ktoré nezriedka ostávajú bez odpovede.

Vyznenie textu umocňuje i minimalistický štýl, ktorým je autor známy. Jednoduché vety, krátke odseky rámujúce epizódy zo života dvojice, do ktorých je text rozdelený namiesto kapitol, absencia mien, to všetko je odpoveďou na úvahy otca: keď zanikla väčšina vecí, ktoré jazyk pomenúval, aký je význam samotných slov?

Pokud on není slovem Božím, pak Bůh nikdy nepromluvil.“ (s. 10)

Pochmúrne vykreslenie putovania a situácie, v ktorých je život dvojice často v ohrození, môžu navodiť zdanie depresie a pesimistickej konečnosti všetkého. Výrazným protipólom tohto vyznenia je však práve nádej, ktorá v krátkych zábleskoch vyžaruje z otcovej lásky a nehy k synovi, jeho snaha odovzdať mu to najlepšie zo seba i zo spoločnosti, ktorá kedysi bola. Snaha vysvetliť dieťaťu Dobro a Zlo v rôznych podobách, zachrániť nevinnosť a mladé a najhoršími vlastnosťami spoločnosti (relatívne) nedotknuté videnie sveta, ktoré sa síce v priebehu deja postupne mení a dozrieva, zároveň si však stále uchováva tú dôležitú schopnosť niesť „oheň“ ďalej, to všetko nás núti zamyslieť sa nad zmyslom nášho miesta vo svete.

McCarthyho odkaz je nakoniec jasný. Cesta pokračuje ďalej, ale práve človek rozhoduje, kam.


Argo, 2019

Cormac McCarthy
Cesta
Preklad: Jiří Hrubý



Recenznú knihu poskytlo kníhkupectvo Kosmas.



Zobraziť diskusiu (0)

Cesta

Cesta

Cormac McCarthy

McCarthy v románu Cesta stroze a lapidárně líčí svět po globální katastrofě - přesně domýšlí jeho podobu i jednání přeživších ve světě, kde z někdejší civlilizace nezůstalo téměř nic. Děj Cesty tvoří putování otce a syna pustou, bezútěšnou krajinou, trvale zakrytou příkrovem mraků.

Kúpiť za 13,10 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.