Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Kde je Ester N?

Odpoveď poznáme, nachádza sa v SNG, kde v sobotu 9.3. prebehne aj jej uvedenie. Príbeh hovorí o tom, čo všetko dokáže sratiť a nájsť dvanásťročná Ester počas noci v týchto priestoroch. Autorka Monika Kompaníková a ilustrátorka Barbora Idesová pre vás pripravili nezabudnuteľný farebný príbeh.

Obrazy a sochy sú ako knihy – treba v nich vedieť čítať. Každá farba, každý predmet, dokonca aj to, ako kto na obraze stojí, aký je vysoký, ako je obraz zarámovaný, nič z toho nie je náhodné. Umelec tým chcel niečo povedať. Reštaurátori aj kurátori tento jazyk poznajú a vedia aj zničenú neznámu sochu prečítať a priradiť jej meno, vek, farbu a vedia ju zreštaurovať tak, aby bola opäť taká, ako keď vznikla,“

Na ceste do SNG ju sprevádza potkan Ernest. Ten sa však v čudesnej budove stratí a Ester zostáva sama. Spoločnosť jej však robí objavený zápisník Ruda Sikoru. Po ňom prichádza zahalená strašidelná postava. Odvaha dvanásťročnej Ester je poriadne skúšaná. Jej dobrodružstvá ale odhaľujú mnohé poklady a tajomstvá skryté vo veľkej galérii. Čitatelia sa dozvedia, čo je náplňou práce reštaurátorov, ako sa starajú o obrazy a ich životnosť. Rovnako možno dostanú odpoveď na filozofickú otázku – načo nám je umenie?

Medzi netradičných sprievodcov patrí aj pán elektrikár Antoš, tráviaci v galérii dlhé roky. Pozná v nej každé zákutie aj skrývané tajomstvá. Aj vďaka tomu sa čitatelia dostanú do takých zákutí galérie, o ktorých doteraz nemali ani poňatia.

Tu je ukážka z knihy:

Monika Kompaníková vyštudovala maľbu na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Je autorkou štyroch kníh pre dospelých a dvoch kníh pre deti. Román Piata loď bol preložený do dvanástich jazykov, získal prestížnu cenu Anasoft litera; celovečerný film Piata loď v česko-slovenskej koprodukcii mal premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale 2017, kde získal hlavnú cenu v sekcii Generation K+ Krištáľového medveďa, a dostal množstvo ďalších cien z medzinárodných filmových festivalov. Niekoľko ocenení získala aj detská kniha Hlbokomorské rozprávky. Monika Kompaníková pravidelne publikuje v Denníku N a je šéfredaktorkou literárnych novín Čo čítať?.

Barbora Idesová sa venuje voľnej, editoriálovej aj komerčnej ilustrácii. Má rada, keď sa jej tvorba používa na úžitkových predmetoch, kde môže potešiť najrôznejších ľudí. Jej práce sú ovplyvnené ženskou silou, prírodou, meditáciou, dobrými kamarátmi a inými tvormi. Často sa v nich objavujú bytosti z akejsi vlastnej mytológie. Bohyne, polobohovia, bájni tvorovia a lesné alebo iné fantastické bytosti. Vystupujú v podivne povedomých snových scénach plných symbolov a dekoratívnych prvkov a oživujú naše nielen detské predstavy.

Text je z tlačovej správy SNG.



Zobraziť diskusiu (0)

Kde je Ester N?

Kde je Ester N?

Monika Kompaníková

Slovenská národná galéria premiérovo uvádza knihu pre deti s názvom Kde je Ester N? a podtitulom Príbeh o tom, čo všetko sa dá počas jednej noci stratiť a nájsť v Slovenskej národnej galérii. Skoro až detektívny príbeh 12-ročnej Ester je určený detským návštevníkom galérie, ale aj takým, ktorí v galérii ešte nikdy neboli – predstaví im ju tak, aby mali sami chuť ju nielen objaviť, ale najmä navštevovať. Text Moniky Kompaníkovej je sprevádzaný ilustráciami Barbory Idesovej.

Kúpiť za 12,67 €

Podobný obsah

Náš člověk aneb A. J. Fikry o knihách, které fakt nemusí

Náš člověk aneb A. J. Fikry o knihách, které fakt nemusí

Otevřel jsem knihu Příběhy opředený život A.J. Fikryho. A tam po pár stránkách našel tohle knihkupecké vyznání:

Od Kyjevské Rusi k Pussy Riot

Od Kyjevské Rusi k Pussy Riot

Martin C. Putna napsal knihu o souvislostech ruských dějin. Jaký div, že se z knihy stala událost a žádané zboží. Rus je v tancích zase za humny...

Flannery O´Connor: A násilní ho uchvacujú

Flannery O´Connor: A násilní ho uchvacujú

Koncom februára Artforum vydáva knihu americkej autorky Flannery O´Connorovej. Kúsok americkej južanskej gotiky ochutnajte už teraz: