Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Keď bol kyberpunk mladý

Kyberpunk predstavoval literárnu skupinu pôvodne z okraja sci-fi, v priebehu rokov však takú vplyvnú, že presiahla hranice žánru a integrovala sa do širších kultúrnych aj sociálnych trendov. Zásadné literárne diela kyberpunku sa vo fantastike stali kanonickými a je preto chvályhodné, že sa k čitateľom dostávajú nové preklady. Hardware od Waltera Jona Williamsa je presne takým prípadom.

Blízka budúcnosť bude neutešeným miestom. V románe Hardware sa elita spoločnosti v podobe korporácií, tzv. „Orbitálové“, presunula na obežnú dráhu Zeme a viedla dramatickú, krvavú, no krátku vojnu s pozemskými vládami. Výsledkom bolo nové geopolitické usporiadanie (napr. aj v podobe výrazného roztrieštenia USA) a hlavne beznádej bežného obyvateľstva. Snom každého na Zemi je dostať sa na obežnú dráhu bez ohľadu na cenu. Obrovské napätie hrozí vybuchnúť do konfliktu kolosálnych rozmerov. V tomto svete sa snaží prežiť aj pašerák s prezývkou Kovboj a Sára, ktorej povolanie sa dá opísať ako zabijak alebo osobný strážca, v závislosti od toho, kto a s akým cieľom platí.

Walter Jon Williams vo svojom románe vytvoril akčný príbeh s rýchlym dejovým vývojom a priaznivci kyberpunku určite spozorneli, keď sa dozvedeli, že bude opäť vydaný. Prvýkrát vyšiel v českom preklade v roku 1994 vo vydavateľstve AFSF a jeho aktuálny preklad zabezpečil Aleš Drobek. Nové vydanie obsahuje aj autorov predhovor, vynikajúcu poviedku Solip:System a prehľad dejín kyberpunkovej literatúry od Martina Šusta. Hodnota Hardwaru spočíva v pripomenutí, ako zásadne ovplyvnilo kyberpunkové hnutie literatúru a kultúru v polovici 80. rokov 20. storočia. Ak čitatelia ešte nie sú oboznámení s týmto hnutím (alebo Hnutím, ako sa sami spisovatelia radi nazývali), tak z dostupných preložených kníh by bol Hardware ako prvý, ktorý sa dá odporučiť. A až po ňom siahnuť po Williamovi Gibsonovi a jeho zásadných knihách Jak vypálit Chrome (Laser Books, 2019), Neuromancer (v slovenskom preklade ako Neuromant, Slovart, 2021). Nemenej dôležitý je aj Bruce Sterling a jeho Schismatrix Plus (Laser books, 2006), no a kľúčovou knihou je antológia Zrcadlovky (Laser books, 2009), zostavená tiež Sterlingom, v ktorej sa čitatelia zoznámia s ďalšími zvučnými menami.

Kyberpunk do literatúry priniesol v čase svojho vzniku vízie rôznych rizík spoločenského a technického vývoja, ktoré však už v tom čase naplno existovali. Celé štáty závislé od nadnárodných korporácií, zdevastované životné prostredie, sociálna stratifikácia s extrémne roztvorenými nožnicami nerovností (hlavné postavy dobre poznajú spoločenské dno, subkultúry, kriminálne podsvetie, zároveň sa im pripisujú romantické až mesianistické očakávania), ale aj divoký vývoj technológií (s fyziologickými rozšíreniami, prípojkami do nervovej sústavy, umelými inteligenciami s vlastným vedomím, prípadne ľuďmi, ktorí preniesli svoje vedomie do virtuálneho sveta, aby tam následne zdegradovalo). Aby to vedeli postavy znášať a ako-tak akceptovať realitu na hranici príčetnosti, neustále konzumujú drogy. Stimulanty im majú buď pomáhať zvládať extrémne životné tempo, alebo navodzovať halucinácie kvôli relaxu. Aby však tento eklektický mix čitatelia vedeli akceptovať, musel byť napísaný aj spôsobom, ktorý tomu zodpovedal.

A tu sa ukazuje ďalší prínos kyberpunkového hnutia. Estetika písania často spočíva v takmer lyrických opisoch technológií uprostred akčného deja, využíva techniky prúdu vedomia, samplovania a strihu (nie náhodou sa autori hlásia k odkazu Williama S. Burroughsa), rozbíjajú štylistiku, aby nanovo poskladali vety hovoriace jazykom nových médií, rýchlych sledov obrazov, akoby realita bola sledom frenetických videoklipov. V tejto súvislosti sa oplatí spomenúť, že Hardware bol aj podkladom pre počítačovú hru Cyberpunk. Dej sa pritom v románe neodohráva dominantne vo virtuálnom svete, ale v reálnom, kde sa uskutočňujú boje na zemi, vo vzduchu, zblízka aj vo väčšej vzdialenosti, až máme dojem, že čítame futuristický western krížený s Mad Maxom.

Rýchle, tekuté a neisté sú aj medziľudské vzťahy, hlavne milostné. Postavy nikdy nemajú istotu, či ich partnerka/partner budú po ich boku aj v nasledujúci deň, a tomu prispôsobujú svoje životné stratégie, v ktorých majú hlbšie emócie okrajové miesto. Toto všetko sa dá nájsť aj vo Williamsovom románe a je vidieť, že medzi kanonickými dielami kyberpunku sa ocitol zaslúžene.



Walter Jon Williams: Hardware
Preklad: Aleš Drobek
Argo, 2022

Zobraziť diskusiu (0)

Hardware

Hardware

Williams Walter Jon

Zemi ovládají orbitální mocnosti a její znesvářené národy mohou jen bezmocně přihlížet, jak jsou drancovány zbytky jejího bohatství. Ve špinavých neony osvícených ulicích se lidská spodina živí, jak se jen dá, aby si vydělala na vytouženou letenku z gravitační studny.

Kúpiť za 22,23 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.