Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Kirké

Antická mytológia stáročia formovala západnú kultúru a veľmi hlboko sa zapísala aj do diel 21. storočia. Bez jej vplyvu neostal azda žiadny žáner a je naďalej mimoriadne obľúbená medzi malými aj veľkými čitateľmi. Aké však mohlo byť bohom alebo bohyňou? Z nezvyčajnej rozprávačskej perspektívy uchopila tému mytológie Madeline Millerová v románe Kirké. Hlavnou hrdinkou je obávaná čarodejnica z ostrova Aiaia, žena, ktorá do dôsledkov spoznala ľudskú povahu a božskú márnivosť.

Znalosť antickej mytológie býva neraz formovaná populárnou kultúrou, predovšetkým filmami, ktoré čerpajú témy a postavy z gréckeho panteónu a upravujú ich podľa vlastných predstáv. Výsledok je veľakrát plochý a redukovaný na akciu, uniká tak podstata a hĺbka významu konania jednotlivých postáv vo vzťahu k svetu, v ktorom žijú. Román Kirké je presný opak tohto prístupu: hlavná postava je bohyňa, žije stáročia a vníma tak komplexnosť vzťahov, dynamiku vývoja, no aj stálosť a nemennosť určitých javov z nadhľadu, akého smrteľný človek nie je schopný.

Madeline Millerová napísala príbeh Kirké ako bohyne, ktorá stála vždy tak trochu bokom hlavného diania, z časti kvôli prílišnému sebapresadzovaniu jej súrodencov, z časti ako obeť zhody okolností. Z dnešného pohľadu môžeme povedať, že pôsobí príliš introvertne v dravom svete osobností túžiacich po bohatstve, moci a prestíži. Disponuje ale schopnosťou čarovať a naplno ju rozvinie po vyhnanstve na ostrov Aiaia. Mimoriadne pôsobivé sú kapitoly venované jej asistovaniu pri zrode Minotaura zvaného tiež Asterion a tiež vzťahu k Daidalovi. Kirké sa preslávila aj tým, že na jej ostrov zavítal Odyseus so svojou posádkou, okrem nich sa však na stránkach knihy objavia ďalšie slávne postavy z mytológie: Prometeus, Médea, Iason, Ariadna, obluda Skylla a ďalšie bytosti. Ucelený zoznam bohov a smrteľníkov vystupujúcich v románe nájdeme aj v slovníku na konci knihy.


Román na sebe vrství viaceré témy, oplatí sa všímať si ich, pretože niektoré podliehajú zmene, iné ostávajú pevne dané. To, čo sa nemení, sú vlastnosti bohov, nadčasové emócie „hnev, smútok, zmarené túžby, žiadostivosť aj sebaľútosť“. Určitú dynamiku majú vzťahy medzi bohmi, prípadne medzi ľuďmi a božskými bytosťami. Aj nesmrteľnosť má určité obmedzenia a moc, prípadne prestíž je dostatočne silnou motiváciou na prevrátenie ustáleného poriadku. To, čo sa dlho nemenilo a s čím zápasila celý život aj Kirké bolo postavenie žien, nadradený postoj mužov založený na ignorancii a vlastnej márnivosti. Psychológiu postáv prepracovala autorka do značných podrobností. Jej rozprávačská zručnosť je mimoriadna, je preto pochopiteľné, že Kirké získala značnú čitateľskú obľubu. Čoskoro by v slovenčine mal vyjsť aj jej román Spev o Achillovi, čitatelia sa môžu už teraz pripravovať na ďalší mimoriadny literárny zážitok.



Madeline Millerová: Kirké

Preklad: Jana Pernišová

Tatran 2019

304 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Kirké

Kirké

Madeline Millerová

Heliovi, bohu Slnka a najmocnejšiemu z Titanov, sa narodí dcéra. Nymfa Kirké je zvláštne dieťa, má žlté oči a čudesný tenký hlas, no inak po svojom majestátnom otcovi ani pôvabnej zvodnej matke Perse nezdedila nič pozoruhodné. Ako najslabšia zo všetkých bohýň je vystavená ustavičným posmeškom súrodencov, preto hľadá spoločnosť vo svete ľudí. Čoskoro v sebe objaví netušenú moc – ovláda čary, ktoré dokážu premeniť sokyne na príšery a ohroziť samotných bohov. Zeus ju z obavy pred jej nepredvídateľnými schopnosťami vyženie na opustený ostrov, kde Kirké rozvíja svoje tajomné umenie, krotí divé zvery a stretáva mnohé významné postavy z gréckej mytológie vrátane Daidala, jeho nešťastného syna Ikara, napoly človeka, napoly býka Minotaura, krvilačnej Medeie a, samozrejme, prefíkaného Odysea vracajúceho sa z trójskej vojny. Neželaných či dotieravých hostí s potešením premieňa na prasce, no vie im opäť vrátiť ľudskú podobu. Iných si zasa obľúbi a na istý čas sa stávajú jej milencami. Lenže osamelým ženám často hrozí nebezpečenstvo a rozmarná Kirké na seba nechtiac privolá hnev bohov aj ľudí. Napokon musí čeliť jednej z najdesivejších a najpomstychtivejších božstiev celého Olympu. Ak chce ochrániť svojich drahých, musí pozbierať všetku odvahu a raz a navždy si vybrať miesto – buď medzi bohmi, ktorí jej dali život, alebo smrteľníkmi, ktorých sa naučila milovať. Vďaka nezabudnuteľným postavám, podmanivému štýlu a strhujúcemu deju je Kirké skutočné majstrovské dielo – očarujúci epos o rodinnom súperení, palácových intrigách, láske i strate, ktorý vyzdvihuje silu nezlomnej ženy vo svete, kde dominujú muži.

Kúpiť za 17,01 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.