Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Klamem, klameš, klameme

Vybavme si prázdniny, od ktorých sme očakávali omnoho viac. Čo by sa však stalo, keby za cenu malého klamstva mohlo všetko spieť k oveľa záživnejšiemu letu? A koľkokrát sme naozaj siahli po drobnom klamstve, aby sme sa zachránili pred nudou všedných dní? Aby sme sami seba vykreslili v inom (nie automaticky lepšom) svetle? Aby sme na seba pritiahli kúsok pozornosti?

Hlavný motív románu Klamárka od izraelskej autorky, mimochodom psychoterapeutky a vysokoškolskej učiteľky psychológie Ajelet Gundar - Gošen, sa nám pod kožu dostáva nenápadne. Začiatok príbehu o sedemnásťročnej Nufar, ktorá trávi leto brigádou v zmrzlinárni klamlivo budí dojem, že nás čaká ďalšie z diel o útrapách dospievajúceho dievčaťa. Áno, aj nie. Nufar naozaj trpí nízkym sebavedomím a jej dni vypĺňa iba samota. A napriek tomu, že denne prichádza do kontaktu s desiatkami ľudí, nik si jej prítomnosť poriadne neuvedomuje.

“Na sklenenom pulte bolo množstvo odtlačkov prstov od zákazníkov a všetky tie prsty ukazovali smerom na zmrzlinu, ale žiaden na ňu.”

Potom príde on. Bývalá spevácka hviezda Avišaj Milner, ktorý ventilujúc si frustráciu z vlastného úpadku poukáže na Nufarine telesné nedostatky. A Nufar, reagujúca obvinením z pokusu o znásilnenie, konečne okúsi pozornosť, po ktorej celé leto tak prahne. Jej klamstvo ju dokonca dostane na televízne obrazovky, módne značky jej posielajú oblečenie zadarmo. Konečne zatieni mladšiu, no krajšiu sestru Maju. Mĺkva Nufar sa stáva symbolom boja proti sexuálnemu násiliu na ženách. Jej svedomie však začína byť silnejšie ako pôžitok z nečakanej pozornosti a Nufar čoraz častejšie premýšľa nad tým, či nezašla priďaleko. Dokonca až tak ďaleko, že už niet cesty späť.

Ak v nás zasadenie príbehu do prázdninových mesiacov a okolia zmrzlinárne evokuje pohodové letné čítanie o malicherných problémoch tínedžerky, ostaneme veľmi prekvapení. Existujúci svedok vykonštruovaného incidentu, mladý chlapec Leo Majmon totiž videl, že bývalá celebrita sa Nufar ani nedotkla. A tak nás po celú dobu drží v napätí. Leo totiž začne Nufar vydierať, tá urobí viacero chýb a tak napriek letnej atmosfére mesta cítime vnútornú nervozitu, či pravda náhodou nevypláva na povrch. Uvedomili ste si práve ten paradox? Že odkrytie pravdy by mohlo byť horšie, ako zachovanie klamstva? A že mnohí z nás často sympatizujú s tou druhou variantou?


Hranice nevinných lží

Autorka paralelne s Nufarinym príbehom odkrýva klamstvá ďalších postáv. Chladne nám tým dokazuje, že sa lož ako nástroj pozornosti netýka len nedozretého dievčaťa. Spoznávame napríklad dôchodkyňu Raymondu, ktorá ukradla identitu svojej mŕtvej priateľky, preživšej Šoa. Vďaka nej si užíva súcit okolia a spoznáva rovesníka, ktorý sa viac ako do nej možno zamiloval do vymyslenej identity. Sám Leo, vydierajúci Nufar, začne profitovať z jej klamstva a vytvára tak nové pavučiny lží, ktorými si buduje uznanie u svojho otca.

Klamárka nám nasadí chrobáka do hlavy a je len otázkou času (respektíve strán), kedy sa prehlodá k nášmu svedomiu. Počas čítania sa chtiac-nechtiac zamýšľame nad tým, ako často klameme my sami. Pôvodné zľahčovanie skutočnosti tým, že málokto z nás by si vymyslel sexuálny útok či novú identitu sa roztápa ako spadnutá zmrzlina stekajúca po Nufariných stehnách. Razom spozorujeme, ako často používame “nevinné” lži bez toho, aby sme si to vôbec uvedomovali, aby sme dokázali, že si práve zaslúžime viac obdivu, ľútosti, uznania či pozornosti, zamrzne nám úsmev na tvári.

Príbeh Klamárky je ako každý príbeh o nevere. Existuje chvíľa, kedy ešte možno všetko zvrátiť. Keď sme už napáchali určitú škodu, no pokiaľ teraz cúvneme a zachováme sa správne, môžme mnohé napraviť. Minimálne utneme rozvíjanie sa úplne nového príbehu, ktorý sa nám môže časom vymknúť spod kontroly. Tak ako každé klamstvo.

Niektoré časti príbehu nemusia pôsobiť realisticky. Naozaj by všetky tie módne domy poskytli toľko svojich handier bez záruky, že sa niekde objaví ich značka, bežne dovolia rodičia svojmu dieťaťu, ktoré prežilo traumu, aby bolo tak často súčasťou povrchných televíznych programov? Možno aj autorka použila drobné klamstvá, aby v nás jej príbeh vyvolal cielenú emóciu. Pokiaľ však zážitok z knihy zmamená prehodnotenie niektorých našich zaužívaných postupov týkajúcich sa klamstva, pokiaľ vymyslený príbeh o sexuálnom násilí pomôže skutočným obetiam, pokiaľ klamstvo ktoré zveličí naše schopnosti vytvorí základ nového, pekného vzťahu, neznamená to, že lož nemusí byť apriori negatívna?

P.S.: Pokiaľ sa vám bude páčiť kniha Klamárka, no radi by ste prežili intenzívnejšiu detektívnu zápletku, odporúčam siahnuť po ďalšom izraelskom autorovi Drorovi Mišanim. Jeho kniha Případ pohřešovaného, ktorá bola napriek detektívnemu zameraniu nominovaná na Sapirovu cenu za krásnu literatúru, vykresľuje príbeh detektíva, ktorý pátra po nezvestnom chlapcovi. Rovnako ako v prípade Klamárky je ústredným motívom sila klamstva v našich životoch.


Knihu Klamárka vydalo vydavateľstvo Artforum 2019

Zobraziť diskusiu (0)

Klamárka

Klamárka

Ajelet Gundar - Gošen

Tretí román izraelskej autorky Ajelet Gundar Gošen Klamárka je príbehom mladého sedemnásťročného dievčaťa Nufar, ktoré trávi leto brigádou v zmrzlinárni. Každý deň obsluhuje desiatky ľudí, no nikto jej nevenuje zvláštnu pozornosť.

Kúpiť za 12,00 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.