Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Knihy, ktoré ovplyvnili dejiny

Veľa ľudí vyhlasuje, že im knihy zmenili život. Na úrovni jednotlivca to je možné overiť rozpovedaním jeho príbehu, ale dá sa zistiť aj odpoveď na otázku, či existujú knihy s dosahom na zmenu vývoja časti alebo dokonca celej spoločnosti? Kto o tom pochybuje, nevyhnutne by si mal prečítať titul Knihy, ktoré ovplyvnili dejiny. A prečítať by si ho mali aj vášniví čitatelia, pretože je to vizuálne mimoriadne atraktívna informačná hostina.

Už pri prvom listovaní knihou sa nedá vyhnúť pocitu opojenia. Mohutnej výpravnej publikácii dominuje obrazová zložka so stovkami fotografií. Celistvé zábery striedajú detaily a nad každou stranou môžu čitatelia stráviť dlhé minúty pozorovaním krásy vytvorenej v predchádzajúcich storočiach až tisícročiach. Príjemným spestrením je aj mierka pri každom titule, väčšinou sú rozmery porovnávané s rukou, ale objaví sa dokonca aj celá postava, takže získame dobrý prehľad o veľkosti knihy.

V chronologickom usporiadaní sú zahrnuté viaceré civilizačné okruhy: staroegyptský, európsky, arabský, japonský, čínsky, nájdeme tu aj mexické kódexy. Exkluzivita publikácie spočíva aj v tom, že mnohé z dávnych písomných pamiatok nie sú verejnosti bežne dostupné. Môžeme tak vidieť vzácne dokumenty, ktoré sú uložené v archívoch múzeí alebo v súkromných zbierkach a pre ich krehkosť alebo mimoriadnu historickú hodnotu ich naživo nikdy neuvidíme. Časová os nás zavedie v prvej kapitole do tretieho tisícročia pred n. l. a končí sa na prahu 21. storočia. Pridanou hodnotou kapitol sú opisy techník písania aj prípravy samotných kníh, ktoré vôbec nepozostávali vždy len z papiera, ale aj iných materiálov, napr. textílií alebo bambusu.

V jednotlivých kapitolách vidíme, že ľudstvo od objavenia písma fascinovalo zapísanie a uchovanie vedomostí aj metafyzických predstáv. Nájdeme tu pokryté všetky oblasti ľudského poznania: mýty, náboženstvo, vedu, medicínu, vojenskú stratégiu, ideológie, umenie, techniku, rozprávky, romány, divadelné hry, poéziu... Významná literatúra má však aj odvrátenú podobu: papier pokrývajú aj temné vízie totalitných vodcov a ich ideologických posluhovačov (za všetkých sú spomenutí Mao Ce-tung, Adolf Hitler), nesmieme zabudnúť ani na cenzúru, napr. Zoznam zakázaných kníh tvorených cirkvou. Snahe uniknúť ideovému prenasledovaniu niektorí autori podliehali aj autocenzúre a týmto procesom sa nedarí vyhnúť ani súčasnosti.

A ako teda knihy zmenili dejiny? Aby sme čitateľom nepokazili zážitky z čítania, vymenujme len niekoľko udalostí alebo spoločenských procesov: vynájdenie kníhtlače zásadne ovplyvnilo vývoj národných jazykov; viaceré tituly vyvolali celospoločenské polemiky: zmenili poňatie ľudských práv, niektoré podnietili revolúcie, iné zas nájdeme za ekonomickými zmenami; stáročia sa z Kódexu Juliany Anicie čerpali vedomosti o medicíne, podobne slúžil v islamskom svete Kánon medicíny; dielo Vladár od N. Machiavelliho od 16. storočia zadefinovalo spôsoby, ako si udržať moc nie práve chvályhodnými prostriedkami; bez archetypálnej postavy Dona Quijota si nedokážeme predstaviť modernú literatúru; v roku 1829 vydal Lous Braille príručku na čítanie bodového písma pre nevidiacich. A to je len zopár významných prínosov kníh v dejinách ľudstva.

Čaro kníh o knihách je v tom, že ide o zdanlivo nekonečnú oblasť na ďalšie bádanie. Preto ak by sa komukoľvek málilo prezentovaných príkladov, má k dispozícii ďalšie pozoruhodné tituly na viaceré témy, ktoré s tým súvisia, a môže vyvinúť v tomto smere vlastnú aktivitu. Knihy, ktoré ovplyvnili dejiny sú titul, ktorý si získa pozornosť milovníkov kníh a kultúry. Veľmi pekne sa bude vynímať aj v knižniciach, ide o podmanivý artefakt a čitatelia strávia opakovane dlhé chvíle jeho listovaním a prezeraním.


Kolektív autorov: Knihy, ktoré ovplyvnili dejiny

Preklad: Ivana Krekáňová

Ikar, 2021

256 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Knihy, ktoré ovplyvnili dejiny

Knihy, ktoré ovplyvnili dejiny

kolektív autorov

Knihy, ktoré ovplyvnili dejiny je pútavý a podmanivý knižný sprievodca viac než osemdesiatimi z tých najslávnejších, najvzácnejších a najdôležitejších písomných diel sveta od Zvitkov od Mŕtveho mora po Denník Anny Frankovej, vrátane ručne iluminovaných rukopisov, zásadných tlačených kníh a niektorých z najlepších príkladov ilustrovanej literatúry. Prekrásne spracované kapitoly sledujú vývoj jednotlivých významných diel a dedičstvo, ktoré po sebe zanechali.

Kúpiť za 26,91 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.