Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Knižná Artforum kolekcia na jar a leto 2019

Nový rok, nové vydavateľské plány. Dobrodružstvo myslenia bude mať vo vydavateľstve Artforum v prvom polroku rôzne podoby. K výročiu Novembra '89 sme spolu s Fedorom Gálom pripravili unikátnu zbierku ponovembrových príbehov Mojich tridsať rokov. Pokračujeme v nových sviežich prekladoch klasika Borgesa a (nielen) na letné cesty vás vybavíme kvalitnými pre-kladmi súčasnej beletrie z edície -klad. Nezabudli sme ani na mladších čitateľov: pozveme ich do temnej Prahy v románe Prašina alebo až na Koniec sveta v novej knihe Moniky Kompaníkovej. Na toto všetko sa tešíme v prvej polovici roku 2019:

Marec

Fedor Gál (ed.): Mojich tridsať rokov

Knihu ponovembrových príbehov napísalo osemnásť rôznorodých ľudí, ktorí zostavili spolu šestnásť príbehov, spomienok, či reflexií a dve obrazové rekapitulácie ostatných troch desaťročí. Pestrú skupinu, v ktorej nájdete napríklad aj Jana Urbana, Oľgu Valkovú, Mira Švolíka, Fera Guldana, Zuzanu Mojžišovú či Inge Vagačovú, spojila osoba Fedora Gála, vytrvalého hľadača dialógu.

Fedor Gál: “Na jar 2018 mi v predtuche nadchádzajúceho tridsiateho výročia Nežnej reolúcie napadlo: Bolo by fajn, keby sme dokázali reflektovať vlastné pokusy a omyly, víťazstvá a prehry, vlastné “malé” dejiny v kontexte tých “veľkých”. Čosi ako: “takto som si žil posledných tridsať rokov”. Oslovil som teda niekoľko ľudí, s ktorými sme boli “pri tom”, keď sa menil režim. Potom začali pribúdať ďalší a ďalší...”


Stano Lajda: Leonardo

Autor knihy Stano Lajda je súčasný slovenský maliar stojaci na pomyselnej hranici figurálneho realizmu a surrealizmu. Neusiluje sa priradiť k žiadnemu konkrétnemu prúdu a vytrvalo sa venuje figurálnej maľbe. Jeho tvorbu dlhé roky sprevádza fascinácia dielom velikánov dejín výtvarného umenia, najmä však odkazom geniálneho Leonarda da Vinci. Celoživotné skúmanie jeho Poslednej večere – praktické aj teoretické – ho priviedlo k vytvoreniu viacerých replík,vernej rekonštrukcii, štúdií a v neposlednom rade aj príbehov. Práve príbeh obrazu Poslednej večere prináša autor v knihe Leonardo. Je tak určená nielen milovníkom umenia, fanúšikom renesančného človeka a umelca da Vinciho, ale aj študentom umenia a odbornej verejnosti.


Apríl

Jorge Luis Borges: Alef

Poviedková kniha Alef slávneho argentínskeho spisovateľa J. L. Borgesa, otca postmodernej fantastickej poviedky, je spolu so zbierkou Fikcie (Artforum 2018) jeho najznámejším titulom. Verne autorovmu originálnemu štýlu prináša témy dvojakosti, zrkadlenia reality, otázky identity a nesmrteľnosti. Prostredníctvom odkazov na nespočetné množstvo diel svetovej literatúry sa jeho texty donekonečna rozvetvujú a umožňujú čitateľovi nachádzať stále nové a nové interpretácie. Borges, ktorého inšpirovali napríklad Edgar Allan Poe či Franz Kafka, vyniká najmä jazykovým majstrovstvom, vďaka ktorému dokáže pomenovať aj to, čo nie je skutočné. Jeho jedinečný spôsob uvažovania zásadne ovplyvnil literatúru 20. storočia a dodnes inšpiruje intelektuálov a umelcov po celom svete. Nový, svieži slovenský preklad vytvorila Barbara Sigmundová.


Vojtěch Matocha: Prašina

Prašina je tajuplné miesto: temný ostrov uprostred Prahy. Nikto nevie prečo, ale v Prašine nefunguje elektrina: nesvietia tu lampy, nejazdia električky a mobily márne hľadajú signál. V tejto strašidelnej štvrti pátrajú dvaja chlapci a dievča po starobylom tajomstve, ktoré by mohlo zmeniť svet. Ich dobrodružstvo je o to nebezpečnejšie, že musia čeliť partii dospelých, ktorí majú rovnaký cieľ a nezastavia sa pred ničím. Mimoriadne napínavý príbeh blízky štýlu Jaroslava Foglara dopĺňajú ilustrácie, ktoré čitateľa vezmú priamo do srdca Prašiny. Vojtěch Matocha napísal knihu, ktorá nadväzuje na úspešnú tradíciu českej dobrodružnej literatúry pre mládež a príbeh zasadil do kulís súčasnej Prahy. Čitatelia od 9 rokov tak zažijú susedné hlavne mesto úplne inak a ponoria sa do napínavého príbehu, ktorý im budú závidieť aj dospelí.


Máj

Ali Smith: Jeseň

Finalistka prestížnej Man Bookerovej ceny sa prvýkrát predstaví v slovenčine. Jeseň je prvý zo štyroch románov s názvami podľa ročných období. V knihe sa prelínajú príbehy umierajúceho 101- ročného starca Daniela Glucka a mladej ženy Elisabeth Demand. Postupne, cez viaceré spomienky zisťujeme, čo tieto dve postavy znamenali a čo znamenajú jeden pre druhého. Ich priateľstvo sa začalo náhodou, boli susedmi, no postupne sa zbližovali najmä cez umenie a to, že si jeden na druhého našli čas. Román je tiež označovaný ako prvý skutočne pobrexitový, keďže reflektuje súčasné dianie vo Veľkej Británii.
Ali Smith je škótska spisovateľka a novinárka známa po celom svete. Jej knihy získali mnohé nominácie a ocenenia, medzi nimi aj prvé dva diely tetralógie ročných obodbí Jeseň a Zima. Obe uvedieme v slovenskom preklade v priebehu roka 2019.

Ajelet Gundar Gošen: Klamárka

Tretí román úspešnej izraelskej autorky Ajelet Gundar Gošen je príbeh sedemnásťročnej Nufar, ktorá trávi leto brigádou v zmrzlinárni. Každý deň obsluhuje desiatky ľudí, no nikto jej nevenuje zvláštnu pozornosť. Z narastajúcej frustrácie a zúfalstva ju vytrhne náhodné stretnutie s postarším mužom Avišajom Milnerom, bývalou celebritou. Ich hádka upúta pozornosť okoloidúcich a Nufar Avišaja krivo obviní zo sexuálneho napadnutia. Nevinná lož spraví zo šikanovaného dievčaťa hrdinku a mediálnu hviezdu. Dievča však nepočíta so skrytým svedkom udalosti – mladým chlapcom Leom... Rozprávka o Popoluške, postavená na klamstve, sa jej začína rúcať. Príbeh o osamelosti, dospievaní, morálnych dilemách a o lži, ktorá sa vymkne z rúk a žije si vlastným životom.


Zuzana Mojžišová: Modus Vivendi

Najnovšia kniha spisovateľky a scenáristky Zuzany Mojžišovej spája na prvý pohľad dva kontrasty: skľučujúce antiutopistické prostredie z blízkej budúcnosti a jemný a láskavý humor plynúci z každodenných maličkostí.
Na pozadí tušíme katastrofu, s veľkou pravdepodobnosťou ekologickú, ktorá zrušila všetky dovtedy fungujúce systémy: od zásobovania mesta po susedské spolunažívanie. Autorka však nesleduje celú spoločnosť a jej zápas o prežitie, sústredí sa na osobné príbehy troch hrdiniek, stareniek. Tie majú, napriek všetkému, svojskú každodennosť, priateľské vzťahy aj svoje muchy a čelia úplne inej, osobnej výzve: starnutiu.


Monika Kompaníková: Koniec sveta

Príbeh jedného pochabého chrobáka, dvoch detí z konca sveta, ich mamy, čierneho pasažiera a tajomného cudzinca. A jedného veľkého mesta plného pokladov, ktoré však kvôli svetlu nevidieť.

Nová kniha pre malých čitateľov od autoriek úspešnej knihy Hlbokomorské rozprávky: spisovateľky Moniky Kompaníkovej a ilustrátorky Veroniky Klímovej Holecovej.





Zobraziť diskusiu (0)

Mojich tridsať rokov

Mojich tridsať rokov

Fedor Gál (ed.)

Knihu ponovembrových príbehov vytvorilo osemnásť rôznorodých ľudí, ktorí napísali spolu šestnásť príbehov, spomienok, či reflexií a dve obrazové rekapitulácie ostatných troch desaťročí.

Kúpiť za 12,72 €

Podobný obsah

Ediční plány nakladatelství Host, Argo a Paseka

Správy

Ediční plány nakladatelství Host, Argo a Paseka

Prolistujte si pár edičáků, které jsme pro vás shromáždili na jedno místo. Je to vlastně takový pohled do budoucnosti. Uvidíte věci, které se na 99,9 % uskuteční, protože už jsou v zásadě připraveny nebo se zrovna dodělávají. Není to věštba – takhle se to prostě stane.

Edičný plán vydavateľstva BRAK

Správy

Edičný plán vydavateľstva BRAK

Vydavateľstvo BRAK vzniklo v roku 2015, keď vydalo vôbec prvý zahraničný preklad picture booku Vojna, ktorá zmenila Rondo od Romany Romanyšyn a Andrija Lesiva, oceneného prestížnou Ragazzi Award na Medzinárodnom veľtrhu detskej knihy v Bologni. Neskôr sa pridali pozoruhodné zahraničné tituly ako zbierky próz ukrajinských spisovateľov Tarasa Prochaska a Serhija Žadana, ilustrovaný výber poviedok Franza Kafku, preklad významného komiksu Maus od Arta Spiegelmana, knihy Nostalgia a Solenoid od rumunského autora a ašpiranta na Nobelovu cenu Mirceu Cărtărescu, Walden alebo Život v lese či knihy súčasnej arabskej literatúry v edícii Dezorient express.

Tam, kde číha vlk

Recenzie

Tam, kde číha vlk

Matka sa zrodí spoločne s dieťaťom. Nie pred ním, nie po ňom – narodia sa naraz. Matka plače dojatím a úľavou, dieťa víta život. Časom sa všetko mení – pocity, potreby, vzťahy. Aj najväčšia istota podlieha vývoju, život sa premení na oázu úvah bez odpovedí. Obdobne sa zrodili a menili aj Lilach a Adam, matka a syn, ústredné postavy knihy Tam, kde číha vlk od spisovateľky Ajelet Gundar-Gošen v preklade Michala Vlka.