Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Knižná audio-ochutnávka: Marketér od Sencova

Zbierka poviedok s autobiografickými črtami vyšla vo vydavateľstve Artforum v roku 2020. Oleg Sencov, filmár a držiteľ Sacharovovej ceny za slobodu myslenia sa v príbehoch, ktoré písal v ruskom väzení, vrátil do rokov vlastnej mladosti. Zbierku do slovenčiny preložil Ján Štrasser, ukážku z poviedky Moskvič čítal Šimon Ferstl.


Zobraziť diskusiu (0)

Marketér

Marketér

Oleg Sencov

Zbierku Marketér napísal Oleg Sencov v ruskom väzení. Odohráva sa v neprehľadných, hnusných 90. rokoch, keď sa zrútil Sovietsky zväz a démoni sa odtrhli z reťazí. Hrdinami poviedok – okrem tej poslednej a najkrajšej – sú mladí muži, občas aj ženy. Opúšťajú rodinné vidiecke hniezda, ocitajú sa na vysokej škole, študujú, pracujú, túžia zbohatnúť, objavujú lásku, priepastne sa opíjajú, plodia deti, hľadajú zmysel a smer cesty, budujú aj ničia vzťahy, brodia sa v bahne, zabíjajú lásku, chcú mať auto, stavajú sa na hlavu aj na vlastné nohy... Zrkadlia krutosť doby a cenu jednotlivca v nej. Kniha vychádza v rámci edície – klad, ktorá prináša čerstvú a kvalitnú prekladovú beletriu.

Kúpiť za 10,20 €

Podobný obsah

Poviedka mesiaca apríl 2020: Moskvič

Poviedka mesiaca apríl 2020: Moskvič

Zbierka poviedok s autobiografickými črtami s názvom Marketér nám predstaví filmára a držiteľa Sacharovovej ceny Olega Sencova ako spisovateľa. Kniha obsahuje jedenásť poviedok a predslov k nej napísal Mirek Tóda. Vychádza v preklade Jána Štrassera v rámci edície -klad vydavateľstva Artforum.

Mirek Tóda o Sencovovi: Ten moment prirovnáva k filmu Matrix

Správy

Mirek Tóda o Sencovovi: Ten moment prirovnáva k filmu Matrix

O týždeň vychádza zbierka poviedok filmára, bývalého politického väzňa a spisovateľa Olega Sencova. Vykazuje autobiografické črty. Hrdinami sú mladí muži, občas aj ženy. Opúšťajú rodinné vidiecke hniezda, študujú, túžia zbohatnúť, objavujú lásku, priepastne sa opíjajú, hľadajú zmysel a smer cesty, budujú aj ničia vzťahy, chcú mať auto, stavajú sa na hlavu aj na vlastné nohy... Zrkadlia krutosť doby a cenu jednotlivca v nej. Predslov ku knihe napísal reportér Mirek Tóda.

Oleg Sencov: poviedka Predajca

Oleg Sencov: poviedka Predajca

Oleg Sencov najskôr vstúpil do nášho priestoru ako statočný bojovník so zlovôľou putinovskej verchušky namierenej proti Ukrajine. Potom sme ho spoznali ako filmára. Do tretice tu máme plod jeho literárnej tvorby – v mnohom autobiografickú zbierku poviedok Marketér. Napísal ju v ruskom väzení, odohráva sa v neprehľadných, hnusných rokoch deväťdesiatych, keď sa zrútil Sovietsky zväz a démoni sa odtrhli z reťazí. Hrdinami poviedok – okrem tej poslednej a najkrajšej – sú mladí muži, občas aj ženy. Zrkadlia krutosť doby a cenu jednotlivca v nej.