Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Krátky neobyčajný život Oscara Waa

Literatúra je plná outsiderov, ľudí takých neobľúbených, až je to niekedy tragikomické. Krátky neobyčajný život Oscara Waa ukazuje, aké ťažké je žiť ako vyvrheľ, navyše ak dejiny rodiny sprevádza kliatba a vaše korene siahajú do diktátorského režimu. Junot Díaz napísal viacgeneračný román a poctu literatúre ako takej. Odmenou za toto snaženie bola aj Pulitzerova cena za literatúru v roku 2008.

Skúsenosť migrácie patrí ku globálnym javom – každý kontinent má celé skupiny obyvateľstva, ktoré sa presúvajú z jednej krajiny do druhej, a to z rôznych dôvodov. Vojny, diktatúry, ekonomická migrácia, klimatické zmeny, neudržateľnosť života v domovskej krajine. Dôležitou destináciou, kam smerujú ľudia z celého sveta, dlhodobo predstavujú USA. Tu dlhodobo žije a pracuje aj spisovateľ dominikánskeho pôvodu Junot Díaz, ktorý sa okrem spisovateľskej dráhy a profesorského povolania na Massachusettskom technologickom inštitúte venuje aj aktivitám pri pomoci imigrantom. Imigranti a korene ich odchodu z domovskej krajiny sú kľúčovou témou oceňovaného románu Krátky neobyčajný život Oscara Waa.

Obezita a kliatba fukú
Už po pár stranách textu je zrejmé, že ide o unikátne dielo intenzívne pracujúce s jazykom, kultúrnymi kódmi a literatúrou. Hlavnou postavou je Oscar Wao, ktorý už ako malý chlapec ukázal svoju dominikánsku identitu, hoci vyrastal v New Jersey. Vie sa totiž ľahko, no mimoriadne intenzívne zamilovať do akéhokoľvek dievčaťa. Až na to, že je obézny a neatraktívny. Až na to, že je posadnutý vedeckou a inou fantastikou, píše vlastné romány a celkovo sa dá označiť slovom nerd, čo by nemuselo byť nevyhnutne negatívne, ale Oscar je so svojimi záujmami otravný a neústupčivý. Okrem toho, nad rodinou sa vznáša kliatba fukú, proti ktorej neexistuje žiadna obrana, je to dokonale nadindividuálny jav. Oscarov príbeh, nech už akokoľvek smutnosmiešny a ústredný, je však len jeden z viacerých.

Ďalším významným rozmerom románu je zachytenie života viacerých generácií, z ktorých vzišiel Oscar – jeho sestry, mamy a starých rodičov, pretože tak ako sa nad ich osudmi vznáša prekliatie, tak sa nad dejinami Dominikánskej republiky rozprestiera hrôzovláda Rafaela Trujilla (1891 – 1961). Súčasťou Trujillovej vlády bol teror, prenasledovanie nevhodných občanov (teda kohokoľvek), sledovanie tajnou políciou, udávanie, potláčanie slobôd, kult osobnosti. Ak niekto počas tohto obdobia zmizol, tak ostal navždy zmiznutý. V tomto prostredí žili Oscarovi starí rodičia a je jasné, že toto nie je príbeh so šťastným koncom. V dôsledku udalostí v Dominikánskej republike odišla Oscarova mama do New Jersey a Oscar sa s ňou ako dospelý vracia do miest jej mladosti, kde sa však opäť beznádejne zamiluje, tentoraz do prostitútky, pričom dôsledky nemohol nikto ani tušiť.

Pocta literatúre
Čítanie románu prekvapí už od prvej kapitoly: v texte je použitých celkom dosť poznámok pod čiarou, dokonca by sa dalo povedať, že spolu vytvárajú akýsi alternatívny román, lebo sa často venujú Rafaelovi Trujillovi a zverstvám, ktoré jeho režim spáchal. Díaz využíva aj veľa španielskych slov alebo celých viet a takto vytvára atmosféru jazykovej živelnosti, resp. nemožnosti obmedziť ho vo vyjadrovaní, pretože niekedy sa emócie dajú jednoducho lepšie vyjadriť v inom jazyku, obzvlášť ak sú to ťaživé pocity vyžadujúce tvrdšie slová alebo slang. Na tomto mieste je vhodné uviesť, že rozprávačom nie je Oscar, ale v kapitolách, ktoré sa ho týkajú, rozpráva príbeh jeho spolubývajúci z internátu a snáď aj priateľ.

Junot Díaz využil vo svojom rozprávaní aj značné množstvo odkazov na vedeckú fantastiku alebo fantasy, napr. sa často odvoláva na Pána prsteňov a využíva metafory zla z tohto diela: Sauron, Mordor, prsteň moci, pohľad Oka... Podobne tu nájdeme už od začiatku odkazy na komiksy, ktoré výrazne formovali Oscarovu identitu; dokonca niektoré vety sú písané takým komprimujúcim štýlom, akoby mohli byť použité v komiksových bublinách. Témou diktátorov a nadprirodzenej kliatby Díaz tiež nadväzuje na rôzne tradície magického realizmu, v jeho podaní je však fukú akoby v pozadí a pripomenie sa len občas tak, aby sa na ňu nezabudlo. Krátky neobyčajný život Oscara Waa v sebe ukrýva hlboké emócie, ale nie sentiment, tragédie sú tu nevyhnutné, no od diktatúr sa nikdy nič dobré nedá čakať, postavy prežívajú svoj život intenzívne, aj keď žijú vo svojich smutnosmiešnych svetoch. Na tento román sa nedá len tak zabudnúť.


Junot Díaz: Krátky neobyčajný život Oscara Waa
Preklad: Milan Kopecký
N Press 2022

Zobraziť diskusiu (0)

Krátky neobyčajný život Oscara Waa

Krátky neobyčajný život Oscara Waa

Díaz Junot

Oscar je milý, plachý a trochu grambľavý mladík s nadváhou a láskou k fantastike, ktorý žije v New Jersey so staromódnou matkou a s rebelujúcou sestrou, potajme sníva o tom, že sa stane dominikánskym Tolkienom a že vďaka tomu konečne nájde lásku. Nie je to však v jeho rukách, pretože jeho rodinu už po niekoľko generácií prenasleduje prastará kliatba fukú, ktorá rodinu sužuje rôznymi pohromami, nehodami, tragickými udalosťami a hlavne nešťastnými láskami. Oscar túži po prvom bozku, no zdá sa, že je ďalšou obeťou rodinného prekliatia.

Kúpiť za 17,01 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.