Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Kvasinky, lienky, pijavice a iná háveď

Všade okolo nás je veľa živočíchov, ktoré väčšinou nevnímame alebo ich nevidíme či ich vidieť radšej ani nechceme. Delíme sa s nimi o záhradu, byt, posteľ alebo aj o vlastnú kožu. Stojí za to dozvedieť sa, ako žijú, kto sú a aký je ich príbeh. Nepozerať na nich len ako na akúsi háveď. Pozrieť na ne i očami vedca a niečo sa o nich, a aj o sebe, dozvedieť. V Hávedníku.

Odvážna detská kniha vyšla naraz v českom jazyku vo vydavateľstve Baobab aj v slovenskom Artfore. Obsah je tiež československý - text napísal autor ďalších úspešných detských kníh Jiří Dvořák (Jak zvířata spí, Rostlinopis, Slepice a televize, Stromovka Šmalcova ABECEDA, Minimax a mravenec, Zpátky do Afriky!), ilustrácie sú z dielne jednej z najlepších slovenských ilustrátoriek Daniely Olejníkovej. Potešte sa:


Kvasinky

Kto neje huby, nech zdvihne ruku. Veru, nie je vás málo. Ale ste si tým, vy nehubožrúti, istí?

Každý pekár, a tiež každá babička i mamka, ich používa. Babičky im hovoria droždie, mamičky kvasnice.

Tá hnedá kocka pôsobí tak trochu ako živá voda: stačí ju pridať do cesta a cesto začne kysnúť, bublať, a keď ho nestrážite, nakoniec vám utečie.

Tak to má byť: droždie je živé. Je plné kvasiniek: drobných stvorení, ktoré vedci zaraďujú, áno, medzi huby.

Kvasinky sa živia cukrami. Stačí vziať trochu sladkého repného odpadu - hovorí sa mu melasa - pridať pár kvasiniek, urobiť im teplučko a počkať: kvasinky sa rozmnožia ako myši na pôde zasypanej obilím.

Keď ich schladíte, zaspia, ale nezahynú. V chladničke tak môžu čakať týždne, kým sa prebudia do sladkého života v ceste na buchty alebo na chlieb. Tam sa dajú do práce, alebo skôr do jedla: pchajú sa cukrami (ktoré sa nám môžu zdať bez chuti) až do prasknutia, množia sa ako králiky a vyfukujú oxid uhličitý. Práve tie drobné bublinky tak krásne nadýchajú cesto.

A my ani nevieme, že s makom alebo lekvárom pohryzieme aj maličké huby. Dokonca aj tí, ktorí tvrdia, že by huby nezjedli ani za vagón čokolády

Mucha domáca

Mucha - to je svet sám pre seba. Letí vesmírom, nechá sa hriať slnkom a nesie si so sebou pár miliónov obyvateľov, nie pozemšťanov ale pomušťanov.

Niekto si dal tú námahu a spočítal, koľko mikroskopických tvorov má svoj domov na muších nohách. Našiel ich päť miliónov. (Toľko ľudí žilo na Zemi asi pred desiatimi tisíckami rokov v strednej dobe kamennej.)

Mušie nohy toho dokážu dosť. Okrem toho, že svoju paniu nosia, dávajú jej správy o tom, čoho sa práve dotýkajú. Sídli v nich nielen hmat, ale aj čuch a chuť. A tiež tých päť miliónov.

Lenže - predstavte si, na čo všetko tie nohy asi šliapli.

Na psie hovienka.

Na zdochnutú krysu.

Na hnilú broskyňu...

Brŕŕ.

Podľa toho vyzerajú aj občania planéty Mucha. Môžete od nich dostať hnačku. Zápal pľúc. Žalúdočné vredy. Zápal všetkého možného...

Od muchy ruky preč. A umyť!

Našťastie sa mucha už zďaleka hlási. Bzučí: „Pozzzor, vezzziem hnuzzzobzzztvoo. Kto má rozzzum, zzzmizzz- "

Plesk.

dobrá otázka

Je vírus živý?

Áno aj nie. Je na polceste medzi neživým a živým. Mladé vírusy dedia vlastnosti po svojich starých „rodičoch“, menia sa a vyvíjajú. Rovnako ako my. Lenže nič z toho nezvládnu samy. Nevedia si hľadať potravu ani ju spracovať, nevedia rásť, nedokážu sa samy rozmnožovať. Potrebujú na to bunku nejakej rastliny alebo živočícha, do ktorej sa nasťahujú a prinútia ju vyrobiť nové vírusy, ktoré z nej potom vyskočia.

Tak čo: je vírus živý, alebo nie? Skúste si, len tak pre seba, odpovedať.

dobrá otázka

Čo robí chrípka v lete?

Utečie tam, kde je práve zima. Chrípke sa totiž najlepšie darí, keď sa ľudia zdržiavajú doma, sedia spolu pri stole, dotýkajú sa a prskajú na seba. Cez leto, keď ľudia behajú pod holým nebom a ledva na seba dovidia, sa jej z jedného na druhého len ťažko preskakuje. Vždy sa však nájde nejaký cestovateľ, ktorý ju prevezie na druhý koniec zemegule, kde je práve zima a vlhko a veľké rodiny sa tam schádzajú v kuchyni, nohy majú studené a ... hapčí!



Zobraziť diskusiu (0)

Hávedník

Hávedník

Dvořák Jiří, Olejníková Daniela

Všade okolo nás je veľa živočíchov, ktoré väčšinou nevnímame alebo ich nevidíme či ich vidieť radšej ani nechceme. Delíme sa s nimi o záhradu, byt, posteľ alebo aj o vlastnú kožu. Stojí za to dozvedieť sa, ako žijú, kto sú a aký je ich príbeh. Nepozerať na nich len ako na akúsi háveď. Pozrieť na ne i očami vedca a niečo sa o nich, a aj o sebe, dozvedieť. V Hávedníku. Dieru v informáciách pre deti, ktoré sú viac na encyklopédie, aj pre rodičov, ktorých baví čítať deťom pred spaním, pre učiteľov prírodopisu, ktorí nechcú len písať na tabuľu a aj čitateľov, ktorí nestrácajú zvedavosť, sa rozhodol úplne svojsky zaplniť Jiří Dvořák. Z rozprávania o živote potvor a hávede mu pod perom vznikol poetický a zábavný svet plný neuveriteľných dobrodružstiev, ktorý pobaví, poteší a kdekomu aj zapláta dieru vo vedomostiach.

Kúpiť za 11,82 €

Havětník

Havětník

Dvořák Jiří, Olejníková Daniela

Vši, blechy, roztoči, čmelíci, holubi, faraoni, žravé housenky a jiný neřád, hmyz a plísně, cizopasníci a různé další nechutné potvory, které nikdo nemá rád, a přece tu jsou. Všechny mají své příběhy, některé jsou dokonce užitečné, jiné nakonec i obdivuhodné… tak proč se o nich pro děti nikdy nic nepíše?

Kúpiť za 12,92 €

Podobný obsah

Jefferson

Jefferson

Jean-Claude Mourlevat

Ježko Jefferson sa jedného krásneho rána rozhodne zájsť do mesta dať si upraviť frizúru, pričom netuší, že sa tým spustí lavína nečakane dramatických udalostí… Čitateľov od 10 rokov čaká napínavý príbeh s krimi zápletkou plný láskavého humoru a radosti zo života. Táto brilantne napísaná detektívna komédia plná svižných dialógov a živo vykreslených postáv získala už po prvom vydaní trinásť literárnych cien. Jean Claude Mourlevat získal v roku 2021 za svoje súhrnné dielo prestížnu Cenu Astrid Lindgrenovej, ekvivalent Nobelovej ceny pre detskú literatúru.

Knihy pre ukrajinské deti a ich cesta na Slovensko

Správy

Knihy pre ukrajinské deti a ich cesta na Slovensko

Ako prejaviť solidaritu a prijatie tým, ktorí utekajú z Ukrajiny pred vojnou? Túto otázku si položili mnohí z nás vrátane ľudí z kníhkupectva Artforum. Keďže knihy sú nám najbližšie, prvou myšlienkou bolo ponúknuť Ukrajincom a Ukrajinkám kúsok domova v podobe príbehu – knihy v rodnom či dobre známom jazyku.

Vianočné lahôdky ‒ pre vaše deti a mládež

Správy

Vianočné lahôdky ‒ pre vaše deti a mládež

Doprajte si k Vianociam naozajstný pokoj. Vybavte darčeky pre svoje deti ‒ náročnú mládež aj najmenších čitateľov ‒ čím skôr! S naším výberom vianočných lahôdok sa ľahko zorientujete v širokej ponuke. Výber sme zostavili úprimne, bez algoritmov. Jednoducho podľa nášho aj vášho dobrého vkusu a hlavne tak, aby nové generácie čitateľov čítali dobré knihy.