Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Ľahko je byť milovaným – ťažko je milovať

Ústrednou témou próz Francisa Scotta Fitzgeralda sa stali životný štýl bohatej vrstvy Američanov. Jeho diela reflektovali najmä obdobie 20. rokov minulého storočia. Nespočetné večierky, oslava a radosť zo života v pravom zmysle, mu boli bohatou kulisou pre dejisko pravých ľudských drám. Román Nežná je noc nie je výnimkou. Zaujímavosťou je, že nesie množstvo autobiografických prvkov.

Richard Diver je ambiciózny mladík, ktorý sa chce presadiť na poli psychiatrie. Jeho inteligencia, analytické myslenie a empatia sú pravými schopnosťami, ktoré ho na výkon tohto povolania priam predurčujú. Nasleduje zoznámenie sa s krásnou Američankou Nicole Warrenovou, ktorá pochádza z bohatej rodiny. Sama zvádza niekoľkoročnú vojnu so sebou a svojou minulosťou. Richard sa stáva jej doktorom a ona jeho pacientkou, hoci obaja pociťujú iskrenie a vzájomnú príťažlivosť. Po čase si založia rodinu a svoj vlastný americký sen žijú vo vile na francúzskom pobreží. Tá sa stáva priestorom vyhradeným pre večierky, na ktoré pozývajú svojich priateľov a známych, taktiež Američanov.

Nešlo by však o Fizgeralda, keby sa do tohto ,,poriadku“ nevmiešala komplikácia v spojení s láskou a vzťahmi. Navonok pôsobia manželia Diverovci priam idylicky. Richard – Dick je príjemným hostiteľom, úžasným zabávačom a sympatickým mužom. Všetci ho zbožňujú. Nicole je zas výnimočná vo svojej elegantnosti, ale aj láskavosti a obetavosti, ak ide o rodinu. Dokonalá škrupinka manželstva Diverovcov napriek všetkému spomínanému obsahuje niekoľko trhlín. Ako sa s nimi hlavní hrdinovia popasujú?

Názov diela Nežná je noc je poetickým vyznaním noci ako ochrankyne milencov a ich lásky. V skutočnosti ide o verš z Ódy na slávika od Johna Keatsa, obľúbeného Fitzgeraldovho autora. Noc tu funguje nielen ako priestor pre tajomnú a spaľujúcu lásku, ale aj ako symbol moci a úpadku. Pripodobnenie hlavnej postavy k slávikovi sa ukazuje ako funkčné – v klietke nedokáže spievať, a preto potrebuje voľnosť. Dick má všetko, čo potrebuje, a predsa to nie je to, čo by mu poskytovalo slobodu. Hľadá únik z väzenia, ktoré predstavuje pohodlný a luxusný dom. V ňom sa totiž nemôže naplno realizovať. Bohatstvo sa v jeho prípade ukazuje skôr prekážkou, ako pomocníkom na ceste za splnením jeho snov.

Román je výbornou psychologickou sondou, správanie hlavných postáv nielen opisuje, ale aj hodnotí. Ako modely výborne poslúžili Fitzgeraldovi on sám a jeho manželka, taktiež literárne nadaná Zelda. V Diverovcoch teda až na malé odchýlky môžeme nájsť samotných Fitzgeraldovcov. V ostatných postavách zas na základe tohto tvrdenia možno hľadať povahové črty ich priateľov a ich spoločného života. Dejová linka obsahuje niekoľko zvratov, v románe sa stále niečo deje, s postavami či kvôli nim. Spoločenská kritika je preto namieste. Konanie postáv sa neospravedlňuje, za svoj osud si môžu hlavne sami. Vypointovanosť, ktorá je typickou črtou autorových poviedok a plynulo vyplýva z predchádzajúcich udalostí, je prítomná v závere románu.

Z histórie spomeniem, že dielo bolo najprv odmietnuté. Jeho prvá verzia obsahovala porušenú chronológiu príbehu, a preto mohol spočiatku vyznievať príliš chaoticky a pôsobiť dojmom neucelenosti a nerozhodnosti pri jeho koncipovaní. Čitateľ teda môže byť miestami prekvapený, ba až zmätený. Po čase sa však tento subjektívny pocit stráca. Prepájanie minulosti a prítomnosti nám objasňuje najmä históriu vzťahu medzi Nicole a Dickom. Oboznamujeme sa s problémami, ktorým musel mladý pár čeliť. Kniha nadčasovo vypovedá o tom, aká môže byť hranica medzi manželmi a ostatnými ľuďmi – nakoľko si možno vpustiť do svojho vzťahu ďalšieho človeka, resp. ďalších ľudí. Manželstvo je v diele vnímané ako posvätný zväzok dvoch osôb, a spočiatku sa tejto definícii darí zachovávať ho v tejto podobe. Niekedy však stačí jeden podrezaný jazyk, jedna klebeta, ktorá dokáže narušiť obojstrannú dôveru, a preto hovoríme o krehkosti vzťahu. Autor vložil do knihy svoje vlastné skúsenosti z manželstva pravdepodobne preto, aby sa s jeho nepodareným koncom lepšie vyrovnal. Románu Nežná je noc nemožno uprieť jeho kvality. Hoci už neprekoná slávu Fitzgeraldovho známejšieho diela – Veľký Gatsby, za prečítanie rozhodne stojí.



Francis Scott Fitzgerald

Něžná je noc

Cooboo, 2019

Preklad: Petr Štádler

408 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Nežná je noc

Nežná je noc

Francis Scott Fitzgerald

Něžná je noc, Fitzgeraldův fascinující psychologický román o úskalí lásky a sebelásky, patří k vrcholům světové literatury. Dějově bohaté, čtivě a zábavně napsané dílo zalidněné pronikavě vykreslenými postavami vyniká zároveň jako hluboká sonda do nejzazších končin individuální lidské existence.

Kúpiť za 11,39 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.