Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Leto od Ali Smith vyjde v horúcom auguste

Záverečný román Kvarteta ročných období od oceňovanej Ali Smith sa opäť vráti k témam aktivizmu, umenia a aj k niektorým postavám z románov Jeseň, Zima a Jar. Autorka práve dokončila svoje veľké finále. Summer (Leto) vyjde v angličtine už v auguste 2020.

Ali Smith rozvíja zdanlivo nesúvisiace vlákna. Grace, ktorá sa snaží byť "hrdinkou vlastného života" sa spolu s jej pubertálnymi deťmi pridá k spisovateľom Artovi a Charlotte. Spolu začiatkom roku 2020 vyrážajú do Suffolku, aby vrátili umelecké dielo, ktoré bolo naposledy videné v roku 1985 - v druhej časti Kvarteta, Zime (slovensky vydalo Artforum, 2019). Bolo to v čase, keď Artova mama spávala s mužom menom Daniel.

Daniel, ktorý má už 104 rokov je opatrovaný mladou Elisabeth, s ktorou sa zoznámil v knihe Jeseň (slovensky Artforum, 2019). V myšlienkach sa Daniel vracia do obdobia druhej svetovej vojny, keď bol zadržaný v britskom zajateckom tábore spolu s ďalšími mužmi nemeckeho pôvodu. Jeho sestra, ktorá pomáhala utekať ľuďom z územia okupovaného Francúzska do Švajčiarska je taktiež úzko spätá s našou skupinkou postáv.

Hero, politický utečenec zo súčasnosti sa zas dostáva na slobodu vďaka príhode spojenej s dodávkou vezúcou kávu - ako sa dočítame v tretej časti Kvarteta, Jari (v slovenčine Artforum, jar 2021).

Nič nie je neprepojené. Všetko so všetkým súvisí. Štvrtá a záverečná časť fenomenálnej série s názvami podľa ročných období hovorí o nespravodlivosti, osamelosti a probléme, ktorý nikdy neskončí - o tom, ako málo ľudí sa odhodlá postaviť sa voči neprávosti a ozvať sa. Hlavnými témami sú migrácia, utečenecká problematika, Brexit aj Covid-19. Ali Smith dokonca krátko reflektuje aj na smrť Georga Floyda.

Ako je pre jej štýl typické, príbeh skáče z línie na líniu a vyžaduje od čitateľa plnú pozornosť. Odmenou mu je román, ktorý je neuveriteľne pútavý a zábavný - svojím humorom, podobenstvami a jasne vykreslenými postavami. Pripomína krásne a čerstvé poznanie, ktoré nám domov priniesla pandémia, že všetci a všetko je prepojené a že utrpenie trpiacich zraňuje nás všetkých.

Kvarteto ročných období je séria, ktorá by mala byť uznaná za novodobú klasiku.

Prvé tri diely sa dajú čítať samostatne. Každý prinesie čitateľovi zážitok z autorkinho silného inteligentného štýlu. Až v štvrtom románe sa jednotlivé vlákna spoja v úžasne rezonujúcom finále.

V slovenčine aktuálne môžete čítať prvé dva romány Jeseň a Zimu. Prekladateľka Kristína Svrčková už pracuje na tretej časti - Jari - ktorá vyjde na jar roku 2021. A potom? Potom príde Leto...


Vypočujte si ukážku z románu Jeseň, načítanú pre podcastový kanál Stanica Kozia 20:





Zobraziť diskusiu (0)

Jeseň

Jeseň

Ali Smith

Finalistka prestížnej Man Bookerovej ceny sa prvýkrát predstaví v slovenčine. Jeseň je prvý zo štyroch románov s názvami podľa ročných období. V knihe sa prelínajú príbehy umierajúceho 101- ročného starca Daniela Glucka a mladej ženy Elisabeth Demand. Postupne, cez viaceré spomienky zisťujeme, čo tieto dve postavy znamenali a čo znamenajú jeden pre druhého.

Kúpiť za 10,20 €

Zima

Zima

Ali Smith

Zima je nespútaný román plný nehy, spravodlivého hnevu a štedrosti. Sophia Clevesová je podnikateľka na dôchodku, ktorá žije sama v šesťnásťizbovom dome na anglickom vidieku. Na Vianoce k nej príde syn Art s akože priateľkou Lux a sestra Iris, s ktorou sa Sophia už tridsať rokov nerozpráva. Pred očami sa nám začne odvíjať rozložitá spleť osudov, názorov, videní. Na celý príbeh naviac dopadá dlhý tieň britského brexitového referenda.

Kúpiť za 10,20 €

Podobný obsah

Zima - originálne a inšpirujúce dielo plné symboliky

Recenzie

Zima - originálne a inšpirujúce dielo plné symboliky

Krátko po brexitovom referende začala škótska spisovateľka Ali Smith, držiteľka mnohých ocenení, písať kvarteto sezónnych románov. Prvé tri sú hotové a momentálne pracuje na poslednom. Slovenským čitateľom sú k dispozícii preklady Jesene a Zimy.

Žiarivo krásna Zima od Ali Smith

Recenzie

Žiarivo krásna Zima od Ali Smith

Zima prichádza v poradí ako druhá časť kvarteta, no s prvým románom Jeseň – ktorý sa dostal do výberu prestížnej Man Booker Prize – ju spája len autorkin výnimočný štýl. Romány majú vlastný príbeh, vlastné postavy a len ako v ozvene môžeme nachádzať podobnosti: odkazy na iné umelecké diela – klasické aj súčasné, reflexiu rozdelenej spoločnosti po brexitovom referende a ďalšie motívy.

Ali Smith: Zima

Ali Smith: Zima

Druhý román z výnimočného Kvarteta ročných období od Ali Smith, držiteľky prestížnej Baileysovej ceny a spisovateľky, ktorej meno často nachádzame vo výbere na Man Booker Prize. Sophia Clevesová je podnikateľka na dôchodku, ktorá žije sama v šesťnásťizbovom dome na anglickom vidieku. Na Vianoce k nej príde syn Art s akože priateľkou Lux a sestra Iris, s ktorou sa Sophia už tridsať rokov nerozpráva. Pred očami sa nám začne odvíjať rozložitá spleť osudov, názorov, videní. Na celý príbeh naviac dopadá dlhý tieň britského brexitového referenda. Zima. Možno nastal čas, aby sa ľady pohli.