Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Lovci vrán

Zrušeniu otroctva v USA predchádzalo obchodovanie s ľuďmi a osobitným javom boli lovci otrokov. Na zápletke okolo odhalenia páchateľa vraždy a zmiznutia niekoľkých bývalých otrokov v knihe Lovci vran buduje ich autorka Lyndsay Fayeová panoptikum biedy, zločinu, politických prepojení, otvoreného aj skrytého rasizmu a každodennosti tisícov ľudí, ktorí sa usilujú dožiť ďalšieho dňa.

Lovci vran tvoria voľné pokračovanie brilantného románu Bohové Gothamu (Paseka 2014). V ňom sa dej odohrával v polovici 19. storočia v New Yorku a zachytával vznik polície, tzv. „medených hviezd“ a ich vyšetrovanie pôvodu masového hrobu detí, detskej prostitúcie a prepojenia kriminality s politickou scénou. Hlavné postavy, medené hviezdy Timothy Wilde a jeho brat Valentine, sú stredobodom rozprávania aj v Lovcoch vran. Znovu sme svedkami ich vzťahu plného napätia, ale aj lojality. Objavia sa aj iné postavy známe z predchádzajúcej knihy, ale celkovo nie je potrebné poznať Bohov Gothamu, Lovci vran sa dajú čítať ako samostatná kniha.


Aj v prostredí demokratického New Yorku bolo pomerne odvážne hlásiť sa otvorene k abolicionizmu, politickému hnutiu za zrušenie otroctva. Otroci vykúpení peniazmi na slobodu boli rešpektovaní, ak mali o vykúpení potvrdenie, ani to ale nebránilo lovcom otrokov uniesť už slobodných ľudí a predávať ich naspäť na juh USA. Práve to sa prihodilo Lucy Adamsovej, jej synovi a sestre. Konfrontácia s brutalitou na seba nenechala dlho čakať a po nájdení Luciinej mŕtvoly sa spustil nezvratný proces ohrozujúci vplyvné kruhy mesta New York.


„Nechceme slyšet o tom, že se s lidmi zachází jako s dostihovými koňmi. Nechceme slyšet o dětech odebraných matkám a vyměněných za farmářské vybavení. Nehodláme přemýšlet o značkování svých bližních, nekonečné dřine pod louisianským sluncem, bičování těch, kteří si moc hlasitě nebo moc často stěžují, ani o uprchlících roztrhaných psy. Většina lidí tedy této věci nevěnuje velkou pozornost. A obtěžuje ji, když ji někdo nutí otevřít oči a pohlédnout otrokářství v tvář.“


Podsvetie New Yorku patrilo v tých časoch pašerákom, lovcom otrokov, prostitúcii vrátane detí, gangom neustále súperiacim o teritórium. Silné sociálne napätie malo svoje podhubie v prisťahovalectve a z toho vyplývajúcich národnostných a náboženských konfliktoch. Neustále prítomný bol aj rasizmus a z toho vyplývajúca spoločenská hierarchia vo výrazný neprospech černochov. Tí potom zakladali rôzne spolky, aby si dokázali vzájomne pomôcť v prípade nutnosti. Sila písania Lyndsay Fayeovej spočíva v dôkladnej príprave a znalosti okolností deja. Postavy a prostredie sú dôveryhodné a tvrdá realita odvrátenej strany New Yorku polovice 19. storočia pôsobí zlovestne.


Fayeová pôsobivo buduje atmosféru života v uliciach mesta. Deti bez rodičov združujúce sa do organizovaných skupín, ale aj samotári bez akejkoľvek budúcnosti; ľudské trosky snívajúce o lepších dňoch, ktoré nikdy neprídu. Oproti tomu elita bohatých nepoznajúca takmer žiadne obmedzenia. Prepojenia politikov a obchodníkov na hraniciach zákona, založené na sponzorovaní a dotovaní kampaní. Feyovej zručnosť plynulo prechádzať z prostredia jednej sociálnej vrstvy do druhej je pozoruhodná. Lovci vran by si určite mali nájsť cestu k priaznivcom historických kriminálnych románov, obzvlášť, ak sama Lyndsay Fayeová priznáva, že je vášnivou obdivovateľkou Sherlocka Holmesa.



Lyndsay Fayeová: Lovci vran
Preklad: Michal Prokop
Paseka 2015
370 strán


Ukážku z knihy si môžete prečítať TU

Zobraziť diskusiu (0)

Lovci vran

Lovci vran

Lyndsay Fayeová

Píše se počátek roku 1846 a Timothy Wilde je posilou nově vzniklého newyorského policejního sboru, kde se specializuje na řešení zdánlivě nevysvětlitelných případů. Jednoho dne k němu vtrhne půvabná míšenka Lucy a prosí o pomoc. Lovci uprchlých otroků si podle ní přivydělávají únosem svobodných občanů, kteří jsou poté odvlečeni na Jih a tam znovu zotročeni. Lucy, jejíž hruď je z neznámých důvodů zjizvena biblickým nápisem, se obává, že právě takový osud potkal i její nejbližší rodinu. Stejně jako v předcházejícím románu Bohové Gothamu vykresluje autorka i v této historické detektivce fascinující a autentický obraz americké metropole poloviny 19. století a dokazuje, že je vypravěčkou strhujících příběhů s tajemstvím.

Kúpiť za 12,24 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.