Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Ľudia ako vystrašené zvieratá

Používate Facebook, Instagram alebo WhatsApp? Ak ste čo len raz odpovedali „áno“, tak by ste v Číne patrili medzi nepriateľov štátu, a ak by ste tam navyše boli Ujgur, tak by vám reálne hrozilo väznenie v jednom z internačných táborov. V terminológii jazyka diktatúry by účelom pobytu bolo „vzdelávanie“, no za týmto zdanlivo nevinným pojmom sa ukrýva len ponižovanie, týranie a brutalita. Vitajte v Číne 21. storočia.

Príležitostne sa v médiách môžeme stretnúť so zmienkami o potláčaní práv Ujgurov, národa žijúceho v severozápadnej časti Číny, oblasti nazývanej Sin-ťiang. Ich národnostná identita sa viaže k islamu a čínska vláda vyvíja značné úsilie na likvidáciu nielen náboženských prejavov, ale doslova celých skupín populácie, pretože prijíma drastické opatrenia na väznenie Ujgurov, ale aj také, z ktorých vyplýva pokles ich pôrodnosti. Ako sa to môže diať? Podrobne o tom píše antropológ a spisovateľ Darren Byler v knihe V táboroch s podtitulom O čínskych digitálnych trestných kolóniách.

To, že Čína investovala do digitálnych technológií astronomické finančné prostriedky, je všeobecne známe. Výsledkom sú špičkové hardvérové a softvérové riešenia v mnohých oblastiach a jednou z nich sú aj kamerové systémy s vysokým rozlíšením venujúce sa mapovaniu pohybu osôb v mestách. A to je len začiatok. Tzv. počítačové videnie dokáže s takmer úplnou istotou identifikovať konkrétne osoby a spojiť ich nielen s menom a priezviskom, ale aj ďalšími ukazovateľmi príslušnosti ku konkrétnej spoločenskej vrstve. Tieto sofistikované systémy boli vyvinuté s cieľom boja proti moslimskému náboženskému extrémizmu a terorizmu a v praxi sú intenzívne využívané práve v Sin-ťiang na monitorovanie Ujgurov, obmedzovanie ich pohybu alebo internáciu v táboroch, kde žijú v neľudských podmienkach.

Byler úplne priamo píše o príbehoch vzbudzujúcich obavy z dosahov pôsobenia digitálnych technológií na bežný život v prípade, že vládnuca moc svojvoľne rozhoduje o tom, kto má právo žiť a kto musí byť zo spoločnosti odstránený. Obyčajné používanie komunikačných aplikácií ako WhatsApp môže slúžiť na obvinenie z vlastizrady alebo prezeranie, prípadne zdieľanie náboženského obsahu na Facebooku privedie políciu k obvineniam používateľov z extrémizmu. Byler používa na takéto obvinenia pojem „predzločin“. A kto je potenciálne nebezpečný, musí byť izolovaný.

Už samotné opisy využívania technológií sú strašidelné, ale to rozhodne nie je koniec. Svedectvá Ujgurov o internačných táboroch vypovedajú o neuveriteľnej cynickosti, brutalite až beštialite, s akou sa pristupuje k väzňom. Zásadným cieľom pobytu v táboroch je dehumanizácia, zbavenie človeka jeho ľudskej hodnoty, ponižovanie a mučenie pod neustálym dohľadom (miesta, kde ľudia trávia 24 hodín času svojho života, sa nazývajú totálne inštitúcie). Doplňme len, že prostriedkom na dosiahnutie tohto cieľa je tzv. mortifikácia, umŕtvovanie osobnosti cez zbavovanie jej identity (ostrihanie vlasov alebo brady, prideľovanie čísiel namiesto mien, prerušenie kontaktov s vonkajším svetom, nútenie k používaniu iného jazyka a pod.). O celom tomto procese Byler píše podrobne, ale nevyužíva pritom odborný jazyk, vychádza z konkrétnych prípadov očitých svedkov, získal podklady, z ktorých mrazí.

Kniha V táboroch môže otriasť každým, kto sa nenechá zmiasť priaznivými správami o makroekonomických ukazovateľoch Číny, o jej prudkom raste, odstraňovaní chudoby a megalomanskými ambíciami, ani leskom projektu Nová hodvábna cesta. Darren Byler bez príkras odhaľuje, ako Čína pristupuje k objektom svojej nenávisti: hi-tech sledovanie, prenasledovanie, mučenie, dehumanizácia a nevinní ľudia, ktorí navždy zmiznú za múrmi trestných táborov. Diktatúra bude diktatúrou bez ohľadu na jej ideologických predstaviteľov v médiách.


Darren Byler: V táboroch. O čínskych digitálnych trestných kolóniách
Preklad: Mária Mlynarčíková
N Press, 2022

Zobraziť diskusiu (0)

V táboroch

V táboroch

Byler Darren

Reportáž o tom, ako Čína vybudovala rozsiahly digitálny sledovací systém obyvateľov a sieť detenčných táborov pre prenasledovanú menšinu Ujgurov. V rozľahlom severozápadnom regióne Číny, kde žijú viaceré pôvodné skupiny stredoázijských národov, zmizlo už viac než milión a pol Ujgurov a príslušníkov ďalších etník.

Kúpiť za 12,51 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.