Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Magický průvodce městem pod pahorkem

Literatúra zo Škandinávie nie sú len kriminálne príbehy, ale aj zvláštna kombinácia skutočnosti a magického realizmu typická napríklad pre skupinu fínskych spisovateľov s prívlastkom „fínske podivno“. Už len názov knihy jedného z predstaviteľov tejto skupiny, Magický průvodce městem pod pahorkem, spĺňa predpoklady na vzbudenie očakávania atypického literárneho zážitku.

Fínsky spisovateľ Pasi Ilmari Jääskeläinen sa preslávil románom Literární spolek Laury Sněžné (Paseka 2015) a jeho poviedku možno nájsť aj v antológii Lesní lišky a další znepokojivé příběhy (Pistorius & Olšanská 2016). Jeho literárna technika kombinuje viaceré žánre, napr. horor, detektívku, magický realizmus a to všetko na pozadí zložitých ľudských osudov a ich neľahkých, neraz existenciálnych problémov. V Magickom průvodci městem pod pahorkem sa čitateľ ocitne uprostred sofistikovanej literárnej hry podporenej aj nezvyčajným ukončením knihy: tie sú v skutočnosti dva rôzne a spôsob ako sa s tým vydavateľ popasoval je tiež dôvtipný.


Hoci sa dej rozbieha pomalšie, oplatí sa vytrvať, pretože autor si pripravil viacero skvelých nápadov. Hlavnou postavou je Olli Suominen riadiaci vydavateľstvo, oddaný práci a rodine a neobyčajne často stráca dáždniky. Po dlhšom váhaní si založí z praktických, nakladateľských dôvodov účet na Facebooku a nadviaže viaceré kontakty s bývalými známymi, medzi inými aj s bývalou láskou, teraz slávnou spisovateľkou Kerttu Karaovou. Kerttu sa preslávila románom Magický sprievodca životom. S Ollim sa dohodne na napísaní a vydaní knihy Magický sprievodca mestom a jej prítomnosť v Olliho živote otvára dvere do minulosti, potlačených spomienok a privolá už zdanlivo neprítomné emócie. Navyše sa cez Facebook objavia aj menej vítané známosti a v okamihu zmiznutia Olliho manželky a dieťaťa sa všetko podstatne zdramatizuje.


Postava Olliho sa ocitá vo vážnej životnej kríze. Zjavenie Kerttu v jeho živote podnecuje k prehodnoteniu významu vlastnej rodiny. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o častú tému, ale v knihe sa podarilo jej trochu odlišné uchopenie a spracovanie. Na Jääskeläinenov štýl písania si je potrebné istý čas zvyknúť a tí čitatelia, ktorí už prečítali Literární spolek Laury Sněžné to budú mať snáď o niečo jednoduchšie. Autor si postupne pripravuje pôdu pre tajomstvá, vracia dej retrospektívne do minulosti a strieda romantickú líniu s tušením naozaj znepokojujúcich skutočností číhajúcich za fasádou usporiadaného života. Stačí sa nechať zlákať a užiť si čítanie, vychutnať si poetiku textu.



Pasi Ilmari Jääskeläinen: Magický průvodce městem pod pahorkem
Preklad: Vladimír Piskoř
Paseka 2017
344 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Magický průvodce městem pod pahorkem

Magický průvodce městem pod pahorkem

Pasi Ilmari Jääskeläinen

Návykový kokteil magického realizmu, detektívky, hororu a fantasy ponúka čitateľovi príbeh, ktorý s ním bude žiť ešte dlho po otočení poslednej strany. Šefredaktor Olli Suominen vedie stredne veľké vydavateľstvo, zamerané na knižky pre deti a populárno-náučnú literatúru. Jeho pokojný život, plný práce a rodinnej rutiny sa zmení vo chvíli, keď si založí facebookový účet. Ozvú sa mu totiž nielen kamaráti z detstva, ale aj jeho prvá láska, teraz slávna spisovateľka, ktorá mu ponúkne novú knihu - Magický sprievodca mestom. Citovo okoralý Olli znova zažíva vášeň a neskôr sa ocitá pred zásadným rozhodnutím. Šancu má len jednu. Alebo? Kniha totiž vychádza s dvoma koncami, ale čitateľ nevie, po ktorej variante Olliho osudu siahol...

Kúpiť za 12,24 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.