Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Majster Sun a obchodné vojny

Obchodné aktivity veľkých firiem vnímame do istej miery ako neosobné, akoby za nimi stála neznáma entita. To, čo si predstavujeme ako strategické rozhodnutia, sú však do veľkej miery rozhodnutia konkrétnych jednotlivcov alebo ich hlasovania v prospech, prípadne neprospech predkladaných nápadov, rôznych férových aj nekalých praktík, mobilizácie zdrojov, niekedy aj náhod. Lenže sú tu aj konkurenti a ich snahy ovládnuť trh vlastnými nápadmi. Sú potom strety firiem špecifickou podobou vojny?

Právnik David Brown je dlhodobo fascinovaný témami súvisiacimi so spôsobmi, ako sa firmy adaptujú v trhovom prostredí. Jeho podcast Business Wars patrí medzi mimoriadne počúvané a obľúbené a na jeho základe vznikla kniha Umenie obchodných vojen. Tak ako v podcastoch, aj v knihe Umenie obchodných vojen v jednotlivých kapitolách skúma príčiny úspechov a zlyhaní známych značiek. Každá z nich sa svojho času presadila svojím (nie vždy) originálnym nápadom, obchodnou taktikou alebo manažérskym prístupom (často išlo o kombináciu viacerých faktorov vrátene perfektného načasovania). Pútavé a zrozumiteľné texty odkrývajú tvrdý boj medzi rivalmi neraz naozaj pripomínajúci boje armád.

Ktoré firmy s ich výnimočnými produktami nájdeme v knihe? Vymenujme len niekoľko: Ford (autá), Mattel (Barbie), Gibson (gitary), McDonald’s (hamburgery), Apple (iPhone), Wrigley (žuvačky), Nintendo (herné konzoly) a ďalšie známe mená. Čitatelia sú vždy oboznámení s históriou firmy, resp. s jej najdôležitejšími predstaviteľmi a podrobne sa rozoberá konkrétny aspekt, ktorý umožnil víťazstvo nad iným produktom alebo službou z danej oblasti. V snahe dominovať vo svojom segmente uštedrili svojim súperom tvrdé lekcie, či už išlo o vytrvalosť ich predstaviteľov, tvorbu víťaznej stratégie, využívanie „podpásových rán“, konfliktov a iných postupov. Nedá sa však povedať, že ide o pôvodné nápady, ako sa vyrovnať v súťažení o najlepšiu pozíciu na trhu. David Brown ukazuje, že podobné alebo úplne rovnaké metódy sa využívali už v minulosti v oblasti vojen.

Celú knihu rámcuje spis Umenie vojny od čínskeho generála Sun-c’ (slovenské vydanie vyšlo vo vydavateľstve Lindeni, 2020). Majster Sun vytvoril dielo, ktorému sa neustále venuje pozornosť, a to z dôvodu určitej nadčasovosti. Okrem vojenských rád sa totiž venuje taktickým odporúčaniam na prácu s ľuďmi, využitia slabých miest súpera, špionáže alebo hoci aj určitých „špinavých“ trikov. Brown začína každú kapitolu citátom z Umenia vojny a následne ilustruje výrok relevantným príbehom z oblasti obchodu. A je potrebné zdôrazniť, že ide o mimoriadne príťažlivé rozprávanie založené na podrobnej znalosti širšieho kontextu aj rozmanitých detailov.

Brown, samozrejme, netvrdí, že myšlienky majstra Suna sú bežne aplikované v tvrdom súperení firiem. No je tiež evidentné, že odporúčania čínskeho generála na využívanie spojenectiev, zastrašovania alebo využívania rôznych náznakov, klamstiev sú akoby intuitívne objavované práve riadiacimi pracovníkmi na celom svete. Prostredníctvom Umenia obchodných vojen sa nám odkryje ďalší pozoruhodný aspekt postmoderného sveta, v ktorom majú informácie a nápady neraz oveľa vyššiu hodnotu ako nadmiera hmotných statkov.


David Brown: Umenie obchodných vojen. Cenné lekcie z dejín biznisu

Preklad: Beáta Obradovičová

N Press, 2021

Zobraziť diskusiu (0)

Umenie obchodných vojen

Umenie obchodných vojen

Brown David

Umenie obchodných vojen je kompiláciou postrehov z najväčších obchodných sporov v dejinách. Necháva sa inšpirovať učením obsiahnutým v knihe Umenie vojny, ktorej autorom je legendárny čínsky generál Sun-c', a zároveň populárnym podcastom Business Wars.

Kúpiť za 14,31 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.