Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Malá krajina

Genocída v Rwande je veľmi ťaživá téma, a hoci už aj v slovenčine máme k dispozícii faktografické knihy, ktoré sa ňou zaoberajú, pohľad umeleckej literatúry sa od nich predsa len odlišuje výraznou citovou angažovanosťou. Román Malá krajina sa udalosťami genocídy zaoberá z pohľadu malého dieťaťa, desaťročného chlapca. Nevinnosť detstva sa v priebehu doslova niekoľkých hodín láme a čitateľ je vrhnutý do drámy, ktorá zanechala nespočetné množstvo obetí.

Gaël Faye je mladý autor pochádzajúci z Burundi. Jeho otec pochádzal z Francúzska a matka z Rwandy, v roku 1995 sa však rodina presťahovala do Francúzska. Dôvodom bola genocída v Rwande nasledovaná občianskou vojnou. Faye pôsobí aj ako umelec v oblasti hip-hopu, no preslávil ho román Malá krajina, ktorý získal množstvo cien. Prirodzeným jazykom vyrozprávaný príbeh chlapca Gabriela, jeho kamarátov a rodiny je silným svedectvom o spoločenskej premene, kde veľké dejiny kruto zasiahli do životov bežných ľudí.

„Tá zvláštna atmosféra bola každým dňom citeľnejšia. Dokonca aj v škole sa kamaráti začali pri každej príležitosti hašteriť a nadávať si do Hutuov a Tutsiov. Pri premietaní filmu Cyrano z Bergeracu akýsi žiak dokonca poznamenal: „Pozrite, je to Tutsi, má veľký nos.“ Vo vzduchu sa vznášalo niečo nové. Bolo to cítiť bez ohľadu na to, aký ste mali nos.“

Gaby vyrastá v prostredí privilegovanej spoločenskej vrstvy. Žije v štvrti rodinných domov, jeho rodičia majú služobníctvo, on sám trávi bezstarostný čas s kamarátmi na ulici. Pomerne dlho sa v knihe vôbec nestretneme so žiadnym násilím ani chaosom vyvolaným politickým dianím. Dospelí sa snažili pred deťmi vyhýbať ťaživým témam, no politikom a armádam sú deti ľahostajné, rovnako ako im je ľahostajné utrpenie neznámych ľudí. Gaby sa postupne stane nielen svedkom pekla na Zemi, ale aj prerodom kamarátov a práve v týchto pasážach ide o mimoriadne silné posolstvo smerom k súčasnosti.

„Chcel som Ginovi povedať, že sa mýli, že to zovšeobecňuje, že ak sa budeme za všetko mstiť, vojna sa nikdy neskončí, no vzalo ma, čo práve prezradil o svojej mame. Vravel som si, že smútok mu zatemňuje rozum. Utrpenie je v hre diskusie žolíkom, prebíja všetky ostatné argumenty.“

Príťažlivosť Malej krajiny spočíva predovšetkým v pohľade malého chlapca. V jeho živote je všetko jednoduché a preto sa neváha priamo pýtať otázky, na ktoré dospelí buď nenájdu odvahu alebo ich zabalia do zložitých súvetí. Značnú časť knihy tvoria udalosti všedných dní, čítame o každodenných starostiach a radostiach detí, občas do nich preniknú aj problémy rodičov. Veľmi zaujímavá pasáž je napr. o miestnej krčme bez svetla, kde len počuť hlasy a preto postavy hocikedy ani nevedia, s kým sa vlastne rozprávajú. No keď nakoniec dôjde k obrazom utrpenia, neostanú pochybnosti o tom, že išlo o extrémnu formu násilia páchanú v záujme vyhladenia celého etnika. Nikdy si preto nesmieme povedať, že sa nás utrpenie druhých netýka, pretože keď násilie povstane, môže byť žalostne neskoro.


Gaël Faye: Malá krajina

Preklad: Veronika Maťúšová

Tatran 2019

Zobraziť diskusiu (0)

Malá krajina

Malá krajina

Gaël Faye

Fayeho Malá krajina prináša ohromujúci príbeh plný spomienok na blažené detstvo, stratený domov a hrôzy vojny. Besnenie genocídy sa nedá opísať slovami. Gaël Faye však našiel spôsob, ako rozprávať o ničivej nenávisti, ktorú ľudia pustili z reťaze. Šťastie sa rýchlo vytratilo, ako keby vôbec neexistovalo. Po krajine voňajúcej mangom a citrónovou trávou sa nenápadne a plazivo rozlievala nenávisť. Nikto netušil, že časom prerastie do zverského vyčínania. Samotná príslušnosť k národu Tutsiov alebo Hutuov znamenala rozsudok smrti. Masaker národov je ako čierne bahno, koho nezhltne, toho táto špirála násilia poznačí na celý život. Rozprávač Gabriel, syn francúzskeho podnikateľa a rwandskej matky, prežíva bezstarostné a blahobytné detstvo prežíva vo vile v Bujumbure. Detským zrakom vníma dianie okolo seba a prináša veľmi osobný pohľad na stratený raj a okolité hrôzy. Patrí medzi vyvolených, ktorým sa v poslednej chvíli podarilo odísť do Francúzska, ale na malú krajinu svojho detstva nikdy nezabudol. Autorov živý a rytmický štýl umocňuje dojem z príbehu a vystihuje Afriku v celej jej protirečivosti. Malá Krajina sa právom zaradila k najlepším dielam francúzskej literatúry 21. storočia a bola preložená do 30 jazykov.

Kúpiť za 11,31 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.