Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Milenec

Úplne excelentný román o konflikte, ktorý nemá žiadne riešenia.

Román Milenec od kanadskej autorky Rebeccy Sacks, ktorý je jej prvotinou, rozpráva zdanlivo „klišé príbeh“ lásky dvoch mladých ľudí, o niekoľko rokov staršej Kanaďanky Allison a mladého izraelského vojaka Ejala na pozadí arabsko-izraelského konfliktu. Problémom je však to „pozadie“, ktoré sa napriek silnej erotickej mladíckej vášnivej láske dostáva čoraz viac do popredia, až pohltí každučký poryv ich lásky.

Bojových a surových scén je v texte skutočne ako šafranu. Napriek tomu sú stáročná nenávisť, potoky preliatej krvi a bytostné odcudzenie dvoch národov odsúdených žiť jeden vedľa druhého prítomné v každom slove románu.

Pri tejto knihe sa mi často stávalo, že som musel knihu odložiť a premýšľať. Román ponúka toľko skrytých otázok, toľko úvah medzi riadkami, že je ozaj náročné prečítať ho na jeden dych. Čitateľ osciluje medzi sympatiou k jednému alebo druhému národu, aby bola o pár strán táto sympatia podrobená vážnej skúške.

Autor tohto textu prečítal o izraelsko-arabskom konflikte dosť veľa. Napriek tomu je veľmi vďačný, že náhodne narazil na Milenca od Rebeccy Sacks. Hoci je to primárne pohľad z izraelskej strany, bravúrne vykresľuje slepé uličky nenávisti jednej i druhej strany. Autor sa stále nevie stotožniť s tézou, že zmierenie nie je možné, pretože na jednej i druhej strane už bolo preliatej príliš veľa krvi.

Román Milenec však ukazuje, že možno by sa mal sám osobne zmieriť s tým, že zmierenie nie je možné. Z jednej ani druhej strany. Napriek veľmi pochmúrnej recenzii je Milenec vynikajúce dielo, ktoré by si mal prečítať každý, kto sa zaujíma od izraelsko-palestínsky konflikt alebo kto si myslí, že už vie dosť. Ako autor tohto textu. Často môže beletria vypovedať viac ako kvantá faktografického textu.


Rebecca Sacks: Milenec

Preklad: Alžběta Glancová

Beta, 2024

Zobraziť diskusiu (0)

Milenec

Milenec

Sacks Rebecca

Milostný příběh dospělé Kanaďanky a mladičkého vojáka odkrývá na pozadí nečekané invaze izraelské armády do Gazy palčivé otázky ohledně vlastní identity. Allison, která do Izraele přijíždí studovat, se zamiluje do země, exotického jazyka a Ejala, devatenáctiletého chlapce na vojně.

Kúpiť za 19,43 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.