Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Mimo priestor a čas

Edícia Pandaemonium vydavateľstva Plus dlhodobo zoznamuje čitateľov s poprednými autormi a autorkami fantastiky, ktorí pôsobili v minulosti a v našom geografickom a kultúrnom okruhu nie sú veľmi známi. Väčšina vydaných zväzkov sa zatiaľ zameriavala na horor, ale napr. v antológii Svědkyně zítřka jej editor Mike Ashley ponúkol výber ženských autoriek vedeckej fantastiky viktoriánskeho obdobia. Najnovší počin prináša poviedky Clarka Ashtona Smitha, slovného mága obdareného impozantnou predstavivosťou.

Tak ako mnohí iní spisovatelia, aj Clark Ashton Smith (1893 – 1961) nemal žiadne prominentné formálne vzdelanie, no ako samoukovi mu neustále čítanie literatúry túto nevýhodu kompenzovalo. Zásadnou sa pritom nejaví len znalosť klasickej literatúry (E. A. Poe, J. Swift, H. Ch. Andersen a množstvo ďalších), ale aj prečítanie a pamätanie takého ohromného diela ako Encyklopédia Britannica. Už po prečítaní niekoľkých poviedok z knihy Mimo prostor a čas si môžeme všimnúť Smithovu rozsiahlu slovnú zásobu a je isté, že práve čítanie slovníkov anglického jazyka a encyklopédie malo významný vplyv na Smithov písomný prejav. Dosiahol aj pomerne úspešnú regionálnu známosť ako básnik nadväzujúci na romantickú tradíciu a pochvalne sa o ňom vyjadrili spisovatelia ako H. P. Lovecraft a Ray Bradbury. Rozhodnutie umiestniť štúdiu o Smithovom živote a diele hneď v úvode knihy prinesie čitateľom viacero benefitov: zoznámime sa tak nielen s osudmi tohto básnika a prozaika, ale tiež s komplikovanou bibliografiou a prepletením s literárnou scénou tzv. weird fiction.

Textom C. A. Smitha sa rozhodne oplatí venovať pozornosť a nemali by si ich nechať ujsť nielen priaznivci hororového žánru, ale aj všetci, ktorí majú radi prekliatych básnikov alebo tvorcov mysterióznych príbehov z konca 19. a prvej polovice 20. storočia. Hlavnými témami sú rôzne nadprirodzené alebo neprirodzené javy, bytosti z iných dimenzií ohrozujúce ľudí, zlo prekračujúce hranice tohto sveta, ale aj to prameniace z nezvládnutých ľudských ambícií a túžob, no nechýba ani svojský humor. Postavy často trpia pocitmi hrôzy z udalostí, ktoré sa okolo nich odohrávajú, autor použil poriadne rozmanité spektrum prívlastkov vyjadrujúcich ich strach.

Smith patril do takzvaného Lovecraftovho okruhu, teda do skupiny spisovateľov, s ktorými H. P. Lovecraft udržiaval bohatú korešpondenciu a publikovali v legendárnom časopise Weird Tales. V poviedkach sa táto skupinová prináležitosť prejavuje nadväzovaním na Lovecraftovu mytológiu (napr. odkazy na Necronomicon) ale tiež vymýšľaním celých nových mytológií a krajín, resp. svetov, v ktorých sa odohrávajú. Okrem toho je v knihe aj ukážka Smithovej básnickej tvorby a prostredníctvom jej špecifickej atmosféry je zreteľné, prečo na seba upútala takú pozornosť. Vzhľadom na vyššiu umeleckú kvalitu textov ocenia poviedky skôr tí, ktorí majú radi budovanie atmosféry, Mimo prostor a čas je ale určite určená aj každému, kto považuje našu realitu za nudnú a chce sa vzdialiť do podivuhodného priestoru predstavivosti, na akú len tak skoro nezabudne.



Clark Ashton Smith: Mimo prostor a čas. Vybrané spisy. Svazek 1

Preklad: Linda Bartošková, Antonín Handl (predslov), Ondřej Hanus (báseň)

Plus 2018

344 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Mimo prostor a čas. Vybrané spisy. Svazek 1

Mimo prostor a čas. Vybrané spisy. Svazek 1

Clark Ashton Smith

Od uliček středověkého města Averoigne hemžících se upíry až po zářivé kupole posledního obydleného světadílu Zothique nás Clarke Ashton Smith, tento čaroděj světové fantastiky, provádí po zapomenutých říších nekromancie a nočních můr, ztracených světů a dalších dimenzí. V kouzelných krajích Hyperborey, Atlantidy a Xiccarphu se v záři blednoucích paprsků zapadajícího slunce setkáváme s ničivou magií, démonickými činy a zástupy nemrtvých… Dvousvazkové Vybrané spisy Clarka Ashtona Smithe (1893–1961) přinášejí vůbec první knižní překlady povídek tohoto spisovatele u nás. Smith, který spolu s H. P. Lovecraftem a Robertem E. Howardem patřil k tzv. „velké trojce“ autorů kultovní časopisu Weird Tales, sice prakticky přestal psát v roce 1937, ale zanechal po sobě jedinečné dílo, které se čirou silou své imaginace řadí po bok velikánů světové literatury – a to nejen v žánru sci-fi a fantasy.

Kúpiť za 13,77 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.